Elazığ'ın Ağın ilçesinde, haşlanmış nohudun odun ateşinde yöreye has kumda kavrulmasıyla elde edilen Ağın leblebisinde geçen yıl 300 ton gerçekleşen üretimin bu yıl iki katına çıkması bekleniyor.
Haber Giriş Tarihi: 25.09.2018 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2018 13:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
İlçede, nohut hasadının ardından sonbahar aylarında hemen her evin önünde kurulan ocaklarda üretimi gerçekleştirilen Ağın leblebisi, kendine has tadı, kokusu ve gevrekliği ile ilgi görüyor.
Artan talep karşısında yüzleri gülen üreticiler, ülkenin dört bir tarafından gelen siparişleri karşılayabilmek için hummalı bir çalışma sürdürüyor.
Üretimde yüzde 100 artış bekleniyor
Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, Türkiye'de yöresel ürün çeşitliliği ile öne çıkan Elazığ'da geleneksel yöntemlerle üretilen Ağın leblebisinin kendine has tadı olduğunu ve beğenildiğini dile getirdi.
Karahan, "Geçen yıl 300 ton üretilen Ağın leblebisinde bu yıl 600 ton üretim bekleniyor. Üretimdeki bu artış, Ağın leblebisini yiyenlerin kıvamından ve tadından dolayı bir daha yemek istemesinden kaynaklanıyor. Artan talep karşısında bizler de ilçede leblebi üretiminin daha da artırılması için yeni projeler hazırlıyoruz." diye konuştu.
"Dünya sofralarında yerini almasını sağlayacağız"
Karahan, lezzetinden dolayı ünü Türkiye'nin dört bir tarafına yayılan Ağın leblebisinin, Valilik öncülüğünde paydaş kurumların girişimleri sonucu Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesini aldığını kaydetti.
Bu leblebinin gurbetçi aileler aracılığıyla ülke dışına çıkması sonucu yurt dışından da talep gördüğünü vurgulayan Karahan, şunları kaydetti:
"Ağın leblebimiz yakın bir tarihte dünya piyasasında da yer alacaktır. Bunun için özellikle Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı nezdinde projeler yapmaya başladık. Hem müdürlük olarak hem de diğer paydaşlarımızla birlikte Ağın leblebisinin daha fazla oranda üretilmesi için 12 işleme tesisinin ilçemize kazandırılması sürecini başlattık. Yakın zamanda bunun kaynağının bulunmasıyla birlikte inşallah dünya piyasasında yer alacak miktarda üretimini yapıp, dünya sofralarında yerini almasını sağlayacağız."
İlçenin geçim kaynağı
İlçede geleneksel yöntemlerle leblebi üretimi yapan Mustafa Koçer, geçmişte köylülerin özellikle soğuk kış aylarında tüketmek amacıyla yaptıkları Ağın leblebisinin bugün ilçenin en önemli geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.
Yaklaşık 10 yıldır leblebi üretimi yaptığını vurgulayan Koçer, "Geçen yıl 1,5 ton leblebi sattım. Bu yıl 2 tonun üzerinde talep var. Yaptığımız leblebi hiçbir şekilde elimizde kalmıyor. Talep günden güne artıyor. Ağın leblebisini tüm Türkiye'ye tattırıp, sevdireceğiz."
Üretici Aysel Erzurumlu da 20 yıldır leblebi üretimi yaptığını ve 3 çocuğunu leblebi satışından elde ettiği parayla okuttuğunu aktardı.
Ağın leblebisinin lezzetli olduğu kadar hazırlanmasının bir o kadar zahmetli olduğunu belirten Erzurumlu, şunları kaydetti:
"Leblebimizin özelliği kumundadır. Bademli köyünden getirdiğimiz beyaz kum öncelikle ocağa verilip kızgınlaşıyor. Ardından nohudumuzu haşlayıp içine döküyoruz, nohutlar kabarana kadar karıştırıyoruz. Nohut kabardıktan sonra eleğe alıp kumundan ayırıyoruz. Daha sonra üstünü örtüp kendi kendine biraz daha kızarmasını sağlıyoruz. 2 gün sonra tekrar elemek suretiyle kabuklarından ayırıp poşetleyerek müşterimize sunuyoruz."
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Leblebiye talep üretimi artırıyor
Elazığ'ın Ağın ilçesinde, haşlanmış nohudun odun ateşinde yöreye has kumda kavrulmasıyla elde edilen Ağın leblebisinde geçen yıl 300 ton gerçekleşen üretimin bu yıl iki katına çıkması bekleniyor.
İlçede, nohut hasadının ardından sonbahar aylarında hemen her evin önünde kurulan ocaklarda üretimi gerçekleştirilen Ağın leblebisi, kendine has tadı, kokusu ve gevrekliği ile ilgi görüyor.
Artan talep karşısında yüzleri gülen üreticiler, ülkenin dört bir tarafından gelen siparişleri karşılayabilmek için hummalı bir çalışma sürdürüyor.
Üretimde yüzde 100 artış bekleniyor
Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, Türkiye'de yöresel ürün çeşitliliği ile öne çıkan Elazığ'da geleneksel yöntemlerle üretilen Ağın leblebisinin kendine has tadı olduğunu ve beğenildiğini dile getirdi.
Karahan, "Geçen yıl 300 ton üretilen Ağın leblebisinde bu yıl 600 ton üretim bekleniyor. Üretimdeki bu artış, Ağın leblebisini yiyenlerin kıvamından ve tadından dolayı bir daha yemek istemesinden kaynaklanıyor. Artan talep karşısında bizler de ilçede leblebi üretiminin daha da artırılması için yeni projeler hazırlıyoruz." diye konuştu.
"Dünya sofralarında yerini almasını sağlayacağız"
Karahan, lezzetinden dolayı ünü Türkiye'nin dört bir tarafına yayılan Ağın leblebisinin, Valilik öncülüğünde paydaş kurumların girişimleri sonucu Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesini aldığını kaydetti.
Bu leblebinin gurbetçi aileler aracılığıyla ülke dışına çıkması sonucu yurt dışından da talep gördüğünü vurgulayan Karahan, şunları kaydetti:
"Ağın leblebimiz yakın bir tarihte dünya piyasasında da yer alacaktır. Bunun için özellikle Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı nezdinde projeler yapmaya başladık. Hem müdürlük olarak hem de diğer paydaşlarımızla birlikte Ağın leblebisinin daha fazla oranda üretilmesi için 12 işleme tesisinin ilçemize kazandırılması sürecini başlattık. Yakın zamanda bunun kaynağının bulunmasıyla birlikte inşallah dünya piyasasında yer alacak miktarda üretimini yapıp, dünya sofralarında yerini almasını sağlayacağız."
İlçenin geçim kaynağı
İlçede geleneksel yöntemlerle leblebi üretimi yapan Mustafa Koçer, geçmişte köylülerin özellikle soğuk kış aylarında tüketmek amacıyla yaptıkları Ağın leblebisinin bugün ilçenin en önemli geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.
Yaklaşık 10 yıldır leblebi üretimi yaptığını vurgulayan Koçer, "Geçen yıl 1,5 ton leblebi sattım. Bu yıl 2 tonun üzerinde talep var. Yaptığımız leblebi hiçbir şekilde elimizde kalmıyor. Talep günden güne artıyor. Ağın leblebisini tüm Türkiye'ye tattırıp, sevdireceğiz."
Üretici Aysel Erzurumlu da 20 yıldır leblebi üretimi yaptığını ve 3 çocuğunu leblebi satışından elde ettiği parayla okuttuğunu aktardı.
Ağın leblebisinin lezzetli olduğu kadar hazırlanmasının bir o kadar zahmetli olduğunu belirten Erzurumlu, şunları kaydetti:
"Leblebimizin özelliği kumundadır. Bademli köyünden getirdiğimiz beyaz kum öncelikle ocağa verilip kızgınlaşıyor. Ardından nohudumuzu haşlayıp içine döküyoruz, nohutlar kabarana kadar karıştırıyoruz. Nohut kabardıktan sonra eleğe alıp kumundan ayırıyoruz. Daha sonra üstünü örtüp kendi kendine biraz daha kızarmasını sağlıyoruz. 2 gün sonra tekrar elemek suretiyle kabuklarından ayırıp poşetleyerek müşterimize sunuyoruz."
En Çok Okunan Haberler
Bursaspor'un galibiyet hasreti sürüyor!
Kadın cinayeti! Eşini evlerinin banyosunda tabancayla vurarak öldürdü
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde yeni görevlendirmeler!
30 Nisan 2024 Salı günü maç programı: Bugün hangi maçlar var?
Serbest piyasada Döviz ve Altın fiyatları (30 Nisan 2024 Salı)
Bursalılar dikkat şemsiyesiz dışarı çıkmayın! - Bursa Hava Durumu - 30 Nisan 2024 Salı
Bursa'da can alan kaza! Hastanede hayatını kaybetti
TFF'den açıklama! Süper Lig'den 7 kulüp disipline gönderildi
Ölüm tehdidi, taciz, darp! Parasını kaptırdı başına gelmeyen kalmadı
Bursalılar dikkat! Açıklama geldi... 1 Mayıs'ta bu yollar trafiğe kapalı
30 Nisan 2024 Salı Burç Yorumları (Detaylı)
Etkili olan sağanak yağış ve fırtına ağacı devirdi!