Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen ve özellikle kış aylarında daha fazla tüketilen dut pekmezi, yaz aylarında hazırlanıyor.
Haber Giriş Tarihi: 12.08.2019 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2019 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Yıllık yaklaşık 800 kilogram karadut yetişen Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde aileler, meyveyi ağaçlardan büyük bir özenle tek tek elleriyle hasat ediyor. Renklenen ellerden sepetlere konulan karadut, kazanlara dökülüyor.
Ateşte kaynatılan karadut, ağaç dallarından örülmüş ve "şelek" adı verilen sepetlerden süzülerek şırası alınıyor. Tekrar kaynatılan şıra, tepsilere dökülerek güneşte bırakılıyor. Yaklaşık bir hafta bu şekilde bekletilen şıra, sıcağın etkisiyle kıvam kazanarak pekmez halini alıyor.
Tamamen el emeğiyle hazırlanan ve hiçbir katkı maddesi barındırmayan karadut pekmezinin kilogramı, 300 liraya kadar alıcı buluyor.
İlçede dut üretim tesisi bulunan Osman Kondu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karadutun sağlık yönünden faydalı olması dolayısıyla ilgi gördüğünü söyledi.
Karadutun bulunması ve yetişmesi zor bir meyve olduğuna dikkati çeken Kondu, "Karadutun toplanması ve pekmezinin yapılması için harcanan emek oldukça fazla. Karadut pekmezinin oluşması için 3-5 işlemden geçmesi gerekiyor." dedi.
Kondu, karadutları ağaçlardan teker teker topladıklarını anlatarak, "Kazanlarda belirli bir süre kaynıyor. Kaynayan karadutlar süzüldükten sonra eski çanak ve tepsilerde belirli bir süre bekliyor ve pekmez haline geliyor." ifadesini kullandı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Karadutun pekmez yolculuğu başladı
Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen ve özellikle kış aylarında daha fazla tüketilen dut pekmezi, yaz aylarında hazırlanıyor.
Yıllık yaklaşık 800 kilogram karadut yetişen Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde aileler, meyveyi ağaçlardan büyük bir özenle tek tek elleriyle hasat ediyor. Renklenen ellerden sepetlere konulan karadut, kazanlara dökülüyor.
Ateşte kaynatılan karadut, ağaç dallarından örülmüş ve "şelek" adı verilen sepetlerden süzülerek şırası alınıyor. Tekrar kaynatılan şıra, tepsilere dökülerek güneşte bırakılıyor. Yaklaşık bir hafta bu şekilde bekletilen şıra, sıcağın etkisiyle kıvam kazanarak pekmez halini alıyor.
Tamamen el emeğiyle hazırlanan ve hiçbir katkı maddesi barındırmayan karadut pekmezinin kilogramı, 300 liraya kadar alıcı buluyor.
"SAĞLIK YÖNÜNDEN FAYDASI DOLAYISIYLA İLGİ GÖRÜYOR"
İlçede dut üretim tesisi bulunan Osman Kondu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karadutun sağlık yönünden faydalı olması dolayısıyla ilgi gördüğünü söyledi.
Karadutun bulunması ve yetişmesi zor bir meyve olduğuna dikkati çeken Kondu, "Karadutun toplanması ve pekmezinin yapılması için harcanan emek oldukça fazla. Karadut pekmezinin oluşması için 3-5 işlemden geçmesi gerekiyor." dedi.
Kondu, karadutları ağaçlardan teker teker topladıklarını anlatarak, "Kazanlarda belirli bir süre kaynıyor. Kaynayan karadutlar süzüldükten sonra eski çanak ve tepsilerde belirli bir süre bekliyor ve pekmez haline geliyor." ifadesini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
Bursa'da sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandı
Ailesiyle en mutlu gününde yaşamını yitirdi
Trafikte dehşet: Eşi ve kızının gözü önünde öldürüldü!
Bursa'da alışveriş merkezinde silahlı kavga!
Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri sonlandı
Bursa'da kursiyer hocalar kurra hafız oldu
Refah'a sığınan Filistinli Gazze'ye destek gösterilerine sessiz kalmadı
Bakanlık duyurdu: Başvurular başladı!
2 bin 300 rakımda...Buzlar çözüldü!
Su faturasına sebep köy muhtarını öldürdü
Bursa'da emekli hayvanlar 'huzur' içinde yaşıyor!
Bursa’da eşi boşanmak isteyince dehşet saçtı: 'Ev yanıyor, git kurtar'