Hava Durumu

Sanat iyileştirir

BTSO Baha Cemal Zağra Otistik Çocuklar Eğitim ve İş Uygulama Okulu'nda dekoratif ahşap boyama derslerini veren Nur Sever Yılmaz ile konuştuk. Hayatında sanat hep var olmuş ve olmaya da devam ediyor. Hiçbir zaman pes etmemiş Nur Sever Yılmaz, şimdi bu azmini okulda öğrencilerine aşılıyor. Her çocuk özeldir diyor ve sanatın iyileştirici yönüyle terapide buluyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2016 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2016 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Sanat iyileştirir

Melisa SEVEDİOĞULLARI 

Kendinizden biraz bahseder misiniz?

1982 Tokat doğumluyum. Eğitimci bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmişim. İlk ve ortaokul eğitimimi Çorum'da lise eğitimimi ise Tokat Kız Meslek Lisesi El Sanatları Bölümü'nde tamamladım. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Bölümü'nden mezun oldum ve 5 yıl ücretli öğretmenlik yaptıktan sonra Erzincan Kız Meslek Lisesi'ne atandım. Erzincan'da 4 yıl görev yaptıktan sonra 3 yıl önce halen çalışmakta olduğum Baha Cemal Zağra Otistik Çocuklar Eğitim ve İş Uygulama Okulu'na tayin oldum. 

ANKARA'YA GİDEMEDİM AMA VAZGEÇMEDİM DE 

Sanatla tanışmanız nasıl oldu?

Eğitime başladığım ilk yıllardan beri resim yapmak en büyük zevkimdi. Hatta komşu çocuklarımızın resim ödevlerini dahi ben yapıyordum. 

Bu branşı seçme sebebiniz nedir?

Ortaokul son sınıfta iken resim öğretmenimiz benle beraber iki arkadaşımı güzel sanatlar lisesine hazırlık için kampa almıştı. Ama maalesef sınav dönemi Ankara'ya gidemediğimden sınava girememiştim. Diğer iki arkadaşım sınavı kazanıp güzel sanatlar lisesinde eğitimlerine devam ettiler. Hatırlıyorum da bu beni çok üzmüştü ama ben vazgeçmedim. Eğitimime kız meslek lisesi resim bölümünden devam etmeye kararlıydım. Tayin dolayısı ile Tokat'a taşındığımızda Tokat Kız Meslek Lisesi'nde resim bölümünün olmadığını öğrenince bende ona en yakın bölümü seçmeyi tercih ettim ve ona en yakın olan el sanatları bölümü olduğunu öğrenince - ki iyi ki bugün bu branşı seçmişim- şimdiki branşımla tanışmış oldum. 

HAYALİM ATÖLYE AÇMAK

Daha sonra eğitim hayatınız nasıl devam etti? 

Lise eğitimimi derece ile bitirdikten sonra lise bölümümün devamı olan Selçuk Üniversitesi Çiçek Örgü Dokuma Öğretmenliğini kazandım ve başarılı bir 4 yılın ardından mezun oldum. Mezuniyetimin ardından özel okullarda ve iş eğitim ve uygulama okullarının hem resim hem de el sanatları derslerinde ücretli öğretmenlik yaptım. Fakat en büyük hayalim bir atölye  açıp genç nesillere bu sanat dalını aktarmaktı. Ancak kısmetimizde öğretmen olmak varmış, atandım. Hala içimde atölye açmak uhdedir. 
Peki, branşınızdan biraz bahseder misiniz? 

Branşım çok geniş bir yelpazeye sahip. İçeriğinde dokuma, ahşap, cam ve dekoratif boyama her türlü dekoratif ev aksesuarları ve geleneksel el sanatlarını barındırıyor. Erzincan'da dekoratif ev aksesuarları derslerini yürüttüm. Şuan çalıştığım okulda ise dekoratif ahşap boyama derslerini vermekteyim.   

ÇOCUKLARIMIZA DESTEK OLUYORUZ

BTSO EĞİTİM VADİSİ 

Baha Cemal Zağra Özel Eğitim Uygulama Merkezi BTSO Eğitim Vadisi'nde bulunuyor. 158 öğretmeni ile 6 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık alanı ile otizmli 236 öğrenciye eğitim veriyor. Ana sınıfı, ortaokul, lise ve iş okulu bulunan Baha Cemal Zağra Özel Eğitim Uygulama Merkezi, seramik, dokuma, ahşap, el sanatları, takı tasarım gibi 14 iş atölyesi, 8 iş yeri bulunan uygulama çarşısı, serası, havuzu sayesinde otizmli çocukları hayata daha çok katmaya çalışıyor.

Çalıştığınız okulda neler yaptırıyorsunuz biraz bahseder misiniz?

Okulum otizmli çocukların eğitim ve iş uygulama okulu. Yani ana sınıfından lise gurubuna kadar öğrencilerimiz var. Ben lise kademesi yani iş uygulama bölümü ahşap atölyesi öğretmeniyim. Çocuklarımızın elinde her türlü ham ahşap objede koratif boyama teknikleri ile can buluyor. Zımparalama ile başlayan daha sonra astar boya atılıp son kat boya ve desenleme aşamalarını öğrencilerimize gösterip yaptırma ve bedensel destek ile çalıştırıyorum. Renklerin dünyası öğrencilerimize adeta terapi etkisi yapmaktadır. Bende öğrencilerimin hem bedensel hem de ruhsal gelişimine yardımcı olmaya çalışıyorum. Çünkü inanıyorum ki çocuklar sanatla tanıştığı zaman kendilerini bulacaklar.      

RUH HALLERİ FIRÇA DARBELERİNE SANSIYOR 

Çocuklarımızın çoğu kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için bile bedelsel desteğe ihtiyaç duyuyorlar.  Çoğu konuşamıyor anlamsal sesler dahi çıkarmıyorlar. Boyama yapmak birçoğu için iletişim şekline dönüşüyor.  O gün morali bozuk ya da sinirli ise fırça darbeleri sert ve keskin olur iken okula mutlu gelen çocuğun fırça darbeleri aynı yön de ve pürüzsüz olabiliyor. 

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Resim aşkı ile çıktığım bu yolda -iyi ki seçmişim dediğim- her geçen gün farklı teknik ve modeller geliştiren el sanatları branşı ile yoluma severek devam ediyorum. Yetişen yeni nesillerinde el sanatlarına önem vermelerini diliyorum. 

Otizm nedir? 

Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar. Otizmli çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otizmli çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otizmli çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, Otizmli çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler. Bir annenin doğum sonrası çocuğunun (tüm engel grupları dahil olmak üzere) engelli olma oranı yüzde 2dir; Otizmli olması oranı ise yüzde 0.5'tir (eskiden bu oran 4/10.000 olarak değerlendirilirdi). Bir otizmli çocuktan sonra, ikinci çocukta otizmin ortaya çıkması riski yüzde 3'dür. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir Her çocuktaki otizm belirtileri ve bunların seviyesi farklılık gösterebilir, bu nedenle otizmin seviyelerini kategorize etmek güçtür. Ayrıca, Asperger Sendromu ve Rett Sendromu olarak bilinen otizm formları da bulunmaktadır. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.