Hava Durumu

Erdoğan sigarayı bırakanları ağırlayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigarayı bırakan 250'den fazla vatandaşa, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde özel bir resepsiyon verecek. Davetliler arasında, Erdoğan'ın yurt gezileri sırasında sigara içerken görüp, sigarayı kesin olarak bıraktırdığı 20 kişi de yer alacak.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2016 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2016 12:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Erdoğan sigarayı bırakanları ağırlayacak

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla salı günü saat 14.00'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde bir resepsiyon verilecek.

Resepsiyona, Türkiye genelinde sigarayı bırakan 250'den fazla vatandaş katılacak.

Her fırsatta, sigara içen birini gördüğü anda o kişiyi sigarayı bıraktırmak için ikna etmeye çalışan Erdoğan'ın bu özel davetine, yurt gezileri sırasında sigara içerken görüp, sigarayı bıraktırdığı 20 kişi de iştirak edecek.

Resepsiyonda, Erdoğan ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sigaranın sağlığa zararı hakkında birer konuşma yapacak.

Kamuoyunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, sigara başta olmak üzere tüm zararlı alışkanlıklarla ve bağımlılıkla mücadele konusundaki özel hassasiyete sahip olduğu biliniyor. Erdoğan, yakın çevresindeki pek çok bakanın da arasında bulunduğu bürokrat ve milletvekilinden de sigarayı bırakmaları konusunda söz almıştı.

Yurt gezilerinde de sigara içerken gördüğü kişilerden, sigarayı bırakma sözü alan Erdoğan'ın, bu kişilerin sigara paketine, isim, soy isim, tarih ve telefon numaralarını yazarak aldığı çok kere basına yansımıştı.

Külliyedeki özel resepsiyonda, bu sigara paketlerinden oluşan koleksiyondan fotoğraflar da sergilenecek.

"Ciddi bir sayıya da ulaştık"

Sigara içenlerden aldığı paketleri koleksiyona çevirdiğini her fırsatta vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşmasında şu ifadelere yer vermişti:

"Kimin cebinde bir sigara paketi, elinde sigara görürsem, yılmadan usanmadan 'acaba o sigarayı nasıl söndürtür, paketi de kendisinden nasıl alırım' diye bir mücadelenin içine girer, hatta söz isterim. Bırakacağım dediği zaman 'bırakacağım olmaz, bıraktım diyeceksin' derim. O anda işi bitirmek isterim. Ve 'bıraktım' der, o anda da kendisinden paketi alır, üzerine adını, soyadını yazar, tarihi yazarım. Hatta vaktimiz müsaitse, telefon numarasını da oraya kaydederim. Ve böylece koleksiyonu sağ olsunlar arkadaşlarımız devam ettiriyorlar. Herhalde ciddi bir sayıya da ulaştık. Bırakmasına vesile olduğum her insan için adeta yeniden doğuşuna vesile olmuş gibi mutluluk duyuyorum."

6 yıl önce sigarayla mücadele ödülü almıştı

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, 2010 yılında, başbakanlığı sırasında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, sigara ile mücadelesinden dolayı "Sigara ile Küresel Mücadele Özel Ödülü" verilmişti.

Erdoğan'a ödül verme gerekçesi olarak, özellikle Türkiye'de halka açık, kapalı alanların yüzde 100 dumansız hale getirilmesine yönelik yasanın uygulanmasındaki kararlılığı ve Türkiye'nin, küresel tütün kontrolü çalışmalarında dünyanın başı çeken ülkelerinden biri haline gelmesine önderlik etmesi gösterilmişti.

Başbakanlığı döneminde sigaraya karşı tutumunu Erdoğan, "Benim Bakanlar Kurulumda bir kişi sigara içemez, zaten sigara içen de kalmadı Allah'a şükür. Varsa bile gizli içiyorlar. Bizim toplantılarda sigara filan içilmez'' sözleriyle dile getirmişti.

Kanunla "dumansız günler" başladı

Sigarayla mücadele kapsamında 4207 sayılı "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun" 1996 tarihinde yürürlüğe girdi. Ardından yapılan düzenlemeyle 3 Ocak 2008'de kanunun mevcut ismi, "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" şeklinde değiştirilmişti.

Kanunla kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin sağlanması yönünde düzenlemelerin yapılabilmesi amaçlandı.

Kanunda en son yapılan değişiklikler kapsamında sigara, kapalı mekanlarda, taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere toplu taşıma araçlarında içme yasağı uygulandı. Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında da tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmemesi hükmü getirildi.

Özellikle yasa çıktıktan sonra sigaranın kullanılmasının azaltılması için çalışan Sağlık Bakanlığının en son açıkladığı verilere göre ise, Türkiye'de 15 yaş üzeri sigara kullanımında, yüzde 31'lerden yüzde 27'lerin altına gerileme başarısı yakalandı. 2017 sonu itibarıyla bunun yüzde 25'lerin, 2023'lere gelindiğinde de bu rakamın yüzde 20'lerin altına indirilebilmesi hedefleniyor.

Türkiye'de tütün kullanımı yüzde 13 azaldı

Akciğer kanserinin, Türkiye'de ve dünyada kanser ölümleri içinde ilk sırada yer aldığı, özellikle erkeklerde sigara içmeyle de orantılı bir kanser türü olduğu biliniyor.

Dünyada yılda 1,8 milyon kişinin akciğer kanserine yakalandığı, Türkiye'de de yılda 30 bin civarında yeni vaka görüldüğü belirtiliyor.

Uzmanlar, tütünle mücadeleyle ilgili yapılan kanunlar, yönetmelikler ve çalışmalar sonrasında Türkiye'de tütün kullanım oranının yüzde 13 azalmasıyla, gelecek için umutlu olduklarını ifade ediyor. Akciğer kanserinin 2050'li yıllardan sonra, Türkiye'de de giderek azalmaya başlayacağı bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.