Hava Durumu

Demirtaş'tan 'Çınar' açıklaması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Çınar'daki bombalı saldırıyla ilgili, "Bunu yapanların çıkıp açıkça kamuoyundan özür dilemesi lazım. Bir ülke içerisinde yasa dışı silahlı durumlar da olmamalı. Ama devletin silahları güçleri de yasanın dışına, kanunun dışına, insan hakları ve evrensel kriterleri dışına çıkmamalı" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2016 10:49
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2016 10:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Demirtaş'tan 'Çınar' açıklaması

Demirtaş ve beraberindeki HDP'li milletvekilleri, bazı sağlık çalışanlarının Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlediği 'Beyaz nöbet' eylemine katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Demirtaş, bu çatışmanın halkın istediği bir çatışma olmadığını söyledi. Demirtaş, "Karadeniz'de, Ege'de, Trakya'da, Akdeniz'de toplumun ekseriyeti savaşın sonlanması ve bu sorunların diyalogla çözümü taraftarıdır. Düşünün ki bir show programında bir kadın çocuklar ölmesin, barış olsun analar ağlamasın dediği için, hem kendisi, hem program yapımcısı, sunucusu yöneticisi bir bütün olarak linç ortamına tabi tutuldular. Savaş bulaşıcı değildir, insan doğasına aykırıdır. Ama barış isteği bulaşıcıdır. Türkiye'nin akademik vicdanı hükümete seslenmiş, devleti muhatap almış ve barış olsun demiş. Suç işlemeyin ve suça biz de ortak olmayacağız demiş, daha ne desinler. Bir barış çağrısı yapmak akademi dünyası açısından hak değilse, ifade özgürlüğü değilse daha ne desinler, oluk oluk kan akacak diyenler baş tacı ediliyor. İnanın ki şu Beyaz Show'dan sonra ve akademi dünyasına yapılanlardan sonra yaşananlar en büyük PKK propagandasıdır. PKK yıllarca çalışsaydı, kendi propagandasını bu kadar yaptıramazdı. Savcılar Cumhurbaşkanı, Başbakan AK Parti medyası günlerdir PKK propagandası yapıyor. Akademiler, akademi dünyası ya da akademisyenlerin niyeti PKK propagandası yapmak değildi, şiddet silah propagandası yapmak değildi, Beyaz Show'da bu niyetle yapılmadı" diye konuştu.

Kendilerinin Çınar'da katledilen bebek ve sivil ile Şırnak'ta, Sur'da katledilen bebek ve sivilleri ayıramayacaklarını kaydeden Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Çınar'da yapılan saldırı kimler tarafından yapıldı bilmiyoruz. Ortaya çıkar mı, ya da sorumluları devlet tarafından ortaya çıkarılır mı bilmiyoruz. Ama orada katledilen sivil bebek çocuklar için bunu yapanların çıkıp açıkça kamuoyundan özür dilemesi lazım. Bir daha böyle şeylerin yaşanmayacağına dair özür beklemek hepimizin hakkıdır. Bir ülke içerisinde yasa dışı silahlı durumlar da olmamalı. Ama devletin silahları güçleri de yasanın dışına, kanunun dışına, insan hakları ve evrensel kriterleri dışına çıkmamalı. Varsa yasa dışı silahlı unsur öncelikli yol müzakere ile konuşarak ikna etme ile olur."

Demirtaş, daha sonra eylemde olan sağlık çalışanları ile selamlaştıktan sonra belediye önünden ayrıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.