Hava Durumu

Putin'in akıl hocası Dugin'den Türkiye planı!

Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesiyle, Rusya'nın maskesi düştü. Rusya devlet başkanı Putin'in akıl hocası Alexander Dugin, Rusya'nın 7 cephede savaştığını vurguluyor, Türkiye'yi çökertmekle ilgili kehanetler pazarlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2016 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2016 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Putin'in akıl hocası Dugin'den Türkiye planı!

Türkiye hava sahasını işgal eden Rusya, Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesi üzerine siyasi savaş ilan etti. Ardından Türkiye'ye uyguladığı yaptırımlarla gözdağı vermeye çalıştı. Putin 2000'li yılların başından beri irmek irmek dokunan Türkiye- Rusya ilişkilerini nasıl oldu da bir uçağın farklı nedenlerle düşürülmesine feda etti. Türkiye'yi çökertmekle ilgili kehanetler pazarlayan Putin'in akıl hocası Alexander Dugin aslında neyi hedefliyor?

Putin'in hedefi süper güç olmak

Putin soğuk savaşın küllerinden yine bir süper güç çıkarmak amacında. Rus milleyetçilerini harekete geçirmek isteyen Putin ve Dugin eski Yunan hikayelerine sarılan Alexander Dugin, uçak krizinden sonra yayınlanan makalesinde bir Yunan keşişinden alıntı yaparak Avrupa ve Amerika'daki islam karşıtlarına Türkiye'ye karşı birleşme mesajları veriyordu. Dugin Yunan keşiş Bazos şunları yazmış diyordu;

'Bilin ki Türkiye çökecek. Savaş iki buçuk yıl sürecek. Biz galip geleceğiz çünkü bir ortodoksuz.'

Putin hükümetinin danışmanı olan Dugin makalesinde, Rusya'nın savaşta olduğunu Türkiye'nin de bu savaştaki cephelerden biri olduğunu yazdı.Putin'e bu savaşta ne yapması gerektiğini anlatan Dugin göre Rusya şu anda 7 cephede savaşıyor. Birinci cephe Suriye, ikinci cephe Türkiye, üçüncü cephe Ukrayna, dördüncü cephe Rusya'daki selefi gruplar, beşinci cephe Rusya'da protesto eylemleri ile beşinci kol faliyeti yürüten siyasi muhalefet, altıncı cephe Rusya'da Putin'e sağdık gibi gözüken ancak parasını batıda saklayan liberal sermaye kesimi ve gizliden batı yanlısı Rus hükümet yetkileleri, yedinci ve son cephe ise Avrupa ve Amerika Birleşik Devletletleri.

Dugin'e göre Rusya PKK'ya yardım etmeli Bahreyn ve Katar'ı işgal etmeli.

Türkiye ile savaşmak 'şeytan ile savaşmak'

Türkiye ile savaşmayı şeytan ile savaşmak olduğunu belirten Dugin'e göre Rusya'nın Türkiye'ye karşı en önemli kozu ise PKK olmalı. İran, Şiiler ve Lübnan Hizbullah'ını silah arkadaşlarımız diye öven Dugin, Rusya önce Katar'ı işgal etmeli ve Bahreyn'deki Şii nüfusa silah dağıtarak Bahreyn'i kontrol altına almalı diyor. Zaten Putin'in kısa süre önce Suriye'de mevzilenen PKK'ya sınırsız silah,mühimmat ve lojistik desteği vermeyi başlaması, aynı günlerde HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın Moskova'yı ziyaret etmesi Rusya'nın bu kozu açık şekilde oynadığını gösteriyor. Putin ayrıca Avrupa ve Amerika'da yerel aşırı milliyetçi grupların desteklenerek islam karşıtığında birleşmesini öneriyor. Yani Rusya Türkiye'yi gerçekten çökertmek için elindeki bütün kozları oynadığını gösteriyor.

Rusya'nın sıcak denizlere açık denizlere açılma rüyası mı Türkiye ile alıp vermediği? Oysa ki bu hayal Sovyetler Birliği'nin 1900'lü yılların ortalarında Suriye ve Libya'ya askeri üstler kurmasıyla gerçeğe dönüştü. Ancak 2011'de Arap Baharı ile Libya'nın sosyalist lideri Kaddafi'nin tasviyesi Rusya'nın batı Akdeniz'deki varlığını bitirdi. Ardından Suriye'deki eski yoldaş Esad'ın tasfiye süreci Rusya'nın sıcak denizlerdeki son kalesinin düşme ihtimalini gündeme getirdi. İşte Rus uçakları Suriye'de DAEŞ yada değil rejime muhalif herkesin tepesine çoluk çocuk demeden bombalar yağdırmasının sebebi de bu.

Rusya ekonomisi çöküşün eşiğinde

Ancak Rusya ekonomisi düşen petrol fiyatları ile alarm veriyor. Her ne kadar Rusya finansal krizini ört bas etmeye çalışsada 30 doların da altına düşen petrol fiyatları ülke ekonomisini ciddi anlamda tehdit ediyor. Düşen enerji fiyatları ve batı tarafından uygulanan ağır yaptırımlar nedeniyle beli kırılan Rusya batı dünyasının odağını Ukrayna ve Suriye'ye yönlendirerek piyasayı şaşırtmaya çalışıyor. Bu da Rusya'nın son çırpınışları olarak öne çıkıyor. Çünkü Rusya'nın savunma harcamaları sürdürelebilir değil. Rusya'nın 2 trilyon dolar olan gayri safi yurt içi hasılasının 5,42'si milli savunma bütçesine gidiyor. Sadece Suriye'deki hareketin günlük maliyeti ise 3-4 milyon dolar. Mevcut harekatın aynı yoğunlukta devam etmesi halinde bunun Rusya Savunma Bakanlığı bütçesinin içindeki payı da 2016'da yüzde 3'den daha düşük olacak.

Uluslararası kamuoyunda Rusya bir süper güç müdür değil midir tartışması devam ediyor. ABD dünya ekonomik büyüklüğün yüzde 16'sını, Çin yüzde 17'sini AB ise yüzde 15'ini oluşturuyor.Rusya ise 2014'deki 1,8 trilyon dolarlık ekonomisi ile dünya ekonomisin sadece yüzde 3'ünü temsil ediyor. Petrol fiyatlarının bir yıl içinde 110 dolardan 30 dolara düşmesine bağlı olarak 2015'in yüzde -1 daralma ile kapatması ,2016'da ise yine -yüzde 4 civarında küçülmesi bekleniyor. ABD ve AB ambargoları nedeniyle ihracatı ve ithalatı daralan Rusya'da son bir yılda rumble dolar karşısında aşırı değer kaybetti. 35 liradan 72 liraya fırladı. Halkın alım gücü ise yarı yarıya azaldı. Gün geçtikçe kan kaybeden Rusya'nın Türkiye'yi çökertme planları ve kendine rakip olarak gördüğü gemilerle taşınan doğalgaz pazarının 3'te 1'ini kontrol eden Katar'ı işgal etme isteği de yeniden süper güç olma sevdası.

2015-2016'daki tüm savaş finansmanını petrol fiyatlarını yeniden 60 doların üzerine çıkacağı beklentisine paralel hazırlayan Putin yönetiminin şimdiden 30 doları gören petrol fiyatı nedeniyle büyük bir şok etkisi yaşadığı belirtliyor. Petrol fiyatlarının düşmesiyle Rusya devlet başkanı Putin'in enerjiye dayalı jeopolitik durum üstünlüğü ağır darbe alıyor. Rusya'nın 500 milyar dolar olan döviz rezervleri Kasım 2015'de 350 milyar dolara geriledi. 2015'in ilk 8 ayında ithalat yüzde 40, ihracat ise yüzde 30 geriledi. Yaşanan bu düşüş ekonomik çöküşünde en büyük göstergesi olarak kayda geçti.

Tek kaybeden Rusya olacak

Sıcak deniz hayali ,süper güç olma sevdası Rusya- Türkiye ilişkilerinde ipi çekti. Rusya uçak krizinden bu yana her defasında sert söylemlerine ve ekonomik yaptırımlarını devam ettirdi. Siyasi krizi tırmandırma peşine düşen Rusya, Türkiye'yi bir savaşın içine çekmeye çalışsa da Türkiye uyguladığı doğru dış politika ile bu oyunlara prim vermedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Rusya'nın cuma günü gerçekleştirdiği hava sahası ihlalini bölgedeki krizi tırmandırma çabası olduğunu vurguladı.

Rusya dünyada yeniden bir süper geç olma adına yanlışlarını çoğaltılıyor. Rusya bu gidişle çıkarmak istediği küresel savaşın tek kaybedeni olacak.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.