Hava Durumu

Vatandaş neyi ödüyor?

Yeni yılın ilk ayında vatandaşlar elektrik faturalarında şok yaşıyor. 2015 Aralık ayında fatura gelmediğini iddia eden vatandaşlar, elektrik faturalarını neden zamlı ödediklerini bilmek istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2016 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2016 17:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Vatandaş neyi ödüyor?

Yeni yılın ilk ayında vatandaşlar elektrik faturalarında şok yaşıyor. 2015 Aralık ayında fatura gelmediğini iddia eden vatandaşlar, elektrik faturalarını neden zamlı ödediklerini bilmek istiyor. 
 Vatandaşın, Ocak ayında gönderilen faturalara tepkisi dinmiyor.  Aralık ayında fatura gönderilmediğini iddia eden vatandaşlar, 45 günlük aşımla birlikte Ocak ayında gönderilen zamlı faturaların nedenini öğrenmek istiyor. Önceden 40-50 lira gelen faturaların Ocak ayında 80-100 arası geldiğini dile getirip isyan eden vatandaşlar bu artışın neden kaynaklandığını merak ediyor.
  
FATURALARA AÇIKLIK GETİRİLSİN 
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bir hafta içerisinde yoğun telefon trafiği yaşadıklarını belirterek, tüketicilerin gelen faturalar karşında şaşkınlık yaşadığını dile getirdi. Vatandaşın neyi ödediğini bilmediğini belirten Başkan Yılmaz, "Ocak ayı faturaları vatandaşta şaşkınlık yarattı. Faturalar 30 gün üzerinden daha fazla ise ve bu 2016 yılına aktarılmışsa eğer buna açıklık getirilmesi gerekiliyor. Çünkü vatandaşlar neyi ödediğini bilmiyor" dedi.  Öte yandan, tüketicinin, yıllardır mağdur edildiği  "kaçak" elektrik ve diğer kalemlerin alınmasına yüksek yargıdan sonra Bursa 4. Tüketici Mahkemesi'nin de 'dur' dediğini kaydeden Yılmaz, " Tüketicilerimiz iadeli taahhütlü bir dilekçe ile hizmet aldıkları elektrik dağıtım şirketlerine başvurarak geriye doğru on yıllık kesintilerinin iadesini talep etmeli, dilekçelerine olumlu yanıt almamaları halinde parasal sınırlarına göre, hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurmalıdırlar" diye konuştu.

İLGİMİZ YOK 
Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Ziya Yüce ise, kendilerine faturalara ilişkin şikâyet gelmediğini dile getirerek, UEDAŞ'ın fatura kesim işlemleriyle ilişkisi olmadığını bildirdi. 

OCAK ZAMMI FATURAYA YANSIMADI 
 CLK Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac ise, hava şartları nedeniyle aboneleri gezerek fatura tanzim eden personelin zorlandığını ama geciken faturalara zammın yansımadığını belirterek şunları kaydetti:  
"Bazı bölgelerimizde 2015 yılı Aralık ayına ait faturalar hava şartları ve yıl sonu işlemleri sebebiyle yaklaşık 10 gün gecikmeli olarak kesildi. Bu durum aslında faturalarda bir bedel değişikliğine sebep olmadı. Bu döneme ait faturalarda tüketim bedeli hesaplanırken 2016 yılı öncesindeki kullanımlara zam uygulanmadan işlem yapıldı. Ocak ayının başlangıcından itibaren olan kullanımlar ise yeni fiyat tarifesi üzerinden ücretlendirildi. Bu sayede müşterilerimizin herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamış oldu." Yıl boyunca müşterilerinden gelen başvuruları itinayla cevaplandırdıklarını anımsatarak Aytac,  "Her ay yaklaşık 50 bin müşterimiz bize çeşitli iletişim yollarından sorularını, önerilerini ve taleplerini iletiyor. Biz bu başvurulara, en geç 10 gün içinde geri dönüş yapıyoruz. Müşterilerimiz akıllarına takılan her soruyu bize sorabilir. Biz bu başvuruların tümüne en iyi şekilde geri dönüş yaparız" diye konuştu.  

 ÖNCEDEN HESAPLAMA 
Yeni tüketim bedelleri ile ilgili olarak günlük, haftalık ve aylık kullanım ücretlerinin kolaylıkla hesaplanabileceğine de değinen Aytac, "Faturalandırma hatalarını neredeyse sıfıra indirmeyi başardık. Son verilerimize göre en çok 10 bin faturalandırma işleminden bir faturada teknik aksaklık yaşanabiliyor. Bu durumda başvuran müşterimizin mağduriyetini en hızlı şekilde çözüyoruz. Gelen fatura bedellerinin doğru olduğuna emin olmak isteyen tüketiciler, internet üzerinde bulunan hesaplama robotlarını kullanarak ve ya sayaçlarındaki tüketim miktarlarını kontrol edip birim fiyatıyla birlikte hesap yaparak fatura bedellerini kontrol altında tutabilir ve ya gelecek faturalarının bedellerini önceden hesaplayabilirler" dedi.  
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.