Hava Durumu

Türkiye- AB ilişkilerinde yeni dönem

Türkiye-Avrupa Birliği AB Siyasi Diyalog Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantı sonrası AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Mogherini, yapılan görüşmelerde mutabakata varıldığını belirtti. Mogherini'den sonra açıklama yapan Bakan Bozkır, "Biz yeni dönemin gereklerini yapmaya hazırız" dedi. Çavuşoğlu ise Suriye konusunda yapılacak toplantılarda YPG gibi terörist grupların muhalefet içinde yer alamayacağını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2016 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2016 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Türkiye- AB ilişkilerinde yeni dönem

Türkiye - Avrupa Birliği (AB) Siyasi Diyalog Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi.

Ankara Palas'ta düzenlenen toplantıya Türkiye'yi temsilen Avrupa Birliği Bakanı (AB) ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB heyeti adına da, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn katıldı.

Görüşmenin ardından taraflar ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrası ilk açıklamayı AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherin'in açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle: yaptı. Mogherin açıklamasında PKK'nın terör faliyetlerini kınadıklarını ve barış sürecine dönülmesi gerektiğini söyledi. Mogherin ardından AB ve Başmüzakereci Volkan Bozkıraçıklama yaptı. Bozkır'ın açıklamsından öne çıkan başlıklar şöyle:

Ortak çalışma takvimimiz bakımında sonuç odaklı çalışmak istediğimizi ortaya koyduk. Katılım müzakerelerinin canlandırılması ve fasılların yeniden açılması görüştüğümüz önemli konulardandı.

"Türkiye üç önemli terör örgütüyle aynı anda mücadeleediyor"

Türkiye-AB ilişkilerini tüm boyutlarıyla görüştük. Fasılların açılmasının önemini görüştük. Türkiye'nin siyasi reformlarını da ele aldık. Terörle mücadele konusunu da ele aldık. Bu konuda dünyaya örnek teşkil eden bir ülke konumundadır Türkiye.

Hükümetin öncelikli konusu reformların ortaya konulmasıdır. Türkiye üç önemli terör örgütüyle aynı anda mücadele etmektedir. Bunu yaparken de vatandaşların yaşam hakkında titizlikle sahip çıkmaktadır.

Bakan Bozkır'ın ardından AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn açıklama yaptı. Hahn'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Sığınmacı akışını yönetirken ivmeyi sabit tutmak zorundayız. AB ve Türkiye'nin aldığı önlemlere bakıyoruz. Türkiye'ye anlamlı bir destek vermek ve bunu uygulamak önemli vize konusunda da ilerleme kaydetmek gerekiyor.

Burada vurgulamam gereken konulardan bir tanesi biz çok fazla faslın açılması ile ilgileniyoruz dün ilk anlamda yorumları aldık iki fasılla ilgili bu AB'nin uyguladığı metodoloji şu konuda net olmakta fayda var adım adım ileri gitmek istiyoruz. Bu konular bizim için temel ve gözden çıkarılamayacak alanlar.

"Muhalefet aralarında rejim ve terör örgütü temsilcilerini görmek istemiyor"

Johannes Hahn'ın açıklamasının ardından yetkililer basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, YPG'nin katılımı nedeniyle Cenevre toplantısının ertelendiği ve Başika sorusuna şu yanıtı verdi.

Cenevre'de başlayacak rejim ve muhalefet arasındaki müzakerelerin biran önce başlamasında fayda var. Şuanda rejim güçlerinin saldırıları sonucunda çok sayıda insan ölüyor kesin çözüm siyasi çözümdür. Şimdi rejim de kendi heyetini belirledi. Muhalefeti sulandırmaya yönelik çabalar var biz ve muhalefet buna karşı. YPG'yi bu sürece dahil etmek isteyenler var. Suriye'de kontrol ettiği alan bakımından YPG önemli ise DEAŞ gibi örgütlerde bir bölüm toprağı kontrol ediyor. Bizim tutumumuz nettir. terör örgütlerinin muhalefet içinde yer almaması gerek. Riyad'daki muhalefet kendi aralarında rejim ve terör örgütü temsilcilerini görmek istemiyor.

Başika ile ilgili konuya gelecek olursak bizim amacımız Irak'ın DAEŞ ile olan mücadelesine destek vermektir. Son zamanlarda yapılan saldırılara yönelik ilave tedbirler aldık. Irak bizim için önemli bir ülke ve toprak bütünlüğü bizim için önemli. DAEŞ Irak topraklarının yüzde 30'unu kontrol altında tutuyor bu kısımlar nasıl kurtarılacak. Başika'da biz sadece Arapları değil DAEŞ'e karşı mücadele edecek tüm unsurları eğitiyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.