Hava Durumu

Dolandırıcıların sahte site tuzağına dikkat

Dolandırıcılar milyonlarca kişinin alışveriş yaptığı tanınmış siteleri kopyalayarak müşterileri tuzağa düşürüyor. Gözden kaçan bir harf ya da noktalama işareti sahte siteye yönlendiriyor. Peki internetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmek gerek?

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2022 00:07
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 00:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Dolandırıcıların sahte site tuzağına dikkat

Satış yapılabilen siteleri kopyalıyorlar, ismine ufak bir ekleme yaparak internette site açıyorlar. Sonra da o sahte siteye reklam vererek arama motorunda üst sıralara çıkartıyorlar. Dolandırıcılar gerçek ve sahte site arasındaki o küçük farkı anlayamayan vatandaşları tuzaklarına düşürüyor. Ancak tuzak burada bitmiyor.

“ÖNCE ÖDEME SONRA KARGO TAKTİĞİ”

Dolandırıcılar, piyasa değerinin altındaki ürünü almak için iletişime geçen vatandaşı hazırladıkları sahte siteye yönlendiriyor. Ödemenin de o site üzerinden yapılmasının her iki taraf için de güvenli olduğuna inandırıyor. Linkini kontrol etmediği için satış işlemini gerçekleştiren vatandaş, sonrasında ne o ürüne ne de dolandırıcıya ulaşabiliyor.

"Siz ödemeyi yapın hemen kargonuz çıkıyor” mesajı atıyorlar. Bu da aslında işi aceleye getirip bir an önce parayı alma taktiği. Müşteri ürünün parasını ödeyince ortadan kayboluyorlar.

“SADECE PARA DEĞİL KİŞİSEL BİLGİLERİ DE ÇALIYORLAR”

Avukat Bilal Yavuz, vatandaşların girdikleri sitelerin linkini kontrol etmelerinin mühim olduğunu söylüyor:

“Niye çok mühim? Sadece paralarını kaptırmaları mevzu bahis değil. Burada ayrıca mesela girdikleri sahte sitede bir indirme linkine tıkladıkları zaman, dolandırıcıların kendilerinin önüne çıkarttıkları indirme linkini tıkladıkları zaman telefonlarına indirecekleri virüslü bir yazılım sebebiyle tüm telefonlarındaki kişisel bilgileri de banka bilgileri de hepsi çalınabilir.”

Dolandırıcılar özel günleri de kullanıyor. Özellikle araç kiralamak isteyen çok sayıda kişi, bu yöntemle mağdur oluyor.

“SAHTE SİTEYE REKLAM VEREREK ÖN PLANA ÇIKARIYORLAR”

Önemli zamanlarda, sevgililer günü, bayram tatilleri öncesinde araç kiralama firmalarının orijinal sitelerini dolandırıcıların birebir kopyaladığını söyleyen Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu şekildeki sitelerin sahte yaptıkları sitelere reklam vererek, orijinal sitelerden öne çıkmasını sağlıyorlar. Vatandaşlarımız araç kiralamak için sitelerine giriyor, tuşladıkları zaman orijinal bildikleri firmayı en üstte bu sahte siteler çıkıyor, araç kiralama firmalarının düzenlediği sahte siteler çıkıyor. Tıkladıklarında dolandırıcılar arıyorlar, dolandırıcılar yoğunluk olduğunu kaparo göndermeleri gerektiğini söylüyor. Vatandaşlarımız bu konuyu gerçek zannedip kaparo bedellerini gönderiyorlar.”

Uzmanlar mağdur sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekiyor. İnternetten alışveriş yapılırken dikkatli olunması için uyarıyor.

Kaynak: TRT Haber

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.