Kış aylarında vücut, kendi savunmasını ve ısısını koruyabilmek için metabolizma hızını yavaşlatarak yağlanma eğilimine giriyor. Bazı sebzelere sofralarda daha fazla yer açmak bu eğilimi sekteye uğratabiliyor.
Haber Giriş Tarihi: 06.11.2015 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2015 16:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, vücudu yağlanmaya yatkın olanlara özellikle soğuk günlerde karnıbaharı öneriyor.
Ağır kokusu, gaz yapıcı özellikleri nedeniyle çok fazla tercih edilmeyen karnıbaharın birçok faydası olduğunu dile getiren Dr. Kaya'ya göre karnıbahar yemek için çok sayıda neden var. İşte o nedenler:
- Özellikle bel çevresinde oluşan yağlardan kurtulabilmek için kışın haftada en az 3 günkarnıbaharı sofralarınıza koyun.
- Vücut için çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. Özellikle sofraya oturduğunuzda ilk yemek olarak karnabahar salatası veya fırında karnabahar veya haşlanmış karnıbahar olarak tercih ederseniz asıl kalorili olan ana yemeyi daha az yersiniz...
- Karnıbahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.
- Karnıbahar içinde bulunan fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddelerin meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
Ayrıca demir minerali açısından zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Bu bağlamda yeme isteğini azaltır.
- İçeriğindekii yüksek potasyum ve sülfürlü maddeler tansiyonun dengelenmesini sağlar. Fazla kilolu hastalarda görülen yüksek tansiyon ataklarının daha az olmasını sağlar. Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kişinin daha hareketli olabilmesinin yolunu açar.
- Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.
- Antioksidan gücü yüksek olduğundan hücrelerin temizlenmesine katkısı olur . Bağışıklık sistemini iyileştirir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Karnıbahar hakkında bunları biliyormuydunuz?
Kış aylarında vücut, kendi savunmasını ve ısısını koruyabilmek için metabolizma hızını yavaşlatarak yağlanma eğilimine giriyor. Bazı sebzelere sofralarda daha fazla yer açmak bu eğilimi sekteye uğratabiliyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, vücudu yağlanmaya yatkın olanlara özellikle soğuk günlerde karnıbaharı öneriyor.
Ağır kokusu, gaz yapıcı özellikleri nedeniyle çok fazla tercih edilmeyen karnıbaharın birçok faydası olduğunu dile getiren Dr. Kaya'ya göre karnıbahar yemek için çok sayıda neden var. İşte o nedenler:
- Özellikle bel çevresinde oluşan yağlardan kurtulabilmek için kışın haftada en az 3 günkarnıbaharı sofralarınıza koyun.
- Vücut için çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. Özellikle sofraya oturduğunuzda ilk yemek olarak karnabahar salatası veya fırında karnabahar veya haşlanmış karnıbahar olarak tercih ederseniz asıl kalorili olan ana yemeyi daha az yersiniz...
- Karnıbahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.
- Karnıbahar içinde bulunan fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddelerin meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
Ayrıca demir minerali açısından zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Bu bağlamda yeme isteğini azaltır.
- İçeriğindekii yüksek potasyum ve sülfürlü maddeler tansiyonun dengelenmesini sağlar. Fazla kilolu hastalarda görülen yüksek tansiyon ataklarının daha az olmasını sağlar. Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kişinin daha hareketli olabilmesinin yolunu açar.
- Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.
- Antioksidan gücü yüksek olduğundan hücrelerin temizlenmesine katkısı olur . Bağışıklık sistemini iyileştirir.
En Çok Okunan Haberler
Bursa dahil 3 ilde FETÖ operasyonu
Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman
Bursa'da hareketli gece! Sandalyeler havada uçuştu
Bursa'da esnaf ve vatandaşın ortak şikayeti
Aileler farkında bile değil! Dijital zorbalığa dikkat
Yeni müfredata hangi konular eklendi?
Yalova-Bursa karayolunda can alan kaza!
Gaziantep'te park yasağı motosiklet sürücülerine pahalıya patladı:
Kadın cinayeti! Eşini evlerinin banyosunda tabancayla vurarak öldürdü
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde yeni görevlendirmeler!
Etkili olan sağanak yağış ve fırtına ağacı devirdi!
Bursa’da kulağından canlı kurtçuk çıkarıldı