İşlenmiş kırmızı et tüketimi demans riskini artırıyor
İşlenmiş kırmızı et tüketimi demans riskini artırıyor
Yapılan bir araştırma, işlenmiş kırmızı et tüketiminin fazla olmasının demans riskini artırdığını, ancak kuruyemiş, baklagil, balık ve beyaz et tüketiminin bu riski azalttığını ortaya koydu.
Haber Giriş Tarihi: 16.01.2025 20:52
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2025 22:09
Kaynak:
AA
Science Daily'ye göre, demans tanısı olmayan ve ortalama 49 yaşındaki yaklaşık 134 bin kişi, her 2 ila 4 yılda bir tükettikleri yiyecekleri ve tüketim sıklıklarını belirten bir gıda günlüğü doldurdu.
Araştırma, katılımcıları günde yedikleri kırmızı et miktarına göre üç gruba ayırdı: "az tüketen", "orta tüketen" ve "fazla tüketen". Sonuçlara göre, işlenmiş kırmızı etleri fazla tüketen bireylerin ilerleyen yıllarda demans riski, az tüketenlere göre yüzde 13 daha fazla olduğu belirlendi. Ancak, işlenmemiş kırmızı et tüketimi ile demans riski arasında bir fark bulunmadığı ifade edildi.
Araştırma ayrıca, işlenmiş kırmızı et yerine kuruyemiş veya baklagil tüketmenin demans riskini yüzde 19, balık tüketmenin yüzde 28 ve beyaz et tüketmenin ise yüzde 16 oranında azalttığını ortaya koydu.
Çalışmanın bulguları, "American Academy of Neurology" dergisinde yayımlandı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
İşlenmiş kırmızı et tüketimi demans riskini artırıyor
Yapılan bir araştırma, işlenmiş kırmızı et tüketiminin fazla olmasının demans riskini artırdığını, ancak kuruyemiş, baklagil, balık ve beyaz et tüketiminin bu riski azalttığını ortaya koydu.
Science Daily'ye göre, demans tanısı olmayan ve ortalama 49 yaşındaki yaklaşık 134 bin kişi, her 2 ila 4 yılda bir tükettikleri yiyecekleri ve tüketim sıklıklarını belirten bir gıda günlüğü doldurdu.
Araştırma, katılımcıları günde yedikleri kırmızı et miktarına göre üç gruba ayırdı: "az tüketen", "orta tüketen" ve "fazla tüketen". Sonuçlara göre, işlenmiş kırmızı etleri fazla tüketen bireylerin ilerleyen yıllarda demans riski, az tüketenlere göre yüzde 13 daha fazla olduğu belirlendi. Ancak, işlenmemiş kırmızı et tüketimi ile demans riski arasında bir fark bulunmadığı ifade edildi.
Araştırma ayrıca, işlenmiş kırmızı et yerine kuruyemiş veya baklagil tüketmenin demans riskini yüzde 19, balık tüketmenin yüzde 28 ve beyaz et tüketmenin ise yüzde 16 oranında azalttığını ortaya koydu.
Çalışmanın bulguları, "American Academy of Neurology" dergisinde yayımlandı.
Kaynak: AA
Son Haberler
Kocaeli güncel namaz vakitleri için doğru adres | 8 Şubat 2025 Cumartesi
Bursa’da 14 yaşındaki Semanur yaşam mücadelesi veriyor
Bursa merkezli 12 ilde operasyon! 32 adreste aramalar yapıldı