Hava Durumu

Sultan sarması: Lezzetli ve pratik bir tatlı tarifi

Sultan sarması, hem lezzeti hem de pratik yapımıyla en çok tercih edilen tatlılardan biridir. İnce yufkaların arasına cevizli ve kakaolu iç harcı sürülerek rulo şeklinde sarılmasıyla hazırlanan bu tatlı, çay saatlerinin ve tatlı molalarının vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2024 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2024 18:23
Kaynak: Şule GÜRKAN
Sultan sarması: Lezzetli ve pratik bir tatlı tarifi

Sultan sarması, hem lezzeti hem de pratik yapımıyla en çok tercih edilen tatlılardan biridir. Hafif ve yumuşak hamuru ile her yaştan insan tarafından severek tüketilir. Bu yazıda, evinizde kolayca yapabileceğiniz sultan sarması tarifini detaylı bir şekilde anlatacağız.

Malzemeler:

Hamur için:

1 su bardağı ılık süt

1 paket kuru maya

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

4 su bardağı un

1 su bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta sarısı (üzeri için)

İç Harcı için:

200 gr tereyağı

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

Hazırlanışı:

1. Hamur Hazırlama:

Ilık sütün içerisine mayayı ve şekeri ekleyip 5 dakika kadar mayalanmaya bırakın.Ayrı bir kapta unu, tuzu ve sıvı yağı karıştırın.Mayalanan karışımı unlu karışıma ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.Hamuru yağladığınız bir kapta üzerini örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

2. İç Harcı Hazırlama:

Tereyağını oda sıcaklığına getirin.Toz şekeri ve vanilyayı tereyağının üzerine ekleyin ve mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpın.

3. Sultan Sarması Yapımı:

Mayalanan hamuru 4 eşit bezeye ayırın.Her bir bezeyi unlanmış tezgahta ayrı ayrı açın.Açtığınız hamurun üzerine hazırladığınız iç harcından eşit şekilde yayın.Hamuru rulo şeklinde sarın ve iki ucundan da kıvırarak halka şeklinde kapatın.Yağladığınız bir fırın tepsisine sultan sarmalarını dizin.Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve isteğe göre susam veya çörekotu serpin.Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin.Fırından çıkardıktan sonra soğumasını bekleyip servis yapın.

Püf Noktaları:

Hamuru yoğururken çok fazla un eklememeye dikkat edin. Yumuşak bir hamur elde etmeniz önemlidir.İç harcını hazırlarken tereyağının oda sıcaklığında olması önemlidir.Fırından çıkardıktan sonra sultan sarmalarını üzerini bir bezle örtün. Bu sayede yumuşaklıklarını korurlar.Sultan sarmasını ılık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Ek Bilgiler:

Sultan sarması yerine "patatesli poğaça" da diyebilirsiniz.İsterseniz iç harcına peynir, kıyma veya farklı sebzeler de ekleyebilirsiniz.Sultan sarmalarını fırında pişirmek yerine tavada da pişirebilirsiniz.

Kaynak: Şule GÜRKAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.