Hava Durumu

Kene ısırması sonrası ne yapmalı?

Keneler, insanlara ve hayvanlara parazit olan, Lyme hastalığı, kene ateşi ve ensefaliti gibi ciddi hastalıkları bulaştırabilecek eklembacaklılardır. Bu nedenle, kene ısırması durumunda hızlı ve doğru şekilde müdahale etmek çok önemlidir. Peki, Kene ısırması sonrası ne yapmalı? İşte detaylı yanıtı...

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 09:34
Kaynak: Ali KAMUR
Kene ısırması sonrası ne yapmalı?

Keneler, insanlara ve hayvanlara parazit olan, Lyme hastalığı, kene ateşi ve ensefaliti gibi ciddi hastalıkları bulaştırabilecek eklembacaklılardır. Bu nedenle, kene ısırması durumunda hızlı ve doğru şekilde müdahale etmek çok önemlidir.

KENE ISIRMASINI NASIL FARK EDEBİLİRSİNİZ?

Keneyi cildinizde hissedebilirsiniz.Kene ısırması bölgesi kaşınabilir, kızarabilir ve şişebilir.Isırma bölgesi etrafında kırmızımsı bir halka oluşabilir (Lyme hastalığının bir belirtisi olabilir).Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk gibi grip benzeri belirtiler yaşayabilirsiniz.

Kene Isırması Sonrası Yapılması Gerekenler:

Kene Nasıl Çıkartılır:

Kenenin başını cımbızla sıkıca tutun.Kenenin cildinize paralel şekilde yukarı doğru nazikçe çekin.Kenenin kafasını koparmamaya dikkat edin.Keneni alkol veya sirke ile dezenfekte edin.Cımbızı da alkol veya sirke ile dezenfekte edin.Keneni bir kabın içinde kapatıp yakarak veya ezerek öldürün.

Isırma Bölgesini Temizleyin:

Isırma bölgesini sabun ve suyla yıkayın.Bölgeyi alkol veya antiseptik ile dezenfekte edin.

Belirtileri Gözlemleyin:

Isırma bölgesini ve genel sağlık durumunuzu birkaç hafta boyunca takip edin.Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk, şişlik veya kızarıklık gibi belirtiler yaşarsanız doktora başvurun.

Doktora Başvurun:

Kenenin kafası cildinize gömülmüşse veya kendi başınıza çıkarmakta zorlanıyorsanız doktora başvurun.Lyme hastalığı veya kene ateşi gibi hastalık belirtileri yaşarsanız doktora başvurun.

Kene Isırırken Yapılmaması Gerekenler:

Kenenin üzerine tükürmeyin veya benzine batırmayın. Bu, kenenin kusmasına ve hastalık etkenlerini cildinize bulaştırmasına neden olabilir.Kenenin üzerine kibrit çakmayın veya yakmayın. Bu, cildinizi yakabilir.Keneni cımbızla döndürmeyin. Bu, kenenin kafasının kopmasına neden olabilir.

Kene Isırmasından Korunma Önerileri:

Ormanlık ve çalılık alanlarda uzun pantolon ve uzun kollu gömlek giyin.Cildinizi böcek kovucu ile sürün.Eve döndükten sonra cildinizi kene varlığı açısından kontrol edin.Evcil hayvanlarınızı kene ve pire için düzenli olarak kontrol edin ve gerekli önlemleri alın.

Kene Isırığı Hakkında Ek Bilgiler:

Türkiye'de kene ısırmalarının en sık görüldüğü aylar Nisan-Ekim ayları arasındadır.Türkiye'de en yaygın kene türleri Hyalomma, Ixodes ve Dermacentor'dur.Lyme hastalığı, kene ısırmasıyla bulaşan en yaygın hastalıktır.Kene ateşi de kene ısırmasıyla bulaşan bir hastalıktır.Kene encefaliti, daha nadir görülen ancak daha ciddi bir hastalıktır.

Kene ısırmasıyla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, lütfen bir doktora danışmaktan çekinmeyin.

Not: Bu makaledeki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye olarak değerlendirilmemelidir. Herhangi bir sağlık sorunu yaşarsanız, lütfen bir doktora danışın.

Kaynak: Ali KAMUR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.