Bebeklerin ilk 6 ay boyunca tek besin kaynağı anne sütüdür. 6. aydan itibaren ise ek gıdaya geçiş süreci başlar. Bu süreçte bebeklerin yeni besinlere adapte olması ve çeşitli gıdaları tatması önemlidir.
Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 13:28
Kaynak: Fethiye AKIN
Bebeklerin ilk 6 ay boyunca tek besin kaynağı anne sütüdür. 6. aydan itibaren ise anne sütüne ek olarak ek gıdaya başlanmalıdır. Ek gıdaya geçiş, bebek için önemli bir dönüm noktasıdır. Bu süreçte bebeğin yeni tatlara ve dokulara alışması sağlanır.
Ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler:
Bebeğin hazır olması: Bebeğin ek gıdaya hazır olup olmadığını anlamak için bazı belirtilere dikkat edilebilir. Bu belirtiler şunlardır:
Bebeğin başını dik tutabilmesiYutkunma refleksinin gelişmiş olmasıÇenesi ve dudaklarını kullanabilmesiMama sandalyesinde rahat oturabilmesiYiyeceklere ilgi göstermesi
Ek gıdaların kademeli olarak verilmesi: Ek gıdalara tek tek ve kademeli olarak başlanmalıdır. Her yeni gıdadan sonra 3-5 gün beklenerek bebeğin herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermediği gözlemlenmelidir.
Gıdaların püre haline getirilmesi: Ek gıdalar ilk etapta püre haline getirilerek bebeğe verilmelidir. Bebeğin çiğneme ve yutma becerisi geliştikçe gıdaların kıvamı da kademeli olarak artırılabilir.
Bebeğin zorlanmaması: Bebeğin yemeyi reddetmesi veya zorlanması durumunda onu zorlamamak önemlidir. Bebeğin kendi isteğiyle ve keyifle yemesi sağlanmalıdır.
Ek gıda sıralaması:
6. ay: Tek bileşenli sebze püreleri (havuç, kabak, patates, tatlı patates)
7. ay: Meyve püreleri (elma, armut, muz)
8. ay: Tahıllar (pirinç, yulaf, bulgur)
9. ay: Baklagiller (kuru fasulye, mercimek)
10. ay: Et (tavuk, hindi)
11. ay: Balık
12. ay: Yumurta
Ek gıda miktarı:
ayda: Günde 1-2 öğün, 2-3 yemek kaşığıayda: Günde 2-3 öğün, 4-5 yemek kaşığıayda: Günde 3 öğün, 6-7 yemek kaşığı
Ek gıdada verilmemesi gerekenler:
İnek sütü (1 yaşından önce)
Bal (1 yaşından önce)
Tuz ve şeker
Boğulma riski taşıyan gıdalar (tam fındık, üzüm, havuç)
İşlenmiş gıdalar
Ek gıdaya ilk ne verilmeli?
Ek gıdaya geçişte ilk olarak tek bileşenli sebze püreleri tercih edilebilir. Havuç, kabak, patates ve tatlı patates gibi sebzeler ilk gıdalar olarak verilebilir.
Ek gıda konusunda dikkat edilmesi gereken diğer noktalar:
Ek gıdalar bebeğe anne sütünden sonra verilmelidir.Bebeğin her öğünde farklı bir gıda tatması sağlanmalıdır.Bebeğin doyduğuna dair işaretlere dikkat edilmelidir.Ek gıdalar taze ve hijyenik koşullarda hazırlanmalıdır.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Çocuklarda ek gıdaya geçiş rehberi
Bebeklerin ilk 6 ay boyunca tek besin kaynağı anne sütüdür. 6. aydan itibaren ise ek gıdaya geçiş süreci başlar. Bu süreçte bebeklerin yeni besinlere adapte olması ve çeşitli gıdaları tatması önemlidir.
Bebeklerin ilk 6 ay boyunca tek besin kaynağı anne sütüdür. 6. aydan itibaren ise anne sütüne ek olarak ek gıdaya başlanmalıdır. Ek gıdaya geçiş, bebek için önemli bir dönüm noktasıdır. Bu süreçte bebeğin yeni tatlara ve dokulara alışması sağlanır.
Ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler:
Bebeğin hazır olması: Bebeğin ek gıdaya hazır olup olmadığını anlamak için bazı belirtilere dikkat edilebilir. Bu belirtiler şunlardır:
Bebeğin başını dik tutabilmesiYutkunma refleksinin gelişmiş olmasıÇenesi ve dudaklarını kullanabilmesiMama sandalyesinde rahat oturabilmesiYiyeceklere ilgi göstermesi
Ek gıdaların kademeli olarak verilmesi: Ek gıdalara tek tek ve kademeli olarak başlanmalıdır. Her yeni gıdadan sonra 3-5 gün beklenerek bebeğin herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermediği gözlemlenmelidir.
Gıdaların püre haline getirilmesi: Ek gıdalar ilk etapta püre haline getirilerek bebeğe verilmelidir. Bebeğin çiğneme ve yutma becerisi geliştikçe gıdaların kıvamı da kademeli olarak artırılabilir.
Bebeğin zorlanmaması: Bebeğin yemeyi reddetmesi veya zorlanması durumunda onu zorlamamak önemlidir. Bebeğin kendi isteğiyle ve keyifle yemesi sağlanmalıdır.
Ek gıda sıralaması:
6. ay: Tek bileşenli sebze püreleri (havuç, kabak, patates, tatlı patates)
7. ay: Meyve püreleri (elma, armut, muz)
8. ay: Tahıllar (pirinç, yulaf, bulgur)
9. ay: Baklagiller (kuru fasulye, mercimek)
10. ay: Et (tavuk, hindi)
11. ay: Balık
12. ay: Yumurta
Ek gıda miktarı:
ayda: Günde 1-2 öğün, 2-3 yemek kaşığıayda: Günde 2-3 öğün, 4-5 yemek kaşığıayda: Günde 3 öğün, 6-7 yemek kaşığı
Ek gıdada verilmemesi gerekenler:
İnek sütü (1 yaşından önce)
Bal (1 yaşından önce)
Tuz ve şeker
Boğulma riski taşıyan gıdalar (tam fındık, üzüm, havuç)
İşlenmiş gıdalar
Ek gıdaya ilk ne verilmeli?
Ek gıdaya geçişte ilk olarak tek bileşenli sebze püreleri tercih edilebilir. Havuç, kabak, patates ve tatlı patates gibi sebzeler ilk gıdalar olarak verilebilir.
Ek gıda konusunda dikkat edilmesi gereken diğer noktalar:
Ek gıdalar bebeğe anne sütünden sonra verilmelidir.Bebeğin her öğünde farklı bir gıda tatması sağlanmalıdır.Bebeğin doyduğuna dair işaretlere dikkat edilmelidir.Ek gıdalar taze ve hijyenik koşullarda hazırlanmalıdır.
Kaynak: Fethiye AKIN
En Çok Okunan Haberler
Bursa'da sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandı
Ailesiyle en mutlu gününde yaşamını yitirdi
Trafikte dehşet: Eşi ve kızının gözü önünde öldürüldü!
İzmir'de ortalık karıştı! Taraftarlar esnafla karşı karşıya geldi
Bursa'da alışveriş merkezinde silahlı kavga!
Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri sonlandı
Bursa'da kursiyer hocalar kurra hafız oldu
2 bin 300 rakımda...Buzlar çözüldü!
Bakanlık duyurdu: Başvurular başladı!
Su faturasına sebep köy muhtarını öldürdü
Bursa'da emekli hayvanlar 'huzur' içinde yaşıyor!
Bursa’da eşi boşanmak isteyince dehşet saçtı: 'Ev yanıyor, git kurtar'