Hava Durumu

Ünlü doktor uyardı... Felaket kapıda!

Hastaneleri dolup taşan ve sağlık sistemi çökme noktasına gelen ABD'de vatandaşların ise uyarıları yeterince ciddiye almadığı ve felaketin eşiğine gelindiği uyarıları yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü de bir açıklama yaparak hemen rahatlanılmaması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2020 00:29
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2020 00:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Ünlü doktor uyardı... Felaket kapıda!

ABD'de Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatış sayısı 100 bini aştı. Hastanedeki insan sayısı, Kasım ayı başlarında, 60 bin olan önceki rekor seviyeyi geçti ve o zamandan beri artmaya devam ediyor.

Newsweek'e konuşan Dr. Anthony Fauci, salgının şimdiye kadarki en kötü seviyesine ulaşmasının beklendiğini söyleyerek, "Ocak korkunç olacak" uyarısında bulundu.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün (NIAID) yöneticisi ve Beyaz Saray Kovid-19 görev gücü üyesi şöyle açıkladı: "Ocak ayı korkunç olacak çünkü Şükran Günü dalgalanmasının Noel'e etki ettiğini göreceğiz. Dolayısıyla Ocak ayının en kötüsü olabileceği düşünülebilir. "

Fauci, "Yolculuğun [Şükran Günü için] başladığı andan itibaren 2 ile 2.5, hatta belki 3 hafta içinde zirveleri göreceksiniz" dedi.

Fauci Newsweek'e Şükran Günü sonrası vakaların, ölümlerin ve hastaneye kaldırılmaların kötü olacağını tahmin edip etmediği sorulduğunda, "Maalesef öyle. Bunu söylemekten nefret ediyorum ama gerçek bu. Bunun olacağını görebiliyorum."

Fauci'nin uyarısının geldiği sırada, ABD'de toplam teyit edilen vaka sayısı 14,2 milyona yaklaşmış ve en az 276 bin 401 ölüm bildirilmiş durumdaydı.

Kovid-19 bağlantılı hastanelere kaldırılmaları takip eden Kovid Takip Projesi adlı siteye göre, son bir günde 100 bin 200'den fazla kişinin hastanelerde Kovid-19 nedeniyle tedavi altına alındığı belirtildi.

CNBC'ye konuşan Brown-Lifespan Merkezi yöneticisi Dr. Megan Ranney, hastanelerde yatak ve sağlık çalışanı sayısının yetersiz hale gelmeye başladığını belirterek, "Normal zamanlarda bile dolu olan sağlık sistemimizin yükünün üzerine şimdi fazladan 100 bin hasta eklemek neredeyse akıl almaz bir durum." ifadelerini kullandı.

Öte yandan sağlık yetkilileri, rakamların son birkaç gündür bu kadar artış göstermesinde, geçen hafta kutlanan Şükran günü (Thanksgiving) tatili nedeniyle raporlamaların ertelenmiş olabileceğini, normal raporlamaya dönüldüğünde sayıların azalma eğilimi göstermesini ümit ettiklerini kaydetti.

Ancak tüm uyraılara rağmen, StreetLight veri merkezinin Associated Press'e sağladığı bilgilere göre, 2019'daki Şükran Günü'ne kıyasla Amerikalıların bu yıl Şükran Günü'nde sadece yüzde 5 daha az araç kullandığı tespit edildi. 

StreetLight kurucusu Laura Schewel, kasım başında araç kullanma oranının geçen seneye kıyasa yüzde 20 daha az olmasına rağmen Şükran Günü'ndeki artışla ilgili "İnsanlar pandemi sırasında tatil için diğer günlere göre davranışlarını değiştirmeye daha az istekli." ifadelerini kullandı. 

Şükran Günü haftasında Ulaştırma Güvenliği İdaresinin (TSA) de havalimanlarında 4 günde 1 milyondan fazla yolcuyu taradığı ve bunun salgının başladığı marttan bu yana en yüksek yolcu seviyesi olduğu bildirildi.

Cep telefonu verilerini görselleştiren Tectonix adlı firmaya göre de Şükran Günü öncesi, birçoğu Kovid-19 salgını dalgasının merkezi olan üniversite kampüslerinden dışarıya tatil için hızlı bir öğrenci akınını görüldü. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koranavirüs (Kovid-19) salgını birinci yılına yaklaşırken dünyanın tünelin sonunda ışık gördüğünü ancak yoksulluk ve açlığın aşısı olmadığı için pandemiden sonra daha zorlu sorunların beklediği uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, BM Genel Kurulunda düzenlenen Kovid-19 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ''Zengin ve güçlü ülkelerin aşı izdihamında fakir ülkelerin ezilmesine müsaade edemeyiz.'' dedi.

Salgının üzerinden neredeyse bir yıl geçtiğini ve ''tünelin sonundaki ışığın daha parlak hale geldiğini'' belirten Ghebreyesus, pandemiden sonra ise dünyayı daha zorlu sorunların beklediği uyarısında bulundu.

Ghebreyesus,''Yoksulluk ve açlığın aşısı yok, eşitsizliğin ve iklim değişikliğinin aşısı yok." diye konuştu..

Ghebreyesus, virüsün bazı ülkelerde hızlı bir şeklide yayılmaya devam ettiğini ve bunun da sağlık çalışanları üzerinde "muazzam" bir yük oluşturduğunu vurguladı ve şu uyarıda bulundu:

Fransa'da Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte hastanelerde 284 kişi ve son 3 günde yaşlı bakımevlerinde 345 kişi yaşamını yitirdi. Toplam can kaybı 54 bin 767'ye çıktı.

Ülkede virüs tespit edilen kişi sayısı son 24 saatte 11 bin 221 artışla, 2 milyon 268 bin 552'ye yükseldi.

"Ancak DSÖ, Kovid-19 salgınının sona erdiğine dair artan bir algıdan endişe duyuyor. Kovid-19 salgınının hala uzun bir yolu var ve önümüzdeki günlerde liderler ve vatandaşlar tarafından alınan kararlar hem virüsün kısa vadede seyrini hem de bu salgının nihayetinde ne zaman sona ereceğini belirleyecek."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.