Hava Durumu

Tam kapanma mı geliyor? İşte masadaki yeni tedbirler

Korona virüs vaka sayısı 55 bini geçti. Pazartesi ve Salı günü iki kritik toplantı gerçekleşecek ve masada tam kapanmaya kadar giden birçok tedbir görüşülecek. İşte önce korona virüs Bilim Kurulu sonra da Kabinede konuşulacağı belirtilen tedbirler...

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2021 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2021 11:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Tam kapanma mı geliyor? İşte masadaki yeni tedbirler

Koronavirüste yeni tedbirler geliyor. Pazartesi ve Salı günü iki kritik toplantı gerçekleşecek ve masada tam kapanmaya kadar giden birçok tedbir görüşülecek. Türkiye koronavirüs vaka sayılarının 55 bini geçtiği ve Ramazan ayına birkaç gün kaldığı bu günlerde önlenemeyen yükselişle ilgili çok kritik bir haftaya giriyor. Hastanelerde sağlık çalışanları zorlu bir mücadele verirken Bilim Kurulu toplantısı öncesi kurul üyelerinden önemli sinyaller geldi. Bilim Kurulu üyeleri demeçlerindeki gibi kapanma tedbirlerini önerirse Salı günü kabine toplantısında bakın hangi tedbirler gündemde olacak. İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklama yapacağı kabine öncesi son dakika gelişmeleri...

Türkiye'de 50 binin üzerine çıkan koronavirüs vaka sayılarıyla ilgili çarpıcı son dakika gelişmeleri peş peşe yaşanıyor. Gündemde ise tam kapanma tartışmaları var. Gözler Pazartesi günü yapılacak Bilim Kurulu ve Salı Başkan Erdoğan'ın Bakanlarla birlikte gerçekleştireceği Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı kararlarına çevrildi. İşte kritik tedbirler, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine öncesi yaptığı açıklamalar ve son dakika kararlarının alınacağı 2 kritik toplantıya dair önemli notlar;

 2 KRİTİK TOPLANTI PEŞ PEŞE YAPILACAK

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Külliye'de toplanacak. Daha önce uygulanan ve vaka sayılarını düşüren tedbirler tekrar masaya getirilecek. Yeni tedbirlerde 2020 yılı örnek alınacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da devletin zirvesi ile Bilim Kurulu tavsiyelerini ve son durumu bir sunumla paylaşacak.

BİLİM KURULU TOPLANTISI YÜZ YÜZE GERÇEKLEŞİYOR;
KRİTİK DURUM ELE ALINIP KABİNEYE TAVSİYE KARARLARI GÖNDERİLECEK

Koronavirüs tablosundaki hızlı artış sürerken, "Tam kapanma olacak mı?" sorusunun yanıtı için gözler şimdi pazartesi günü gerçekleştirilecek Bilim Kurulu toplantısında. Toplantıya kurul üyeleri yüz yüze katılacak. Sonrasında da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yapacak.

BİLİM KURULU ÜYESİ KAYIPMAZ; BUNUNLA BAŞ EDEBİLMEMİZ İÇİN ŞART...

Doç Dr. Afşin Emre Kayıpmaz bu toplantımızda artık Ramazan ayı içerisinde vaka sayılarını düşürme, insan hareketliliğini azaltmaya yönelik tedbirlerin gündeme alınacağını düşünüyorum. Bununla baş edebilmemiz için belirli tedbirlerin masamızda olması gerekiyor.

İşte önce Koronavirüs Bilim Kurulu sonra da Kabinede konuşulacağı belirtilen tedbirler;

*Türkiye genelinde ya da kırmızı illerde seyahat yasağı

*Yüz yüze eğitimin devam ettiği illerle ilgili değerlendirme yapılacak.

*Ramazan ayı boyunca toplu iftar ve sahur tedbirleri uygulanacak

*Kamuda yeniden esnek çalışma modeli de gündemde.

*Seyahat yasağı da gündeme gelecek.

*Kısıtlama saatlerinin değiştirilmesi

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA: SIKINTILARI ORTADAN KALDIRMAKTA KARARLIYIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, turizm sektöründe ülke potansiyelinin çok büyük olduğunu, hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Sadece salgının Türkiye ile dünyada, insan hareketliliklerine uygun bir zemin oluşturmasını beklediklerini ifade eden Erdoğan, aynı şekilde salgın tedbirlerinden etkilenen yeme içme sektöründekiler başta olmak üzere tüm esnafın sıkıntılarını bildiklerini ve bunu özellikle ortadan kaldırmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

EN ÖNEMLİSİ VATANDAŞIN SAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın tehdit olmaktan çıktığında normalleşme adımlarını hemen başlatırken, tehdit yeniden arttığında mecburen sıkılaştırmaya yöneldiklerini ifade etti.

ÖNEMLİ İFADE: TÜRKİYE'Yİ GENEL OLARAK DİNLENDİRMEK

Kabine toplantısı öncesi "Amacımız, ülkemizi ramazan ayında genel olarak dinlendirerek bayram sonrasındaki güzel günler için hazırlamaktır." diyen Başkan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜRKİYE'DE SALGINI YENSEK DAHİ..."

"Buradan Bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Türkiye'nin tek başına salgın tedbirlerini gevşetmesi, hatta tek başına salgını tümüyle yenmesi önemli ya da yeterli değildir. Asıl olan, yakın insani ve ticari ilişki içinde olduğumuz coğrafyalar başta olmak üzere dünyadaki genel iyileşmenin gerisinde kalmamak, hatta mümkünse önünde gitmektir.

AVRUPA'DA AĞIR KAPATMA TEDBİRLERİ VAR

Bugün Avrupa ülkelerinin hemen tamamı, Türkiye'den daha ağır kapatma tedbirleri uyguluyor. Üstelik bu ülkelerin sağlık sistemleri de tam anlamıyla felç durumdadır. Şayet biz ramazan ayındaki tedbirlerimizle vaka sayılarını birkaç binli rakamlara düşürebilirsek mayısla birlikte başlayacağı anlaşılan turizm sezonu ve bunun içeride yol açacağı ticari hareketliliği yakalayabiliriz.

SALGININ BOYUNUNU KIRACAĞIZ

Bunları gerçekleştiremediğimiz takdirde sadece turizmde bir sezonu daha kaçırmakla kalmayacak, yurt dışına yapılacak iş ve aile ziyaretleri de dahil olmak üzere pek çok alanda ciddi sıkıntılar yaşayacağız. Elbette en önemlisi de kendi vatandaşımızın sağlığıdır.  Tek bir insanımızın bile bu meşhum hastalık sebebiyle acı çekmesine, hele hele hayatını kaybetmesine gönlümüz razı gelmez. Ramazan ayının manevi ikliminde tuttuğumuz oruçlar, kıldığımız namazlar ve diğer ibadetlerimiz ruhumuzu zenginleştirirken tedbirlere riayet ederek salgının boynunu da Allah'ın izniyle kıracağız."

GÜNCEL RİSK HARİTASI DEĞERLENDİRİLECEK

Tüm bu bilgiler ışığında Türkiye'de tüm illerde gözler Ramazan ayından bir gün önce toplanacak Bilim Kurulu'na çevrildi. Yüz yüze gerçekleştirilecek kurul toplantısında 81 ilden gelecek son güncel risk ve renk haritası durumu değerlendirilecek.

YENİ TEDBİRLER İÇİN YOĞUN GÜNDEM

Vaka sayıları, hastane doluluk oranları doğrultusunda alınacak yeni tedbirler konuşulacak. Masada şehirler arası seyahat yasağı, kısıtlama saatlerinin değiştirilmesi ve tam kapanma gibi seçenekler bulunuyor. Tam kapanma tedbirinin gündeme gelmesinin nedeni, art arda rekor üzerine rekor kıran vaka sayıları.

Edinilen son dakika bilgisine göre Bilim Kurulu toplantısında Ramazan ayı öncesi okullardaki son durum da konuşulacak.

OKULLAR KAPATILABİLİR

Okullara ek tedbir ya da kapama seçeneği de gündeme gelecek.

Tam kapanmanın vaka sayısını düşürmek için en uygun yöntemlerden biri olduğu ifade edilirken, ancak tam kapanma olmaması halinde bir dizi önerinin de Bilim Kurulu tarafından sunulduğu dile getirildi.

ÖNERİLER KABİNEYE GÖNDERİLECEK

Bilim Kurulu'nun önerilerinin salı günü kabine toplantısında ele alınması ve son kararların bu toplantıdan sonra duyurulması bekleniyor.

Tam kapanma olmasa bile bir dizi yeni tedbirin gündeme alınması söz konusu olabilecek.

(Kaynak:Sabah)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.