Hava Durumu

Prof. Dr. Demirkıran: Kapattığımız yoğun bakımları tekrar açtık

Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, "Kapattığımız Kovid-19 yoğun bakımlarını arka arkaya tekrar açtık.Kovid-19 değişik varyantlarla bizi vurmaya devam ediyor. Yaş grubu 30'a kadar indi. Çünkü bu gruplar aşısız. 41 yaşında ölen var." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2021 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2021 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Prof. Dr. Demirkıran: Kapattığımız yoğun bakımları tekrar açtık

Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla bir otelde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, sepsisin vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen ağır enfeksiyon sonucunda bağışıklık sisteminin verdiği yoğun tepki nedeniyle organ yetmezliğinden ölüme kadar uzanan ciddi ve acil müdahale edilmesi gereken durum olduğuna dikkati çekti.

"HER YIL 50 MİLYONA YAKIN SEPSİS HASTASININ 11 MİLYONU ÖLÜYOR"

Türkiye'de yapılan çalışmalara göre, sepsis hastalarında ölüm ihtimalinin yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyleyen Demirkıran, "Dünyada her yıl 50 milyona yakın sepsis vakası görülmekte ve bu vakaların yaklaşık 11 milyonu hayatını kaybetmektedir. Dünyadaki her beş ölümden biri sepsisle ilişkili ve vakaların yüzde 80'i hastane dışında. Çünkü hastaneye geç geliyorlar. Ayrıca vakaların yaklaşık yüzde 40'ı da 5 yaşın altındaki çocuklar" diye konuştu.

"KAPATTIĞIMIZ YOĞUN BAKIMLARI TEKRAR AÇTIK"

Demirkıran, sepsisin başlıca belirtileri arasında "Konuşma bozukluğu, zihin bulanıklığı, aşırı titreme, kas ağrısı ve ateş, idrar yapmama, şiddetli nefes darlığı, benekli veya renksiz cilt olduğunu" aktararak, bu belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden hastaneye gitmelerini vurguladı.

Demirkıran, Kovid-19'un sepsise neden olma oranıyla ilgili soru üzerine, "Kovid-19, yoğun bakımlarda hastaları sepsisten öldürüyor. Akciğer, böbrek, karaciğer, dolaşım sistemi, kan sistemi bozuluyor ve hasta sonunda maalesef hayatını kaybediyor. Kovid-19 yoğun bakımlardaki hastalarda yüzde 70-80 civarında sepsise yol açıyor" bilgisini verdi. Demirkıran, Kovid-19'dan kaynaklı yoğun bakımlardaki doluluk oranlarına ilişkin ise şunları söyledi:

"Kapattığımız Kovid-19 yoğun bakımlarını arka arkaya tekrar açtık. Türk yoğun bakım üyelerinden, 60 yoğun bakım ünitesinden gelen verilere göre bir günde 950 kovid hastası geliyor. Şaka gibi. Çoğu hastane şu anda ek yoğun bakımlarını açmaya başladı. Kovid-19 değişik varyantlarla bizi vurmaya devam ediyor. Yaş grubu 30'a kadar indi. Çünkü bu gruplar aşısız. 41 yaşında ölen var."

KAYNAK: MİLLİYET

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.