Hava Durumu

Osmanlı'nın gücünün simgesi... Yeşil Türbe

Moğol saldırısından sonra Osmanlı'nın dimdik ayakta durduğunun simgesi olan Yeşil Türbe, Bursa'nın önemli kültür mirasları arasından yer almaktadır.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2020 06:30
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2020 06:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Osmanlı'nın gücünün simgesi... Yeşil Türbe

Nagihan ER

Osmanlı'ya 39 yıl (1326-1365) başkentlik yapmış Bursa'nın önemli kültürel miraslarından biri de Yeşil Türbe'dir. Osmanlı İmparatorluğu'nu Fetret Devri'nden çıkaran ve bu nedenle de 'ikinci kurucu' olarak kabul edilen Çelebi Mehmet tarafından 1421 tarihinde yaptırılan Yeşil Türbe'nin dikkat çekici bir hikayesi vardır. Anıt mezar olarak inşa edilen Yeşil Türbe'nin yapımı Çelebi Mehmet'in vefatından sadece 40 gün önce tamamlanmıştır. Çelebi Mehmet'in vefatı ise o dönemki şartlardan dolayı halktan 40 gün gizlenmiştir. Osmanlı'nın 5. Padişah'ı olan Çelebi Mehmet'in naşı Yeşil Türbe'nin tamamlanmasının üzerinden 80 gün geçtikten sonra buraya defnedilmiştir. Türbede ayrıca Çelebi Mehmed' in kızlarından Selçuk Hatun, Hafsa, Ayşe, Sitti Hatun ile oğulları Mahmud ve Yusuf beyler de gömülüdür. Çocuklarının dadılarının da burada mezarı bulunmaktadır.

YEŞİL CAMİ'DEN DAHA YÜKSEK

Yeşil Türbe cephelerini süsleyen yeşil ve turkuaz kabartma çinileriyle sadece Türkiye'de değil dünyanın büyük bir çoğunluğunda tanınmaktadır. Eşsiz bir mimariye sahip olan Yeşil türbe her yıl yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Yeşil Külliye içerisinde bulunan bu önemli yapı Yeşil Cami'den daha yüksek yapılmıştır. Bunun gerekçesi ise Moğollara karşı alınan ağır yenilginin ardından ülkenin içinde bulunduğu zor dönemde herkese 'ayaktayız' mesajı vermektir. Yeşil Türbe'nin yapımında önemli isimler de çalışmıştır. Bunlardan biri Yeşil Türbe'nin mimarı olan Hacı İvaz Paşa'dır. Dönemin önemli isimlerinden Hacı İvaz Paşa'nın adı Bursa'da bir mahalleye de verilmiştir.

YENİLEME ÇALIŞMALARI...

Yeşil Türbe bugüne kadar iki önemli restorasyon geçirmiştir. Bunlardan ilki 'küçük kıyamet' olarak adlandırılan 1855 Bursa Depremi'nden sonra olmuştur. Bu yıkıcı depremin ardından türbenin giriş kapısı ciddi bir şekilde zarar görmüştür. Sonrasında gerçekleştirilen onarımdan sonra bugünkü halini almıştır. Yeşil Türbe son restorasyonunu ise 2007-2009 yılları arasından yaşamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valilik tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteğiyle Yeşil Türbe'de önemli bir yenileme çalışması yapılmış ve günümüzdeki halini almıştır.

Türbede Çelebi Mehmed' in çocuklarının naaşları da bulunmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.