Hava Durumu

En iyiyi amaçlayan kadınların örnek birlikteliği

Bursa Soroptimist ve Uludağ Soroptimist kulüpleri bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2021 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2021 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
En iyiyi amaçlayan kadınların örnek birlikteliği

Latince "sorore" ve "optima" sözcüklerinin birleşiminden meydana gelen ve "en iyiyi amaçlayan kadınlar" anlamına gelen soroptimist kulüpleri, iş ve meslek kadınlarından oluşan bir yapıya sahip bulunuyor. 1921 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletindeki Oakland bölgesinde kurulan dünyanın ilk soroptimist kulübünü, süreç içerisinde diğer ülkelerdeki soroptimist kulüplerinin takip etmesiyle, bugün, 126 ülkede varlığını sürdüren 3 binin üzerindeki kulüpler topluluğuna ulaşıldı. Dünya genelindeki soroptimist kulüpleri faaliyetlerini, Uluslararası Soroptimist Federasyonu çatısı altında sürdürüyor.  Ülkemizdeki ilk soroptimist kulübü 1951yılında Ankara'da kuruldu.

1957'de kurulan Bursa Soroptimist Kulübü ise kuruluşunu takiben geçen süreç içerisinde pek çok iş ve meslek kadınına statü kazandırdı. Eğitimde başarılı pek çok kız öğrenciye burs veren Bursa Soroptimist Kulübü, öğrencilerin sosyal, kültürel ve akademik açıdan daha donanımlı olmalarını sağlamaya yönelik eğitim etkinlikleri düzenliyor. Kulübün eğitim grubu, burs öğrencilerini ve kadınları ünlü yazarlar ve kitaplarıyla tanıştırarak, ufuk açıcı etkinlikler düzenliyor. Bununla birlikte avukat üyeler aracılığıyla şiddete karşı kadınları bilinçlendirici eğitim seminerleri düzenleyen Bursa Soroptimist Kulübü, sağlık çalışma grubu ile sağlıkla ilgili bilgiler aktarıyor. Kulüp, çevre grubu aracılığıyla da kadınları geri dönüşüm ile ana tohumu ve benzeri konularda aydınlatıyor.

1957 yılında kurulan Bursa Soroptimist Kulübü, kurulduğu yıldan itibaren pek çok iş ve meslek kadını ile kız öğrenciye sosyal, kültürel ve akademik açıdan destek sağlıyor.

Kadınların bulundukları aile ortamı ve toplumda değer görmelerine, üretime katkıda bulunmalarına yardımcı olmayı hedeflediklerini belirten Bursa Soroptimist Kulübü Başkanı Tülay Şener, balık vermek yerine balık tutmayı öğretmeyi amaç edindiklerini söyledi.

ÖZGÜVENİ GELİŞMİŞ DONANIMLI KADIN

Düzenledikleri meslek edindirme kursları ile pek çok kadının meslek sahibi olmalarını sağladıklarını vurgulayan Şener, "Buna örnek olarak; halı dokuma, bilgisayar ve dikiş nakış kurslarını verebilirim. Teorik anlamdaki eğitimlerimizi, o meslek dalında kullanılan araç ve gereç temini ile de taçlandırıyoruz. Kursiyerlerimizi her anlamda iş hayatına hazırlıyoruz. Eğitimde başarılı pek çok kız öğrencimize burs temininde bulunarak, kızlarımızın eğitim-öğretim hayatlarına katkı sunuyoruz. Bununla birlikte kız öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda donanımlı olmalarını sağlamaya yönelik, eğitim etkinlikleri düzenliyoruz. Bursa Soroptimist Kulübü olarak kurulduğumuz yıldan bugüne pek çok kadın ve kızımıza, statü kazandırdık. Kazandırmaya da devam ediyoruz." diye konuştu.

Soroptimist kulübünün kavram kökeni itibarıyla, "en iyiyi amaçlayan kadınlar topluluğu" anlamına geldiğini ifade eden Şener, Bursa Soroptimist Kulübü olarak bu amaca hizmet eden anlayış sergilediklerine dikkat çekti.

HER ALANDA BİLİNÇLİ KADIN HEDEFİ

Kulübün eğitim grubu aracılığıyla, burs öğrencilerini ve kadınları ünlü yazarlar ve kitaplarıyla tanıştırarak, ufuk açıcı etkinlikler düzenlediklerine işaret eden Şener, bununla birlikte avukat üyeleri vasıtasıyla, şiddete karşı kadınları bilinçlendirici eğitim seminerleri organize ettiklerini vurguladı.

Sağlık çalışma grubu ile sağlıkla ilgili bilgiler aktardıklarına dikkat çeken Bursa Soroptimist Kulübü Başkanı Tülay Şener,  sürdürülebilir çevre grubu aracılığıyla da kadınları geri dönüşüm ile ana tohumu ve benzeri konularda aydınlattıklarını ifade etti.

ANLAMLI İŞBİRLİĞİ

Uludağ Soroptimist Kulübü ile işbirliği gerçekleştireceklerine de değinen Şener, kadınların toplum içerisinde daha da etkin konuma gelebilmeleri için ortak etkinlikler düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Rüyam Küçüksüleymanoğlu da 126 ülkede varlığını devam ettiren 3 binin üzerindeki soroptimist kulübünün faaliyetlerini, Uluslararası Soroptimist Federasyonu çatısı altında sürdürdüğüne işaret etti.

Uluslararası Soroptimist Federasyonu'nun kuruluşunun 100. yılını kutladığına değinen Küçüksüleymanoğlu, "Bu yıl 100. yılını kutlayan federasyonun temellerini oluşturan ilk soroptimist kulübü, Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletindeki Oakland bölgesinde kuruldu. Hemen arkasından bunu, Kuzey Amerika'da kurulan kulüpler ile 1924 yılında Londra ve Fransa'da kurulan kulüpler izledi. Amerika'daki (SIA) ve Avrupa'daki (SIE) federasyonları yeterince kulübe sahip.
Uluslararası Soroptimist Federasyonu'nun dünya genelinde 90 bin üyesi bulunuyor." dedi.

Soroptimist kulübü kavramının Bursa'da 64 yıllık maziye sahip olduğunu vurgulayan Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Rüyam Küçüksüleymanoğlu, iş ve meslek kadınları ile kız öğrencilerin sosyal, ekonomik, kültürel gelişimlerine katkı sunan pek çok projeye imza attıklarına da işaret etti.

Küçüksüleymanoğlu, Bursa Soroptimist Kulübü ile ortak organizasyonlar gerçekleştirecek olmalarının önemli bir güç birlikteliğini de beraberinde getireceği mesajında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.