Hava Durumu

Delta varyantı gebelerin ölüm riskini artırıyor

KOVID-19 mutasyonları vakaların artışına neden oluyor. Delta varyantının yaygın olduğu bu dönemde özellikle hamileler durumdan hayli etkileniyor.  Uzmanlar, Delta varyantıyla birlikte özellikle son 3 ay içerisinde hastane ve yoğun bakıma yatışlarda artış görüldüğünü söylüyor. Ayrıca, geçen yıla göre koronavirüs, gebelerde daha ağır bir tablo çiziyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2021 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2021 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Delta varyantı gebelerin ölüm riskini artırıyor

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, Delta varyantıyla birlikte gebelerdeki ölüm riskinin 4-5 kat artığını söyledi.

Ankara Şehir Hastanesi'nde salgının ilk günlerinden itibaren hamile COVID-19 vakalarının tedavisinin de gerçekleştirildiğini belirten Tekin, "Hastanemizde geçen yılla kıyasladığımızda bir yıldaki gebe ölüm sayısına bu sene Delta varyantı nedeniyle neredeyse bir ayda ulaşıldı. COVID-19 gebelerde gerçekten ağır seyrediyor" diye konuştu.

"AŞILAR BEBEKLERDE BİR RİSK OLUŞTURMUYOR"

Aşılanmanın bu nedenle büyük önem taşıdığını vurgulayan Tekin, "mRNA ve inaktif COVID-19 aşıları, kesinlikle canlı aşılar değil. Bebekte doğumdan sonra bir yan etki oluşturmuyor, aksine antikor oluşmasını sağlıyor. Lütfen gebelerimiz aşıya makul baksınlar, kendilerini korusunlar. Evdeki yaşlılarını ve çocuklarını da düşünerek gebelik süreci ve emzirme döneminde mutlaka aşılansınlar" çağrısında bulundu.

OBEZİTESİ, TANSİYONU OLAN HAMİLELERDE TABLO ÇOK DAHA AĞIR

Prof. Dr. Tekin, yoğun bakımdaki hamilelerin durumuna ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Salgının ilk dönemlerinde yoğun bakıma giden gebelerimizin servise dönüşleri daha fazlaydı. Ne yazık ki son üç ayda yoğun bakıma yolladığımız gebelerden durumu düzelip servise aldığımız gebe sayısı daha az olmaya başladı. Bunda Delta varyantının gebelikte ağır seyretmesi, pek çok gebelik komplikasyonunu artırması etkili. Özellikle obezitesi, tansiyonu, kalp, şeker hastalığı olan gebelerimizde tablonun çok daha ağır bir seyir izlediğini görüyoruz."

"AŞILARIN HAMİLELERDE GÜVENLİ OLDUĞUNA İLİŞKİN ARAŞTIRMALAR VAR"

Aşılama sürecinin başında hastanedeki hamile COVID-19 hastalarıyla yapılan çalışmada aşı olmak isteyenlerin oranının yüzde 35'lerde çıktığını, bunun en büyük nedenleri arasında "Bebeğimde yan etki olur mu?" endişesi ile aşılarla ilgili yanlış bilgilerden kaynaklı düşüncelerin bulunduğunu anlatan Tekin, hamilelerde COVID-19 aşılarının güvenli olduğuna ilişkin binlerce kişiyle yapılan uluslararası çalışmalara dikkati çekti.

Tekin, aşı yaptıran hamilelerde yoğun bakıma yatışların daha az ve hastalığın daha hafif seyrettiğine işaret ederek COVID-19 aşılarının hamileliğin her döneminde güvenle kullanılabileceğine ilişkin verilerin ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nce yayımlandığını dile getirdi.

"ŞU ANDA COVID-19 SERVİSİMİZDE YATAN GEBELERİN HİÇBİRİ AŞILI DEĞİL"

Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tekin, "Aşıyı gebelikte de kesinlikle öneriyoruz. Şu anda COVID-19 servisimizde 25 gebemiz yatıyor ve ne yazık ki hiçbiri aşılı değil" ifadesini kullandı.

Hamile COVID-19 vakalarında en sık görülen komplikasyonlara ilişkin bilgi veren Tekin şunları kaydetti:

"Özellikle gebelik esnasında en sık gördüğümüz komplikasyonlar, erken doğum. Bebeğin durumunun bozulmasına bağlı olarak mecbur kalıp sezaryene alıyoruz. Düşük ve komorbidite (ek hastalık) riski artıyor. Özellikle yoğun bakıma gidişte 4-5 kat artış görüyoruz. Gebelerimiz solunum sıkıntısını daha fazla yaşıyor, akciğer problemlerinin daha fazla olduğunu gözlemliyoruz. 100 bin gebe verisiyle yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, hamilelerde COVID-19 sebebiyle ölüm riski 22 kat fazla."

"BUGÜNE KADAR 2 BİN 500 COVID-19 GEBE TAKİP ETTİK"

Prof. Dr. Tekin, anne karnındaki bebeğe COVID-19 bulaşma ihtimali bulunmadığının altını çizerek doğumdan sonraki bulaşı ihtimaline karşı da doğumhanede özel önlemler alındığını dile getirdi.

Son yapılan çalışmalarda sezaryen doğumlarda bebeğe COVID-19 bulaşının normal doğuma göre daha fazla olduğunun tespit edildiğini aktaran Tekin, "Biz de bu anlamda normal doğuma ağırlık vermeye çalışıyoruz. Bugüne kadar 2 bin 500 COVID-19 gebe takip ettik, 800 civarında doğum yapıldı. Bu kişilerin yaklaşık yüzde 40-yüzde 50'sini normal doğumla sonuçlandırmaya çalıştık şeklinde konuştu.

Tekin, hamilelerin aşılanmanın yanı sıra kalabalık ortamlardan uzak durmasının, maske, mesafe ve hijyen tedbirlerine uymasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

VAN'DAN GELEN ANNE: "BİLSEYDİM 10 KERE AŞI OLURDUM"

Van'ın Başkale ilçesinden sevkle gelen ve hastanede korona virüs tedavisi gören 29 yaşındaki Fatma Aybar, 32 haftalık hamile.

Bebeğinin cinsiyetinin kız olduğunu söyleyen Aybar, "Üç çocuğum var. Aşımı olmamıştım. Gebelere aşı yapıldığını bilmiyordum, bilseydim bir değil 10 defa bile olurdum. Ne kendimi ne de bebeğimi zor duruma düşürmeyi asla istemezdim" dedi.

"ANNELERE MUTLAKA AŞI OLMALARINI TAVSİYE EDİYORUM"

Bir haftadan fazladır COVID-19 tedavisi gördüğünü ve kendisine çok iyi bakıldığını vurgulayan Aybar, "COVID-19 bende ciddi nefes darlığıyla başladı. Sesim değişti, öksürük başladı. Vücut ve baş ağrılarım, ateşim oldu. Çok şükür son testim negatif çıktı, atlattım" diyerek "Annelere mutlaka aşı olmalarını tavsiye ediyorum. Benim gibi bebeklerini de kendilerini de zor duruma düşürmesinler" çağrısında bulundu.

Şu an Van'da olan evlatlarına özlemini anlatırken gözyaşlarını tutamayan Aybar, "Çocuklarımla çok kısa süre konuşabiliyorum. Mesafe var, ağlıyorlar, kıyamıyorum, doyamıyorum onlara. Çok özledim" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.