Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2021 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2021 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

Yol, mücadele ve dava arkadaşı olarak gördüğüm ihracatçılarımızın daima yanında oldum olmaya da devam edeceğim. Ortaya koyduğunuz gayretin yakın şahidiyim. Bizler hep birlikte bu ülkenin ekonomisinin güçlenmesiyle hangi hareket alanlarına kavuştuğunun farkındayız. Sizler bu ülkenin ihracatçı sıfatı taşıyan uç beylerisiniz.

İhracat başarımız ülkemiz ekonomisinin yükselen gücünün sembolüdür. Nitekim sizlerin 5G diye ifade ettiği güçlü altyapı bizim 2023 hedeflerimizin de özeti mahiyetindedir. Bu hedefleri ve daha fazlasını 'Büyük ve Güçlü Türkiye' başlığı altında topluyoruz.

"İHRACATÇI SAYIMIZI ÖNCE 150 BİNE ARDINDAN 300 BİNE YÜKSELTMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Artık Türkiye dünya ihracatında yüzde 1 pay seviyesine ulaşarak kritik eşiği yakaladı. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için sürekli yatırımı ve üretimi artırarak yoluna devam eden Türkiye'nin en önemli kozu ihracat gücüdür. İhracatçı sayımızı önce 150 bine ardından 300 bine yükseltmeyi hedefliyoruz.  

Geçtiğimiz yıl ilk bin ihracatçı arasına 50 farklı ilimizden temsilci girmesi ülke geneline kalıcı ve köklü şekilde yayıldığının ispatıdır. Ülkenin kalkınması, milletin refahı için çalışan iş insanlarımız ürettikçe, ihracat yaptıkça, istihdam ettikçe çok daha güvenle bakacağımız bir geleceğe doğru gidiyoruz.

Bölgemizde yaşanan siyasi, ekonomik, sosyal krizleri güvenlik sorunlarını sınırlarımızdan içeriye taşımaya çalışanlara müsade etmedik etmeyeceğiz. Milletimizle ve iş dünyası ile birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi muhafaza ettiğimiz sürece kimse bizi hedeflerimizi gerçekleştirmekten alıkoyamaz.

"CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK İHRACAT RAKAMLARINA ULAŞTIK"

Geçtiğimiz yıl ihracatta çok iyi bir performans yakalamıştık. Bu yıl çok daha iyi seviyedeyiz. Aylık, 6 aylık ve 12 aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık. 12 aylık ihracatımız ilk defa 200 milyar dolar eşiğini aşarak 17 Eylül itibarıyla 211 milyar dolarla rekor kırdı. Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 52'lik artışı ifade eden 19 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu elde ettik. Eylül ayında da 20 milyar doları bulacağımızı ümit ediyoruz.

2. çeyrekte yüzde 21,7 gibi rekor bir büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin bu başarısına mal ve hizmet ihracatının katkısı 10,8 puandır. Dünyada ülkemizin ihracattaki hızlı yükselişi ile mukayese edilecek pek az örnek vardır. 

"İHRACATI GELİŞTİRME FONU İLE SADECE SİZLERİN ERİŞİMİNE AÇIK BİR FİNANSMAN KAYNAĞI OLUŞTURUYORUZ"

İhracatçılarımızla birlikte yeni kıtalara ve yeni fırsatlara doğru yöneleceğimiz bir döneme gidiyoruz. Bugün burada artan ihracatımızın hızına uygun finansmanı sağlayacak yeni bir mekanizma kurmakta olduğumuz müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. İhracatı Geliştirme Fonu ile sadece sizlerin erişimine açık bir finansman kaynağı oluşturuyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi katkılarıyla oluşacak bu fon sayesinde ihracatçılarımızın finansa erişiminde teminat sorunu ortadan kalkacaktır. 

Bir başka müjde de İstanbul'u ülkemizin kapasitesine uygun bir fuar merkezine kavuşturmak için atacağımız adımdır. Yönetiminde Türkiye İhracatçılar Meclisinin de yer alacağı fuar merkezini inşallah en kısa sürede ülkemize kazandıracağız. Sanayi devrimini kaçıran bir ülke olarak küresel siyasi ve ekonomik sistemin yeniden yapılanma sancılarını yaşadığı şu dönemi inşallah en iyi şekilde değerlendireceğiz.

Salı günü Amerika'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ifade edeceğim gibi yeni küresel sistemde hak ettiğimiz yeri almak için üzerimize ne düşüyorsa yapmakta kararlıyız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bize bu konuda ihtiyacımız olan yönetim kapasitesini sağlamıştır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.