Hava Durumu

Bilim Kurulu Üyesi açıkladı: Aşının vaka sayılarına etkisi için...

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü, "Aşı uygulamalarının vaka sayılarına etkisini görmek için aşının koruyuculuğunun başlaması lazım. Aşılar iki doz halinde uygulanıyor ve bağışıklık ikinci dozun üzerinden 15 gün geçtikten sonra oluşuyor. Bu nedenle aşı uygulamalarının şu an için vaka sayıları üzerindeki etkisini görmedik. Alınan tedbirlere bağlı olarak belirgin şekilde düşme var"dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2021 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2021 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bilim Kurulu Üyesi açıkladı: Aşının vaka sayılarına etkisi için...

Günlerdir tartışılan aşı olan kişilerin kısıtlamalardan muaf olup olmayacağı konusunda görüşlerini paylaşan Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü, şu an için dünya üzerinde aşı ile bağışıklık kazanmış kimsenin olmadığını belirterek şu şekilde konuştu; "Aşılama süresinden hemen sonra bağışıklık oluşmuyor. Bağışıklığın oluşması için ikinci dozun yapılması ikinci dozun üzerinden de 15 gün geçmesi gerekiyor. Şu an dünya genelinde aşıyla bağışıklık kazanmış kişi henüz yok. Aşılar daha yeni yapılmaya başlandı. Dünyanın birçok ülkesinde ikinci doz bile yapılmadı henüz. Bu yüzden koronavirüs aşısı olanlar için kısıtlamaların kaldırılması gibi düşünceler şu an için tartışılmaya değer konular değil." Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü son dakika açıklamalarına şöyle devam etti...

ZORUNLULUK DEĞİL GÖNÜLLÜLÜK OLMALIDIR

Aşının zorunlu olup olmaması konusunda görüşlerini bildiren Özlü, "Aşının zorunlu olmasını sağlayacak herhangi bir uygulamadan yana değilim. Tamamen gönüllülük esasına dayanmalıdır. Şu an için aşı olanlar aşı karnesi ve e-nabız üzerinden takip ediliyor." dedi.

AŞI UYGULAMALARININ VAKA SAYISINA ETKİSİ NE ZAMAN OLUR?

Vaka sayılarını değerlendiren Tevfik Özlü, aşı uygulamalarının henüz vaka sayıları üzerinde etkisinin olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti; "Aşı uygulamalarının vaka sayılarına etkisini görmek için aşının koruyuculuğunun başlaması lazım. Aşılar iki doz halinde uygulanıyor ve bağışıklık ikinci dozun üzerinden 15 gün geçtikten sonra oluşuyor. Bu nedenle aşı uygulamalarının şu an için vaka sayıları üzerindeki etkisini görmedik. Alınan tedbirlere bağlı olarak belirgin şekilde düşme var."

"YAN ETKİ HİSSETMEDİM"

Bilindiği üzere Çin'den gelen aşılar ilk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sonrasında da Bilim Kurulu üyelerine uygulandı. Aşılamada yan etkinin görülmesi için beklenen süre doldu. Bilim Kurulu üyesi Özlü, aşı sırasında ve aşı sonrasında geçen süreyi yorumlayarak "Koronavirüs aşısı olduktan sonra hiçbir yan etki hissetmedim. Herhangi bir sorunla karşılaşmadım." dedi.

(Kaynak:Sabah)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.