Hava Durumu

BİLDEF'in önceliği Bursa'ya fayda sağlamak

Bursa'daki 35 hemşeri derneğini tek çatı altında toplayan Bursa İl Dernekleri Federasyonu (BİLDEF) Genel Başkanı Ramazan Alp, ortak paydalarının önce Bursalılık kimliği olduğunu kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2020 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2020 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
BİLDEF'in önceliği Bursa'ya fayda sağlamak

Süleyman TURUNÇ

BİLDEF Genel Başkanı ramazan Alp ile federasyonları ve faaliyetleri hakkında bir söyleşi yaptık. Alp, pandemi süreci sonrasında önemli projelerle Bursa'nın tanıtımına, ekonomisine, kardeşlik bağlarına ve eğitim hayatına destek vereceklerini kaydetti.

-Bize BİLDEF'ten kısaca bahseder misiniz?

-Bursa İl Dernekleri Federasyonu yani BİLDEF, 35 hemşeri derneğinin bir araya geldiği bir federasyondur. Türkiye'nin batısından doğusundan, kuzeyinden güneyinden her bölgesinden içimizde dernekler vardır. BİLDEF bir kardeşlik projesidir. Türkiye'de de ilk. Başka bölgelere de örnek olduk. Bizi arayıp bu federasyonu kurmayı nasıl sağladınız, tüzüğünüz nedir diye destek isteyenler var. En son bize yardımcı olur musunuz, bunu nasıl yaptınız diye Antalya'dan aradılar. Yani BİLDEF Türkiye'ye örnek bir oluşumdur.

-Tüm bu şehirler tek çatı altında nasıl toplandı?

-Her bölgeyi temsil eden 35 hemşeri derneğinin bir araya gelmesi büyük bir zenginliktir. Bizi bir arada tutan olgu birbirimize olan saygımızdır. Herkesin siyasi anlamda farklı görüşleri var. Farklı kültürleri temsil ediyoruz. Ama tüm bu farklılıklara rağmen karşılıklı saygı ve sevgi çerçevesinde birbirimizi dinliyor ve bir şekilde anlaşıyoruz. Durum böyle olunca da aramızda herhangi bir sıkıntı olmuyor. 'Ortak payda Bursa sonra kendi memleketlerimiz' misyonuyla bir arada çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

-Hemşeri derneklerinin ne gibi faydaları vardır?

-Bizler hemşeri dernekleri olarak, Bursa ve memleketlerimiz arasında köprü görevi görüyoruz. Herhangi bir ilimizin temsilcisi konumunda olan dernekler, hemşerilerinin pek çok sorunlarına çözüm yolu buluyor. Mesela ben Adıyamanlılar Dernek Başkanıyım. Bir Adıyamanlının işi olduğunda bizi arıyor. Bu hemşerimizin bir işi var veya cenazesi-düğünü var yardımcı olur musunuz diye. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.

-Bize başkanlık dönemindeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

-Ben 8 aydır başkanlık görevindeyim. Bu süreçte ilk başladığımız önemli çalışmamız her ay konusunda uzman bir ismi üyelerimizle buluşturmaktı. Tabi pandemi süreciyle birlikte bu buluşmalara ara verdik. Ancak Mart ayına kadar insanlarla, ulaşamadığı veya ulaşmakta sıkıntı çektiği kişileri bir araya getirdik. Her ay üyelerimize seminer verdik. Arkadaşımızın sorunu varsa sorsun ve çözüm getirsin istedik. Bu bağlamda ilk olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüzü üyelerimizle buluşturduk. Ondan sonra SGK İl Müdürümüzü, Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM) Psikolojik Danışmanı Kadir Kaplan'ı, Bursa Sivil Toplumla İlişkiler Müdürümüzü, İl Sağlık Müdürümüzü ve KOSGEB İl Müdürümüzü dernek binamızda üyelerimizle buluşturduk. Bu seminerler oldukça faydalı geçti. Mesela SGK'yla ilgili KOSGEP'le ilgili sorusu olanlar çözüme kavuştu. Ayrıca pandemi süreciyle birlikte Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar, Nilüfer Belediye Başkanımız Turgay Erdem, milletvekillerimiz ve diğer illerimizin belediye başkanlarıyla telekonferans yöntemiyle bir araya gelip fikir alışverişinde bulunduk.

-Pandemi üreci sonrası BİLDEF ne gibi projelere imza atacak?

-Korona virüs salgının etkisini yitirmesiyle projelerimiz kaldığı yerden devam edecektir. Şu anda bir araya gelmemizde sıkıntı var. Hala sosyal mesafeyi korumamız lazım, o sebepten önümüzü görüp çalışmalarımıza o yönde karar vereceğiz. Şayet salgında ikinci bir dalga yaşamazsak, seminerlerimiz devam edecek. Bursa'daki kurum müdürlerimizle üyelerimizi buluşturacağız. Onun dışında belediye başkanlarını da büyük salonlarda vatandaşlarla buluşturmak istiyoruz. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımızı sonra ilçe belediye başkanımızı tek tek ağırlamak istiyoruz. Bazen vatandaş belediyelere ulamıyor. Evinde veya mahallesinde çözüm bekleyen bir sıkıntı var. İstedik ki belediye başkanıyla vatandaşlarımızı buluşturalım. Ve sorunların çözüme kavuşmasını daha hızlı bir şekilde sağlayalım.

-Toplumsal yönleri olan projeleriniz var mı?

-İçişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sivil toplum örgütleriyle ilgili projeleri var. Bu kolaylıklardan faydalanmak istiyoruz. Mesela, dernekler arası futbol ve voleybol turnuvası düşünüyoruz. Ayrıca en önemli projemiz; Anadolu'dan getireceğimiz öğrencilerimize Bursa'yı tanıtmak olacaktır. Her ilden belli bir sayı öğrenci alarak, Bursa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtacağız. Onun akabinde de Bursa'daki öğrencilerimize Anadolu ziyaretleri gerçekleştirmek istiyoruz. İçimizde eğitimci üyelerimiz var. Bunların bilgilerinden faydalanarak gezilere katılacak öğrencilerimizi belli kriterlerle seçeceğiz.

Bir diğer önemli projemiz de öğrencilerimize maddi destek yönünde olacak. Bursa Kent Konseyi'yle birlikte bir çalışma yapmak istiyoruz. Başarılı ama maddi durumu olmayan öğrencilerimize BİLDEF ve Kent Konseyi ortak çalışmasıyla yardımcı olmak için hazırlık aşamasındayız.

-Anadolu'nun kültürel ve tarihi zenginliklerini adeta Bursa'ya taşıyan Anadolu Günleri etkinliğinizi bu sene yapacak mısınız?

Pandemi sürecinden dolayı bu sene Anadolu Günleri'ni yapmamız biraz zor gibi görünüyor Bugüne kadar 4 tanesini başarıyla yaptık. Her sene eylül ayında yaptığımız Anadolu Günleri'nin 5'incisini bu sene belki mart-nisan aylarında yapabiliriz. Şayet salgın süreci devam ederse seneye eylül-ekim gibi de yapabiliriz.

-Anadolu günleri etkinliğinin Bursa'ya ne gibi faydaları oluyor?

Anadolu Günleri aslında diğer illerimizdeki hem kamu kurumları hem vatandaşlar hem de sivil toplum kuruluşu temsilcilerine Bursa'yı görme fırsatı sunuyor. Geçen yıl yaptığımız 4. Anadolu Günleri için Bursa'ya çeşitli illerden 2 bine yakın insan geldi. İl ve ilçe bazında 41 katılım olmuştu. Otellerde yer kalmamıştı. Gelen konuklarımız Bursa'da alışveriş yaptı. Bazıları Bursa'ya ilk defa geldiğini söylediler. Yani Bursa'nın hem tanıtımı hem de ekonomisi açısından Anadolu Günleri önemli bir etkinliktir. Anadolu Günleri'ne yerel yönetimlerimiz de destek veriyor. Ama biz daha çok destek istiyoruz. Çünkü yerel yönetimlerin, tıpkı bir şehrin alt ve üst yapısını yapması gibi o şehrin kültürel değerlerini yaşatması da asli görevidir. İş yoğunluğundan dolayı kendileri çok fazla bu işlere bakamıyorlar. Bizim gibi hemşeri dernekleri ve federasyonlar üzerinden yapmaları onlar için avantajdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.