Hava Durumu

'Balkan Lezzetleri' Mudanyalılarla buluştu

Mudanya'da açılan Balkan Lezzetleri; Arnavut böreği, Arnavut mantısı ve talaş böreği gibi özel lezzetleriyle kısa sürede lezzet düşkünlerinin uğrak yeri haline geldi.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2021 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2021 12:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
'Balkan Lezzetleri' Mudanyalılarla buluştu

Onur KIZILKAYA

Balkan coğrafyasından doğan en özel lezzetlerden biri olan Arnavut böreği, son dönemlerde lezzet düşkünleri tarafından yoğun ilgi görüyor. Geleneksel bir lezzet olan Arnavut böreğinin, bazı işletmeler tarafından aslına bağlı kalınmadan satışa sunulduğuna da rastlanılıyor. Mudanya'da faaliyete başlayan Balkan Lezzetleri isimli işletme, hem Arnavut böreği hem de diğer ürünleriyle oldukça iddialı bir şekilde hizmet etmeye başladı. Ürünlerinin kalitesi ve lezzetiyle vatandaşlardan tam not alan bu işletmenin sahibi Mert Burulday ve ortağı Ali Şeker ile Balkan lezzetlerinin püf noktalarını konuştuk.

O.K.: Merhabalar... İşletmenizin adı Balkan Lezzetleri. Neden böyle bir ismi tercih ettiniz.

M.B.: Hem anne hem de baba tarafından köken olarak Kosovalıyız. Ailemiz Arnavut kökenli olduğu için genelde evdeki mutfağımızda o yörenin yemekleri pişer. Özellikle Arnavut böreği bizim için çok özel bir lezzettir. Aslı pırasalı olarak yapılır. Çünkü Arnavutlar pırasayı çok sever. Hatta şöyle bir anı anlatırlar. Bir gün bir Arnavut'a yemek ısmarlamak isterler. Kendisinin cevabı ise; "O kadar tokum ki pırasa olsa yemem" şeklinde olur. Yani pırasa bizim sofralarımızda sürekli başköşededir. İşletmemizde farklı çeşitlerde Arnavut böreği yapıyoruz. Pırasalı Arnavut böreğinin haricinde kıymalı, ıspanaklı, peynirli ve patlıcanlı Arnavut böreği çeşitlerimiz mevcut. Tabi Arnavut böreği müdavimleri ilk olarak pırasalı çeşidimizi tercih ediyor.

O.K.: Arnavut böreğinin özelliği nedir?

M.B.: Arnavut böreğinin yapılışı diğer börek çeşitlerine nazaran oldukça meşakkatlidir. Böreğimiz 20 kattan oluşur ve her kat elle tek tek açılarak tepsiye konulur. Merdane asla vurulmaz. Bir tepsinin alacağı ölçü 100 gramsa biz bunu 50 grama düşürüyoruz. Daha ince olsun ve kolay yenilsin diye. Yani böreğin hamurunun ince olmasına özen gösterilir. 

O.K.: Mudanyalılar Arnavut böreğini sevdi mi?

M.B.: Oldukça fazla diyebilirim. Böreğimizin kısa sürede müdavimleri oluştu. Bunda en büyük etken ev tadındaki lezzetimiz ve kalitemiz. İşletmemizde ustamızdan, çalışanlarımıza kadar büyük çoğunluğumuz Arnavut kökenli olduğu için bu kültürün lezzetini en iyi şekilde sunduğumuzu düşünüyoruz. Ayrıca, Arnavut böreğine bir yenilik getirip ufak tepsilerde tek kişilik porsiyon şeklinde de satıyoruz. 350 gramlık küçük tepsilerimizin fiyatı ise 15 TL. Yılsonuna kadar da bu fiyatla satma kararı aldık. Amacımız bu eşsiz lezzeti tüm halkımıza uygun fiyatla sunmaktır. Ayrıca büyük tepsilerde 8 dilim halinde de satışa sunuyoruz. Teki 200 gramın üstünde gelen bu dilimlerin tane fiyatı da 10 TL. Böreğimizin kilosu müşterimize 45 TL'ye geliyor.

O.K.: Fiyatlarınızın uygun olması nereden kaynaklanıyor?

M.B.: Öncelikle ürünlerimizde her malzemenin en kalitelisini kullandığımızı belirtmek isterim. Buna rağmen fiyatlarımızın uygun olmasının nedeni ise ürünlerimizin imalatını kendimizin yapmasından kaynaklanıyor. Piyasada Arnavut böreği yapan pek çok yer var. Ancak bu işletmeler farklı evlerde başkalarına yaptırılan börekleri alıp dükkanlarında satıyorlar. Yani böreğe iki kere kâr ekleniyor ve haliyle yüksek fiyatlarla satılıyor. İnsanlar genel olarak bu lezzete pahalıya ulaşıyor. Biz ise kendi bünyemizde böreği imal edip satışa sunduğumuz için fiyatlarımız da uygun oluyor.

O.K.: İşletmenizde Balkan coğrafyasına ait başka lezzetler var mı?

M.B.: Tabii ki... En az Arnavut böreğimiz kadar müşterilerimiz tarafından sevilen Arnavut mantımız var. Ciğerli ve kıymalı olarak satışa sunduğumuz bu ürünümüz bohça şeklinde yapılıyor ve kare kare kesiliyor. 8 ve 12 kat arasında olan hamur sayısı iç malzemesine göre değişiyor. İnsanlar ilk başta ciğerli mantı mı olur diyorlar. Ancak bir kere tadan bir daha vazgeçemiyor. Bizim Arnavutların çoğunun da bu ürünü bilmediğini söylemeliyim. Bu özel bir lezzettir. Balkan lezzetlerine ati tatlı grubundan da bir Arnavut tarafından bulunan profiterol satışımız ve yine Balkan coğrafyasıyla özdeşleşmiş trileçe tatlılarımız mevcut. 

O.K.:Balkan lezzetlerinin haricinde farklı ürünler de var mı?

M.B.: Ürün skalamızı unlu malûl ve tatlı çeşitlerinde geniş tuttuk. Poğaça ve açma çeşitlerimizle, tahinlimizle, kuru ve yaş pastalarımızla, baklavamızla, eklerimizle ve diğer tatlılarımızla müşterilerimize en lezzetli ürünleri kaliteli bir şekilde sunuyoruz. Özellikle talaş böreğimiz de Arnavut böreğimiz gibi özel bir lezzettir.

-Talaş böreğinize bu kadar güvenmenizin nedeni nedir?

-Talaş böreğini hemen hemen her yerde milföy hamuru olarak yiyoruz. Biz talaş böreğinin orijinalini yapıyoruz. Tamamen el açması olan talaş böreğimizin tadı, diğerlerine göre kendisini hemen belli ediyor. 4 çeşit olarak her sabah çıkardığımız talaş böreğimizin müşterilerimiz tarafından kısa sürede beğenilmesi bizi mutlu ediyor.

O.K.: Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

M.B.: Makine üretimi yapmadan, tamamen el müşterilerimize sunduğumuz ürünlerimiz kısa sürede yoğun ilgi gördü. Ben buradan sizin aracılığınızla tüm halkımıza teşekkür etmek istiyorum. Kaliteden ödün vermeden lezzet düşkünlerine en iyi hizmeti vererek yolumuza devam edeceğiz. Pandemi sürecinde ürünlerimizi evlere servis şeklinde de müşterilerimize ulaştırıyoruz. Balkan Lezzetleri'ne ulaşmak isteyenler bizi 0544 100 16 00 nolu telefondan arayabilirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.