Hava Durumu

ABD'yi istila edecek! Uzmanlar zarar konusunda uyardı

Yeni tip corona virüs pandemisi nedeniyle yaklaşık 30 milyon kişinin enfekte olduğu ve 529 bin kişinin hayatını kaybettiği ABDi bahar aylarında milyonlarca ağustos böceğiyle mücadele etmek zorunda kalacak. Ülkenin başkenti Washington DC de dahil olmak üzere, üç bölgede 17 yıllık bir yaşam döngüsünü tamamlayan ağustos böceklerinin toprak altından çıkacağı belirtildi. Uzmanlar, çiftleşme sesi mutfak robotu ile eşit düzeyde olan hayvanların yaratabileceği gürültü kirliliği ve bazı tarım ürünlerine verebilecekleri zarar konusunda uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2021 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2021 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
ABD'yi istila edecek! Uzmanlar zarar konusunda uyardı

Washington Post'un haberine göre, ABD'nin Kuzey Virginia, Maryland ve Washington'un eyaletlerinde gelecek mayıs ayında muazzam sayılarda Brood X cinsi ağustos böceği ortaya çıkacak. Büyük doğu yavrusu olarak da bilinen Brood X, ABD'nin doğusunda düzenli olarak görülen 15 periyodik ağustos böceğinden biriine deniliyor.

17 yıllık bir yaşam döngüsüne sahip olan bu tür, diğer ağustosböcekleri arasında en yüksek menzile ve konsantrasyona sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

Periyodik ağustosböcekleri sıcak havayı sevdikleri için, zemin sıcaklığı yüzeyin yaklaşık 20 cm altında 15 dereceye çıktığında ortaya çıkıyor. Uzmanlar, ABD'nin başkenti Washington DC'de mayıs ayı sonlarında ağustos böceği sayısının yüzbinlere ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Ancak bu, ılık bir ilkbaharın olması yaşanması durumunda böceklerin Haziran ayı başında ortaya çıkabileceği ifade edildi. 

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNE ZARAR VEREBİLİR

Diğer taraftan ağustos böceklerinin insanlara ya da hayvanlara doğrudan bir zararı bulunmuyor. Ancak, uzmanlar dişilerin yumurta bırakma alışkanlıkları nedeniyle ağustos böceklerinin orkide, üzüm ve ağaçlar için tehlike yaratabileceğini ifade etti. 

MUTFAK DEĞERİNE EŞDEĞER GÜRÜLTÜ DÜZEYİNE SAHİP

Bununla birlikte, erkek ağustosböcekleri dişilerini çekmek için karınlarında bulunan davul benzeri bir yapıdaki timballerle yüksek bir ses çıkarıyor. 90 desibelin üzerinde olan ağustos böceğinin çiftleşme sesi ise insan kulağı için oldukça yüksek ve mutfak robotunun çıkardığı aynı ses düzeyine sahip.  

Uzmanlar bu nedenle, aynı anda çok sayıda ağustosböceği mahallelerde ve çiftliklerde önemli bir gürültü sorununa nedne olabileceğini belirtti. 

AĞUSTOS BÖCEKLERİNİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

Zemin yeterince ısındıktan sonra, ağustosböcekleri geceleri veya sabahın erken saatlerinde yüzeye çıkarak  ağaçlara veya binalara tırmanıyor. Başlangıçta ağustosböcekleri süt beyazı bir renge sahip olan ağustos böceklerinin kabuk dokusu sertleştikçe renkleri de koyulaşıyor. Ardından, ağustos böcekleri dış iskeletlerini döküyor ve kanatları genişleyince uçmaya başlıyor. Uçmaya başladıklarında erişkinliğe ulaşan hayvanlar daha sonra çiftleşiyorlar.

Çİftleşmenin  üç ile beş gün ardından ise dişi ağustos böceği, uzantılı yumurtalama borusuyla bir düzineden fazla yumurtayı ağaçların dallarına bırakıyor.  Yumurtaların çatlaması yaklaşık altı hafta sürüyor. Ağaç özsuyuyla beslenen yavru böcekler, bu evreden sonra yer altına gizleniyor ve çiftleşmek için 17 yıl boyunca yer altında yaşıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.