Hava Durumu

Kalitesiyle coğrafi işaret tesciline sahip: Delice tuzu

Delice tuzu, Türkiye'nin Kırıkkale ilinin Delice ilçesinde bulunan bir tuz türüdür.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 20:52
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 20:54
Kaynak: Şule GÜRKAN
Kalitesiyle coğrafi işaret tesciline sahip: Delice tuzu

Dünyada nadir bulunan ve kalitesiyle coğrafi işaret tesciline sahip bu kaynak tuzu, ticarete meraklı bir baba ve markalaşmaya ilgi duyan kızı sayesinde Amerika ve Avrupa pazarlarına da ulaşmaktadır.

Delice tuzunun özellikleri:

Fay kırığından çıkan sıcak su hattının yeraltındaki tuz kayalarını eritmesi ile oluşur.

Bölgede kırmızı toprak hakim olduğu için tuzun mineral değerleri de oldukça yüksektir.

Doğal yollarla elde edildiği ve rafine edilmediği için içeriğine topaklanma önleyici, beyazlatıcı vb. katkı maddeleri eklenmez.

0 doğal yapısı ile sağlığımız için tercih edebileceğimiz en doğru tuz çeşitlerinden biridir.

İyot oranının diğer tuzlara nazaran daha yüksek olması ( %34,44 ) bebek ve çocukların zeka gelişimlerine de önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

Gümüş mineral içeriğinin bağışıklığı yükselttiği gibi çok sayıda önemli faydaları bulunmaktadır.

Delice tuzunun faydaları:

Kan basıncını dengeler.

Kan şekerini dengeler.

Sindirimi kolaylaştırır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kemik ve diş sağlığını korur.

Kas ve eklem ağrılarını azaltır.

Cilt sağlığını korur.

Delice tuzunun kullanımı:

Delice tuzu, yemeklerde, salatalarda ve diğer yiyeceklerde kullanılabilir.

Delice tuzu ile detoks suyu hazırlanabilir.

Delice tuzu ile banyo yapılabilir.

Tuzlarda bulunan iyot oranı, tuzun türüne göre değişmektedir.

İyotlu tuz: İyotlu tuz, sofra tuzuna iyot eklenmesiyle üretilir. Türkiye'de sofra tuzuna iyot eklenmesi zorunludur. 100 gram sofra tuzunda en az 40 mikrogram iyot bulunmalıdır.

Deniz tuzu: Deniz tuzu, deniz suyundan elde edilen bir tuz türüdür. Deniz tuzunun iyot içeriği, deniz suyundaki iyot oranına bağlıdır. Deniz suyundaki iyot oranı bölgeden bölgeye değişmektedir.

Kaya tuzu: Kaya tuzu, yeraltından çıkarılan bir tuz türüdür. Kaya tuzunun iyot içeriği çok düşüktür.

Himalaya tuzu: Himalaya tuzu, pembe renkte bir kaya tuzu türüdür. Himalaya tuzunun iyot içeriği de çok düşüktür.

İyot eksikliği: İyot eksikliği, guatr, zeka geriliği, cücelik gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Özellikle hamile ve emziren kadınlar, çocuklar ve ergenler için iyot alımı çok önemlidir.

İyotlu tuz kullanımı: İyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuz kullanımı önemlidir. Yetişkinlerin günlük en az 150 mikrogram iyot alması gerekir. Bu miktara ulaşmak için günde 5 gram (1 çay kaşığı) iyotlu tuz tüketmek yeterlidir.

İYOTLU TUZ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İyotlu tuz, güneş ışığı ve nemden etkilenebilir. Bu nedenle, iyotlu tuzu serin ve kuru bir yerde saklamak önemlidir.

İyotlu tuz, uzun süre pişirildiğinde iyotunu kaybedebilir. Bu nedenle, yemekleri pişirmeden önce iyotlu tuz eklemek önemlidir.

İYOTLU TUZ KULLANIMI İLE İLGİLİ BAZI YANLIŞ BİLGİLER

İyotlu tuzun guatr yaptığına dair bir inanış vardır. Bu inanış doğru değildir. İyotlu tuz, guatrın önlenmesinde önemli rol oynar.

İyotlu tuzun kansere neden olduğuna dair bir inanış vardır. Bu inanış da doğru değildir. İyotlu tuz ile kanser arasında bir bağlantı bulunamamıştır.

Sonuç olarak, iyot eksikliğini önlemek için iyotlu tuz kullanımı önemlidir. İyotlu tuz, sofralarımızda olması gereken bir besindir.

Kaynak: Şule GÜRKAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.