Ekvatoral plazma kabarcıkları nedir, nerede tespit edildi?

Ekvatoral plazma kabarcıklarına ilişkin bilgi edinmek isteyen vatandaşlar kısa bir araştırma yapmaya başladı. Peki, ekvatoral plazma kabarcıkları nedir, nerede tespit edildi?

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 11:14
Kaynak: Haber Merkezi
Ekvatoral plazma kabarcıkları nedir, nerede tespit edildi?

Ekvatoral plazma kabarcıkları, gece vakti Dünya'nın jeomanyetik ekvatoru yakınında iyonosferde meydana gelen bir olgudur. Bu plazma kabarcıkları, radyo dalgalarında gecikmelere neden olarak iletişim sistemlerini etkileyebilir ve GPS performansını düşürebilir.

Yıl boyunca farklı zamanlarda ve bölgelerde değişen sıklıklarda ortaya çıkan bu kabarcıklar, özellikle Kuzey Avustralya'da Şubat-Nisan ve Ağustos-Ekim aylarında daha yaygın olarak görülür. Plazma kabarcıklarının boyutları yaklaşık 100 kilometre civarındadır.

Güneş ışığının iyonosferi iyonlaştırmayı durdurduğu gece saatlerinde, plazma kabarcıkları oluşur. Bu süreçte iyonlar yeniden birleşerek daha düşük yoğunluklu bir tabaka oluşturur. Bu tabaka, plazma kabarcığı oluşturan konveksiyon yoluyla üstteki daha iyonize katmanlardan yükselir. Oluşan kabarcıklar düzensiz kenarlarla ve türbülanslı yapılarla karakterizedir.

Tarihsel bir örnek olarak, Ekvatoral plazma kabarcıkları, iletişim uydularının bir helikoptere sinyal göndermede yaşadığı kesintilere neden olabilir ve bu durum, Şah-ı Kot Muharebesi gibi önemli askeri operasyonları etkileyebilir.

EKVATORAL PLAZMA KABARCIKLARI NEREDE TESPİT EDİLDİ? 

Çinli bilim insanları, geliştirdikleri dünyanın en güçlü radarını kullanarak dikkat çekici bir keşfe imza attı. Araştırmacılar, bu radar sayesinde hem Mısır piramitleri hem de Midway Adaları üzerinde neredeyse aynı anda ortaya çıkan plazma kabarcıklarını tespit etti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.