Hava Durumu

Zeytinin verimi çok yağı az

Türkiye'de en çok zeytin ağacı bulunan Manisa'da zeytin hasadında sona doğru yaklaşılırken, bazı bölgelerde yaşanan kuraklıktan dolayı yağlık zeytinlerin randımanında azalma olduğu öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 17:37
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2017 17:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Zeytinin verimi çok yağı az

Zeytinde fiyatlar geçen seneye göre artarken, İspanya ve İtalya'daki rekolte düşüklüğü ise Türkiye'deki üretimin yüzde 85'ini ihraç eden zeytinyağı üreticisini umutlandırdı.

FİYATLAR İKİ KAT ARTTI

Geleneksel yöntemlerle zeytin hasadı yapan üreticilerden Mehmet Kocatepe, zeytinde verimin bu sene az olduğunu belirterek, "Geçen sene verim güzeldi ama bu sene az" derken, bir diğer üretici Emin Kocatepe de zeytin bahçesinde Edremit, Trilye ve Eğriburun olmak üzere 3 cins ağacı olduğunu söyledi. Emin Kocatepe, "Bu sene verim fena sayılmaz. Fiyatlar da yüksek. Geçen sene duble trilye cinsi 5-6 lira arasındaydı en fazla 7 liraydı bu sene duble 12 lira. En son 10 liradan verdim. Vatandaşlar inşallah zeytini de zeytinyağını da ucuz yer temennimiz o. Yağhanelerde duyduğuma göre zeytinyağları 17 liradan, 13 liradan, 15 liradan satılıyormuş' dedi.

"ZEYTİNYAĞI ZEYTİN KOKMALI"

Saruhanlı'nın Büyükbelen Mahallesi'nde 4 kuşaktır zeytinyağı üretimi yapan işletme sahibi ve aynı zamanda Manisa Ticaret Borsası Meclis Üyesi Mehmet Ersaygı, "İyi bir zeytinyağı iyi zeytinden anlaşılır. Öncelikle kullandığımız ham maddenin iyi olması lazım. Zeytinyağında zeytinin kendi has kokusu var. O zeytin kokusunu almak lazım. Daha sonra zeytinin verdiği hafif bir acılık vardır o damak acılığı dediğimiz bir acılık. O acılığın hissedilmesi lazım" dedi. İspanya ve İtalya'da rekolte düşüklüğü yaşandığını da belirten Ersaygı, "Yurt dışında İspanya ve İtalya'da rekolte düşüklüğü var. o ülkelerde rekolte düşüklüğü bekleniyor o yüzden ihraç fiyatlarının biraz daha yükselmesi bekleniyor ama çok büyük bir beklenti olmaz herhalde. Şimdi üreticimizi fazla da ümitlendirmek istemiyorum. Euro fiyatlarından dolayı belki biraz yükselebilir" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.