Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa, entegre mücadeleyle örnek oluyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'deki tarım sektöründe kimyasal pestisit kullanımını azaltmak amacıyla kapsamlı projeler ve çalışmalar gerçekleştiriyor. Özellikle Bursa, biyoteknik ve entegre mücadele projeleriyle bu alanda önemli bir başarıya imza atıyor. 2022 verilerine göre Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerine göre çok daha az pestisit kullanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2024 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2024 11:23
Kaynak: AA
Bursa, entegre mücadeleyle örnek oluyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'deki tarımda kimyasal pestisit kullanımını azaltmak ve çevre ile insan sağlığını korumak amacıyla bir dizi çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar, özellikle Bursa başta olmak üzere, Türkiye'nin farklı bölgelerinde gerçekleştirilen entegre mücadele projeleriyle destekleniyor. Bu projelerle, tarımda pestisit kullanımını minimuma indirmek ve daha sürdürülebilir tarım yöntemlerini yaygınlaştırmak hedefleniyor.

2022 yılı verilerine göre, Türkiye’nin hektar başına düşen pestisit kullanım oranı 2,26 kilogram olarak kaydedildi. Bu oran dünya genelindeki ortalamaya paralel olmakla birlikte, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ortalamasından oldukça düşük. AB ülkelerinin pestisit kullanımı ortalama 3,2 kilogram olarak belirlendi. Örneğin, Fransa’da bu oran 3,67 kilogram, Almanya’da ise 4,14 kilogramdır. Türkiye'nin bu düşük kullanım oranı, özellikle Bursa’daki entegre mücadele projelerinin başarısının bir göstergesidir.

Bursa, biyoteknik ve biyolojik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılmasında büyük bir rol oynuyor. Bursa’daki üreticilere bu yöntemleri kullanmaları için çeşitli destek ödemeleri yapılırken, entegre mücadele projelerinin uygulama alanı 0,28 milyon dekardan 4,6 milyon dekara çıkarıldı. Ayrıca, Bursa'da düzenlenen eğitimlerle, üreticilerin tarım ilaçları yerine daha güvenli ve çevre dostu alternatiflere yönlendirilmesi sağlanıyor.

Tarımda pestisit kullanımını azaltmaya yönelik bir diğer önemli adım ise, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 223 aktif maddenin yasaklanması oldu. Bu aktif maddeler yerine daha güvenli pestisitlerin kullanımı teşvik edilirken, Bursa’da bu güvenli pestisitlerin kullanımı hızla artmaktadır. Ayrıca, Bursa’daki teknik personel eğitimleri ve üretici farkındalığını artırma çalışmalarının başarıya ulaşmasında önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Tarımda kimyasal kullanımını azaltmaya yönelik olarak başlatılan Kalıntı Eylem Planı, özellikle Bursa gibi tarım açısından önemli olan iller için kritik bir öneme sahiptir. 2022-2025 yılları arasında uygulamaya alınan bu plan kapsamında, pestisit kalıntısı riski taşıyan ürünlerde ciddi bir azalma hedefleniyor. Bursa’daki üreticiler bu plan çerçevesinde eğitilmekte ve denetimler düzenlenmektedir.

Kalıntı Eylem Planı, biber, portakal, limon, mandalina, greyfurt, marul, maydanoz, ıspanak, üzüm, ayva, nar gibi ürünler üzerinde yoğunlaşırken, Bursa da dahil olmak üzere 12 ilde (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Hatay, İzmir, Mersin, Muğla, Sakarya, Denizli ve Manisa) teknik personel eğitimi ve farkındalık artırma çalışmaları devam etmektedir.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.