Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Küresel ısınmanın Orta Asya'daki hızı endişe verici

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, küresel ısınmanın Orta Asya'daki hızının endişe verici olduğunu ve bu alanda acil harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2021 19:51
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2021 19:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Küresel ısınmanın Orta Asya'daki hızı endişe verici

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen "Kazakistan'ın Paris Anlaşması ve karbon nötr hedefine ulaşma adımları" konulu uluslararası konferansta konuştu.

Son dönemde önemli iklim politikası kararları aldıklarını kaydeden Tokayev, dünya genelinde iklim değişikliğinde istikrarı sağlamak için geri dönüşü olmayan çizginin henüz geçilmediğini söyledi.

"KÜRESEL ISINMANIN ORTA ASYA'DAKİ HIZI ENDİŞE VERİCİ"

Kazakistan'ın 2060'a kadar karbon nötrlüğüne ulaşma taahhüttü verdiğini hatırlatan Tokayev, "Enerji, istihdam ve bütçe geliri açısından doğal kaynaklara önemli ölçüde bağımlı olmasına rağmen Kazakistan, bu yüzyılın ortalarına doğru karbon nötrlüğüne ulaşacağını ilan eden sayılı ülkelerden biri." dedi.

Küresel ısınmanın Orta Asya'daki hızının endişe verici olduğuna dikkati çeken Tokayev, "Bu durum acil eylem gerektiriyor. Özellikle bölgede su ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

"2030'A DOĞRU EN BÜYÜK BUĞDAY AMBARINA SAHİP KENTLERDE 40'A KADAR ÜRETİMDE DÜŞÜŞ GERÇEKLEŞEBİLİR"

Tokayev, Kazakistan'ın, dünyanın en büyük 10 buğday ihracatçısından biri olduğuna işaret etti:

"Her yıl 7 milyon ton buğday ve un ihracatı gerçekleştiriyoruz. Olumsuz senaryoya göre 2030'a doğru ülkemizin en büyük buğday ambarına sahip 7 kentinde yüzde 40'a kadar üretimde düşüş gerçekleşebilir. Kazakistan'ın bölgenin tek buğday ihracatçısı olduğu düşünüldüğünde bu durum kaçınılmaz bir şekilde tüm Orta Asya'nın gıda güvenliğini tehdit edecektir. Bu, iklim değişikliğiyle ortak mücadele etmemiz gerektiğinin basit ve pratik bir örneğidir."

Tokayev, 2025'te ülkenin en kirli 10 kentinde gaz ve diğer alternatif enerji kaynaklarına geçileceğini dile getirdi.

Ülke topraklarının sadece yüzde 11'nin ağaçlandırıldığını aktaran Tokayev, gelecek 5 yılda 2 milyardan fazla ağaç dikileceğini duyurdu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.