Hava Durumu

Fransa ve İtalya arasında paylaşılamayan lezzet: Profiterol

Profiterol, küçük top şeklindeki hamurların özel krema ile doldurularak üzerinin eritilmiş çikolata ile kaplanmasıyla yapılan bir tatlıdır.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 20:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 20:37
Kaynak: Şule GÜRKAN
Fransa ve İtalya arasında paylaşılamayan lezzet: Profiterol

Kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte Fransa ve İtalya ile ilişkilendirilir.

PROFİTEROLÜN ÖZELLİKLERİ

Hamuru: Profiterol hamuru, "choux" veya "şu" hamuru olarak da bilinir. Bu hamur, su, tereyağı, un ve yumurta ile yapılır. Hafif ve havadar bir yapıya sahiptir.

Kreması: Profiterolün klasik kreması, vanilya aromalı pastacı kremasıdır. Fakat günümüzde farklı krema çeşitleri de kullanılmaktadır.

Çikolata Sosu: Profiterolün olmazsa olmazı, üzerini kaplayan ılık ve eritilmiş çikolata sosudur. Genellikle bitter çikolata kullanılır.

Sunum: Profiterol, genellikle bir tabağa tek sıra halinde dizilir ve üzerine çikolata sosu dökülür. Dondurma veya karamel sos ile de servis edilebilir.

PROFİTEROLÜN ÇEŞİTLERİ

Klasik profiterol: Vanilyalı krema ve çikolata sos ile yapılan klasik versiyondur.

Profiterol kule: Birbirinin üzerine dizilmiş profiterol topları ve çikolata sos ile yapılan bir sunum şeklidir.

Profiterol pasta: Profiterol topları ve krema ile yapılan bir pastadır.

Mini profiterol: Küçük boyutlu profiterol topları ile yapılan bir versiyondur.

PROFİTEROLÜN TARİHİ

Profiterolün kökeni 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İlk olarak İtalya'da ortaya çıktığı ve "profiteroles" olarak adlandırıldığı bilinmektedir. 18. yüzyılda ise Fransa'da popüler hale gelmiştir.

PROFİTEROLÜN BESİN DEĞERİ

Profiterol, kalorisi yüksek bir tatlıdır. Bir porsiyon profiterol yaklaşık 200-300 kalori içerir. Ayrıca karbonhidrat, protein ve yağ bakımından da zengindir.

PROFİTEROL HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Profiterolün ismi, Fransızcada "yarar" anlamına gelen "profiter" kelimesinden gelmektedir.

Profiterol, Fransa'da Noel ve yılbaşı gibi özel günlerde sıkça tüketilen bir tatlıdır.

Dünyanın en büyük profiterolü 2016 yılında Türkiye'de yapılmıştır. Bu profiterol 1 ton ağırlığındaydı.

PROFİTEROL NEREDE YENİR?

Profiterol, birçok pastane, kafe ve restoranda bulabilirsiniz. Ayrıca evde de kolayca yapabilirsiniz.

Fransa ve İtalya arasında paylaşılamayan lezzet: Profiterol -Bursa Hayat Gazetesi-2

PROFİTEROL TARİFİ

Malzemeler:

Hamuru için:

1 su bardağı su

100 gr tereyağı

1 çay kaşığı tuz

1 su bardağı un

4 adet yumurta

Kreması için:

2,5 su bardağı süt

3 yemek kaşığı un

50 gr margarin

1 su bardağı toz şeker

1 paket toz kremşanti

1 vanilya

Çikolata sosu için:

200 gr bitter çikolata

100 ml krema

Hazırlanışı:

Hamuru için:

Su, tereyağı ve tuzu bir tencereye alın ve kaynatın.     

Kaynadıktan sonra unu ekleyin ve sürekli karıştırarak 3-4 dakika pişirin.     

Hamuru ocaktan alın ve soğumaya bırakın.     

Soğuyan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.     

Fırını 180 dereceye ısıtın ve profiterol hamurlarını 20-25 dakika pişirin.

Kreması için:

Süt ve margarini bir tencereye alın ve kaynatın.     

Kaynadıktan sonra unu ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin.     

Krema kıvamına geldikten sonra ocaktan alın ve vanilyayı ekleyin.     

Kremayı soğumaya bırakın.

Çikolata sosu için:

Bitter çikolata ve kremayı bir tencereye alın ve benmari usulü eritin.

PÜF NOKTALARI

Hamuru pişirirken sürekli karıştırın.

Hamuru fırından çıkardıktan sonra tepsi üzerinde soğumaya bırakın.

Kremayı soğumadan profiterol hamurlarına doldurmayın.

Çikolata sosunu çok fazla pişirmemeye dikkat edin.

Kaynak: Şule GÜRKAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.