Hava Durumu

Yıldırım: 'İnsan hakları ihlalleri sıfıra indi'

AK Parti İl İnsan Hakları Başkanı Mustafa Yıldırım, AK Parti iktidarı sonrası emniyetten, sağlığa kadar pek çok alanda insan hakları ihlallerinin ortadan kalktığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2022 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2022 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Yıldırım: 'İnsan hakları  ihlalleri sıfıra indi'

Melisa SONGUR

AK Parti İl İnsan Hakları Başkanı Mustafa Yıldırım ve birim yönetimi gazetemize ziyarette bulundu. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, "İnsan Hakları Birimi olarak AK Parti Genel Merkez'in bir çalışma stratejisi belirlendi. Genel Merkezimiz, bu kapsamda çalışma yöntemi olarak özellikle kamu kuruluşlarındaki insan hakları ihlalleri olup olmadığı, bunların asgari seviyeye indirilmesi noktasında neler yapılacağı ile alakalı çalışma başlattı. Biz de bu noktada tüm kurumlarımızı düzenli bir şekilde ziyaret ediyoruz. Muhtemelen son bir yıldır üçüncü tura geçtik. Aynı kurumları tekrar tekrar ziyaret ediyoruz. Aslında AK Parti öncesi ve AK Parti sonrasındaki dönemle alakalı, siyah ile beyaz arasındaki farkı görecek kadar net bir süreci yaşıyoruz. Emniyet Müdürlüğünden tutun, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarında yaşanan sorunlara kadar tamamını yerinde gözetleyerek, istişare ederek, çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi.

'TEK ŞİKAYET GELDİ'

Şu ana kadar ciddi bir ihlalle karşılaşılmadığını belirten Başkan Yıldırım, "Bursa özelinde bir şikayet geldi bu güne kadar. O da Emniyet'le alakalı. Sistematik olarak devlet eliyle bir işleyişin problem haline dönmesinden kaynaklı bir insan hakları ihlaliyle karşılaşmadık bugüne kadar. Münferit olaylar ve çok nadir seviyede Emniyet'le karşılaştığımız bir vaka, o da yargıya intikal etti zaten. Genel olarak gururla bu saha çalışmalarını yürüttüğümüzü söyleyebilirim. Gerçekten AK Parti öncesi 2001 yılı insan hakları inceleme komisyonunun bir raporu var. Çok kapsamlı bir çalışma. Hükümetlerin beceriksizliğinden mi yoksa bu yöntemleri benimsediğinden mi bilemeyiz ama 90’lı yıllar Türkiye için sıkıntılı yıllardı. O dönemlerde hazırlanan raporlarda Türkiye sistematik olarak insan hakları ihlallerinin işlendiği ülkeler arasında ilk sıralardaydı. 2001 yılı Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporu da onu tescilleyen raporlardan biriydi maalesef. Şimdi o günden bu güne baktığımız zaman insan hakları anlamında gerek yasalarla yapılan düzenlemeler, gerek uygulamalarla birlikte inanılmaz bir ivme kazanmış bir ülke haline geldik. AK Parti'yle birlikte, özellikle Emniyet mensuplarının aldığı eğitimler, sahadaki uygulamalar, denetlemelerle ilgili ciddi anlamda hak ihlallerinin sıfıra indiği bir dönemi yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

AVRUPA VE ABD KENDİNE BAKMIYOR

Avrupa ve ABD tarafından insan hakları konusunda Türkiye'ye haksız eleştiriler yapıldığını beklirten Yıldırım, "Emniyet güçlerimizi, çok ufak münferit olaylarda dahi ölçüsüz müdahalelerde bulunuyor gibi gösteren Avrupa ve ABD'nin göstericilere uyguladığı şiddeti görüyoruz. Bu noktada kolluk kuvvetlerimizde ciddi bir gelişme kat edildiği aşikar. Bunun dışında mesela sağlık alanında da ciddi bir gelişim gösterdik. Ak Parti'den önce hastane kapılarında sıra beklerken vefat eden insanları görüyorduk. Aslında en büyük hak ihlallerinden biri de buydu. 2002’de insan hakları ihlallerini önlemek adına Avrupa Birliği yasaları kapsamında çok ciddi değişiklikler yapıldı. Kadın haklarının korunması adına çok ciddi adımlar atıldı. Hala atılmaya devam ediyor. Bu noktada hem mevzuatlarla hem de uygulamalarla birlikte ciddi bir aşama kaydediyoruz. Ama tabi bunun yetersiz olduğunu biliyoruz. Bunun yanında yine kamu denetçiliği kurumu da AK Parti iktidarında kuruldu. Ve kamu kurumlarında yaşanabilecek hak ihlallerini denetim altına alan bir mekanizma kuruldu. Ayrıca İnsan Hakları Eşitlik Kurumu kuruldu. Burada da ciddi anlamda bir denetim mekanizması oluşturuldu. Yaptırımları olan bir kurum bu. Yani insanlar hakları konusunda çok önemli adımlar atıldı. Yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ciddi çalışmalara imza attı. Çocuklarımızın zor ve kötü şartlarda barındığı ortamlar çok konforlu hale getirildi. Biz bunları gözlemci olarak takip ediyoruz ama buradaki iyileştirmelere ve insanlara verilen değeri gördükçe de gerçekten iktidarın yaptıklarıyla,  bir iktidar partisi mensubu olarak gurur duyuyoruz" diye konuştu.

MÜLTECİLERİN DURUMU...

Mülteci konusuna da değinen Yıldırım, "En büyük gündem konularımızdan biri de mülteciler. Tabi mültecilerle alakalı konu çift taraflı olarak karşımıza çıkıyor. Bir, kendi vatandaşımızın mültecilere bakış açısıyla ilgili, kendi mağdur olduğunu dile getirdiği konular, ikincisi de mültecilerin burada yaşam koşullarının insan haklarına uygun olması kısmı. Her iki kanalla ilgili olarak İl Göç İdaresi'yle temaslarımız devam ediyor. Mültecilerin kayıt altına alınması, denetimi, yaşam standartlarının insani değerlere uygun olup olmadığı ve bunların bir düzen içerisinde olması gerektiğiyle ilgili çalışmalara katkı sunmaya çalışıyoruz. Şayet sorun varsa da bunları yukarıya aktarıyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.