Türk Dünyası Bilim Ödülleri Bursa’da sahiplerini bulacak

Uluslararası Kültürel İşbirliği Teşkilatı’nın düzenlediği Türk Dünyası Bilim Ödülleri, Bursa Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2024 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 11:04
Muhabir: Ali KAMUR
Türk Dünyası Bilim Ödülleri Bursa’da sahiplerini bulacak

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından, 3335 Sayılı Yasa çerçevesinde Bakanlar Kurulu izni ile kurulan Uluslararası Kültürel İşbirliği Teşkilatı’nın düzenlediği Türk Dünyası Bilim Ödülleri,Bursa Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Bu prestijli ödül programında, alanında çığır açmış, akademik literatüre önemli katkılarda bulunmuş ve çok değerli projeler gerçekleştirmiş dünyaca ünlü bilim insanları ödüllendirilecektir. Programın bilgilendirme toplantısı, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapıldı.

 Türk Liderleri Bursa'da Buluşuyor

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Bilim Ödülleri" programı, Bursa Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. 3 Ekim Türk Devletleri Günü’nde, Türkiye ve dünya çapında ünlü bilim insanları, bilim ve medeniyet alanında önemli başarılarıyla tanınan isimlere ödüllerini takdim etmek üzere bir araya gelecek.

Geçmişe Saygı, Geleceğe İlham

Bu önemli organizasyon, Türkiye’nin "bilimde öncü ülke" hedefi doğrultusunda atılan büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. Türk Dünyası’nın bilim insanları, Türk medeniyetinin gelişimi adına kardeşlik ve dostluk temelinde iş birliği yaparak bölgesel ve küresel barışa katkı sağlama misyonuyla buluşacak.

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu, daha önce düzenlenen Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi gibi organizasyonlarla Bursa’ya değer katmaya devam ettiklerini belirterek, bu uluslararası etkinliğin de kente önemli katkılar sunacağını ifade ederek konuşmasına şu sözlerle  devam etti:

“16-18 Ağustosta Uluslara arası strateji kongresi yapmıştık ve çok ciddi bir katılım sağlanmıştı. Şimdi ikincisini gerçekleştiriyoruz. Türk Dünyası Bilim ödülleri nereden çoktı. Tarihimize baktığımız zaman biz bilimde sanatta bir çok medeniyete ders vermişiz. Peki biz tarihimizi neden bilmiyoruz. 300 Spartalı diye bir şey gerçekte yok. Ama yapılan filmler sanki varmış gibi yansıtıyor. Çirmen savaşı 800 akıncı 70 bin Euro ordusunu yeniyor ve galip geliyor. Biz Türk Dünyasını Bursa’da yansıtmak istiyoruz. Ankara’da siyaset bilimlerinde yapacağız inşallah. Birincisini Bura’da yapıyoruz. Bursa’ya bir değer katıyoruz. İkincisini Ankara Siyaset bilimlerinde yapacağını bilgisini de buradan vermek istedim. Türk dünyasına önemli katkılar sağlamak için birde 21. Yüzyıl Türkiye Yüzyılı olacak hedefimizi için ne katabilirsek ülkemize bizim için mutluluk kaynağıdır. Türklerin geçmişinde hiçbir kara leke yoktur. Hiçbir masumun canını yakmamıştır. Bizim Dünyaya yön vermemize ihtiyaç var. Galileo büyük bir bilim adamı pek çok alanda çalışma yaptı. 1600’lü yıllarda adam dünya yuvarlak dedi adamın kafasını kestiler. Biz ondan çok önce güneş sistemini açıklayan bilim adamlarımız vardı. Türk dünyası bilime yön veriyordu.”

29 Farklı Alanda Ödüller Verilecek

Etkinliğin Düzenleme Kurulu Başkanı ve Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Sekreteri Cemal Akkuş, bu yıl ilk kez düzenlenecek olan ödül programında 29 farklı alanda bilim insanlarına ödüller takdim edileceğini belirtti. Programın ana temasının "Geçmişe Saygı, Geleceğe İlham" olduğunu ifade eden Akkuş, bu ödüllerin genç nesillerin bilim alanındaki özgüvenlerini artırmayı ve geleceğin bilim insanlarına ilham vermeyi amaçladığını vurgularken şu ifadeleri kullandı: 

“Avrupa’nın karanlık çağı dediği dönemde Türk İslam medeniyeti altın çağını yaşıyordu. El Cezer-i’den  İbn-i Sina’ya kadar Harezmi’den İb-i Haldun’a kadar pek çok kıymetli bilim insanımız vardı. Sipermatiğin babası El Cezer-i olduğunu söylediğinde çocuğum şaşırıyor.  El Cezer-i ne zaman onlu sistemi getirdi. Sıfırı matematiğe kattı. Bugünkü matematik sistemi ortaya çıktı. Bu bilimsel çalışmalardan çocuklarımız bilgilendirmek için bu çalışmaları yapıyoruz. 27 dalda 29 ödül vereceğiz. Bunlardan biri onur ödülü diğeri vefa ödülü geri kalan ödüllerimizi ise Türk Dünyasında Bilime en fazla katlı sağlayan bilim insanlarımıza vereceğiz. Web sitesi üzerinden koyduğumuz bir modül ile adaylara gerekçelerini ve çalışmalarını koymalarını istedik bizim temel kriterimiz vardı. Türk dünyasına düşman olmayacak. Bayrağımıza düşman olmamasıdır. 16 kişilik bir seçici kurul oluşturduk. Türk Dünya’nın yetenekli hocaları geliyor. Alanında çığır açmış hocalarımız geliyor. Tübitak’ın her yıl yaptığı araştırmalara göre değil alanında çığır açıcı bir çalışma yapmış hocalarımızı tercih ettik. Toplam 29 ödülü Türk Dünyası gecesinde takdim edeceğiz. Geleneksel ile Modernizmi, akademiyi bir araya getirecek özel bir gece olacak. Gecemizde İran coğrafyasında yaşayan ve çok bilinmeyen Kaşgar Türkleri ile ilgili bir fotoğraf sergimiz olacak. Türkiye’de ilk defa canlı bir programı bir robot sunacak. Ve bu robotlar tamamen yerli üretim. Keşinleşmedi ama Adalet Bakanımızın katılmasını bekliyoruz. Yerelden Uluslar arasına açılan bir programın başlangıcıdır. Bazı görüşmelere gittiğimiz zaman bunu yerel bir organizasyon olarak görüyorlar. İsimleride gösteremediğimiz için organizasyonun büyüklüğü tam anlaşılmıyor. Dünyaca Ünlü bilim insanları Bursa’ya gelmiş iken neden onları öğrencilerimiz ile bir araya getirmeyelim dedik. Her bir hocamız okulda gençlerle bir raya gelecek ve gençlerimizi geleceğe dair motive edecekler. Proje içerisinden  proje ortaya çıkıyor. Bu ödüller her yıl farklı dallarda farklı isimlere verilecek. Matematik ödülü Harezmi adına verilecek. Türk Medeniyetine öncülük yapan Altın çapını yaşatan bilim insanlarımızı bu ödüller ile yaşatacağız. Silah sanayi başkanımızın açıklaması olmuştu. ‘Dünyanın hangi ülkesi Akdeniz’e hangi gemileri ile gelirse gelsin bizim için bir ehemmiyeti yok. Elimizdeki teknoloji ile hepsini bir saat içinde savaş ganimeti olarak hazinemize katabiliriz.Gecemizde yazılımından kapı koluna kadar yerli bir elektrikli araba tanıtımımız olacak. Biz bu ödül töreni ile birlikte orada yerli ve milli teknolojilerimizi tanıyacağız. bize katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Dünyaca Ünlü Bilim İnsanları Katılacak

Piri Reis Denizcilik Ödülü, El-Cezeri Robotik Ödülü, Harezmi Matematik Ödülü ve Cengiz Aytmatov Edebiyat Ödülü gibi birçok prestijli ödülün verileceği geceye; Harvard Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Priştine Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi, İTÜ ve Hacettepe Üniversitesi gibi dünyaca ünlü üniversitelerden bilim insanları katılacak.

Aynı gün, alanında en başarılı bilim insanları Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle liseli öğrencilerle buluşarak gençlerle deneyimlerini paylaşacak.

Kaynak: Ali KAMUR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.