İnegöl’ün geleneksel fasulyesi coğrafi işaretle değer kazandı
İnegöl’ün geleneksel fasulyesi coğrafi işaretle değer kazandı
İnegöl'ün coğrafi işaret tescilli "Cerrah Kuru Fasulyesi", kolay pişirme özelliği ve zengin besin değerleriyle yeniden ilgi odağı oldu.
Haber Giriş Tarihi: 20.01.2025 20:23
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2025 20:49
Kaynak:
AA
İnegöl Belediyesi tarafından coğrafi işaret tescili alınan "Cerrah Kuru Fasulyesi", pişirme kolaylığı ve zengin besin değerleriyle dikkat çekiyor. Geçmişte İnegöl'ün Cerrah Mahallesi'nde yaygın olarak yetiştirilen bu fasulye, sanayileşme ve üreticilerin farklı ürünlere yönelmesiyle azalırken, İnegöl Belediyesi'nin girişimleriyle yeniden ekim alanı genişledi. Bugün, 1000 dekar alanda yetiştirilen ve yıllık 200 ton hasat edilen "Cerrah Kuru Fasulyesi", özel yapısı sayesinde bir gün önceden ıslatılmadan pişirilebiliyor.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, "Cerrah Kuru Fasulyesi"nin üretiminin arttığını ve bu ürünün hem besin değeri hem de pişirme kolaylığı açısından önemli bir avantaj sunduğunu belirtti. Ayrıca, bu fasulyenin tarihsel olarak Cerrah bölgesinde toprak çömleklerde pişirilip, lezzetli soslarla sunulduğunu ifade etti. Bugün, bu gelenek Gastro İnegöl Restoranı'nda da devam ettiriliyor ve restoran, "Cerrah Kuru Fasulyesi"ne büyük ilgi gösteren müşterilere hizmet veriyor.
Restoran şefi Ali Müfit Çağlayan, "Cerrah Kuru Fasulyesi"nin pişirme avantajlarını vurgulayarak, bu fasulyenin diğer çeşitlerden farklı olarak önceden ıslatılmadan pişirilebildiğini ve tadının son derece yumuşak ve besin değerlerinin yüksek olduğunu söyledi. Fasulye, özel güveçlerde kısık ateşte pişirilerek geleneksel tariflere sadık kalınarak sunuluyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
İnegöl’ün geleneksel fasulyesi coğrafi işaretle değer kazandı
İnegöl'ün coğrafi işaret tescilli "Cerrah Kuru Fasulyesi", kolay pişirme özelliği ve zengin besin değerleriyle yeniden ilgi odağı oldu.
İnegöl Belediyesi tarafından coğrafi işaret tescili alınan "Cerrah Kuru Fasulyesi", pişirme kolaylığı ve zengin besin değerleriyle dikkat çekiyor. Geçmişte İnegöl'ün Cerrah Mahallesi'nde yaygın olarak yetiştirilen bu fasulye, sanayileşme ve üreticilerin farklı ürünlere yönelmesiyle azalırken, İnegöl Belediyesi'nin girişimleriyle yeniden ekim alanı genişledi. Bugün, 1000 dekar alanda yetiştirilen ve yıllık 200 ton hasat edilen "Cerrah Kuru Fasulyesi", özel yapısı sayesinde bir gün önceden ıslatılmadan pişirilebiliyor.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, "Cerrah Kuru Fasulyesi"nin üretiminin arttığını ve bu ürünün hem besin değeri hem de pişirme kolaylığı açısından önemli bir avantaj sunduğunu belirtti. Ayrıca, bu fasulyenin tarihsel olarak Cerrah bölgesinde toprak çömleklerde pişirilip, lezzetli soslarla sunulduğunu ifade etti. Bugün, bu gelenek Gastro İnegöl Restoranı'nda da devam ettiriliyor ve restoran, "Cerrah Kuru Fasulyesi"ne büyük ilgi gösteren müşterilere hizmet veriyor.
Restoran şefi Ali Müfit Çağlayan, "Cerrah Kuru Fasulyesi"nin pişirme avantajlarını vurgulayarak, bu fasulyenin diğer çeşitlerden farklı olarak önceden ıslatılmadan pişirilebildiğini ve tadının son derece yumuşak ve besin değerlerinin yüksek olduğunu söyledi. Fasulye, özel güveçlerde kısık ateşte pişirilerek geleneksel tariflere sadık kalınarak sunuluyor.
Kaynak: AA
Son Haberler
BUSİAD ve TÜSİAD, Bursa’da ekonomi gündemini değerlendirdi!
Bursa’dan Rıfat Ilgaz’a vefa!
Bursa için harekete geçilmeli diyerek açıkladı: Felakete en yakın şehiriz