Çin'li heyetten İznik'e ziyaret!

Çin'in ünlü seramik şehri Jingdezhen ile İznik Belediyesi kardeş şehir protokolü imzalamıştı. İlçeye gelen Çinli heyet, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ile bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2024 23:14
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2024 23:55
Kaynak: İHA
Çin'li heyetten İznik'e ziyaret!

Çin’in ünlü seramik şehri Jingdezhen ile İznik arasındaki kardeş şehir protokolü kapsamında iş birlikleri sürüyor. Bu çerçevede, Jingdezhen Belediye Başkan Yardımcısı Cui Suxiang ve beraberindeki heyet, İznik’i ziyaret etti. Heyet, Jingdezhen Belediye Başkan Yardımcısı Cui Suxiang, daire müdürleri Liu Xingbing, Tu Zhongyong ve tercüman Jiang Qiqi'den oluştu. İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ile bir araya geldiler.

İznik Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, meclis üyeleri ve daire müdürleri katıldı. Başkan Usta, toplantının açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Misafir ve dost belediyemizin değerli yöneticileri, İznik’e hoş geldiniz. Böylesine güzel bir günde sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İznik, binlerce yıllık tarihi geçmişiyle adeta bir açık hava müzesi kimliği taşıyor. Cittaslow Sakin Şehir unvanına sahip, birçok medeniyete başkentlik yapmış nadir yerlerden biridir."

Usta, İznik çinisinin tarihine de değinerek, “Çini üretimi İznik'te 14. yüzyılın ortasında başlamış ve 16. ile 17. yüzyıllarda altın çağını yaşamıştır. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde İznik’te 300'den fazla çini fırını bulunduğundan bahsetmiştir. Osmanlı mimarisinde çini, cami, mescit, medrese ve saray gibi çeşitli yapılarında önemli bir dekoratif unsur olarak kullanılmıştır. UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan 'Çini Ustalığı' günümüzde ülkemizin en önemli tanıtım araçlarından biridir" şeklinde konuştu.

 Çin'li heyetten İznik'e ziyaret! Bursa Hayat Gazetesi -2

Başkan Usta, Jingdezhen’in seramik tarihinin önemine de vurgu yaparak, “Çin’de seramik denilince akla dost şehrimiz Jingdezhen gelir, Türkiye’de çini denilince akla İznik gelir. İznik, tarihte İpekyolu aracılığıyla Çin ile sık sık iletişim halinde bulunmuştur. İznik çinileri ve Jingdezhen seramikleri, iki şehir arasındaki dostluğu simgeler" dedi. Ayrıca, Ekim ayında yapılacak Jingdezhen Uluslararası Seramik Fuarı’na İznik Belediyesi olarak katılmayı umduklarını ifade ederek, davetleri için teşekkür etti.

Jingdezhen Belediye Başkan Yardımcısı Cui Suxiang da şehirlerini tanıttığı bir konuşma yaptı. Toplantının ardından, İznik’in tarihi ve kültürel mekanları ziyaret edildi ve iki şehir arasında daha fazla iş birliği için planlamalar yapıldı. Başkanlar, şehirlerini simgeleyen hediyeleri birbirlerine takdim etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.