Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da uzman doktor uyardı: “Uyumadan önce mutlaka söndürün”

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Cengizhan Keski, rüzgârlı havalarda soba kullanan vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyararak, sobanın uyumadan önce mutlaka söndürülmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2024 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2024 14:14
Muhabir: Ali KAMUR
Bursa’da uzman doktor uyardı: “Uyumadan önce mutlaka söndürün”

Karbonmonoksit gazı, renksiz, kokusuz ve tatsız yapısı nedeniyle zehirlenme durumlarının fark edilmesini zorlaştıran tehlikeli bir gazdır. Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde görevli Acil Tıp Uzmanı Dr. Cengizhan Keski, özellikle kış aylarında soba kullanan vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyararak, rüzgârlı havalarda bu riskin daha da arttığını vurguladı.

Dr. Keski, “Karbonmonoksit gazı, renksiz ve kokusuz bir gaz olduğundan, zehirlenme durumunda kişi bunu anlayamayabilir. Bu yüzden, soba kullanılan evlerde gece yatmadan önce sobanın mutlaka söndürülmesi gerektiğini hatırlatıyorum” dedi. Ayrıca, şofben veya soba kullanılan odaların gün içerisinde düzenli olarak havalandırılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Keski, bu önlemlerin karbonmonoksit zehirlenmesinin önlenmesinde büyük rol oynayacağını ifade etti.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ VE ÖNLEMLER

Karbonmonoksit zehirlenmesinin ölüme yol açabilecek kadar ciddi bir durum olduğunu belirten Doktor Keski, bu gazın vücutta oksijenin taşınmasına engel olduğunu ve dokuların beslenememesine neden olduğunu açıkladı.

Zehirlenme belirtilerinin genellikle yorgunluk, baş dönmesi ve halsizlik olduğuna dikkat çeken Keski, “Eğer bir kişide bu tür belirtiler görülüyorsa, odayı havalandırmak, kişiyi temiz havaya çıkarmak gerekmektedir. Semptomlar geçmiyorsa, bilinci kapanıyorsa ya da uyku hali devam ediyorsa derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde uyarıda bulundu.

SOBA BACASI BAKIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Dr. Keski, soba kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer bir noktayı ise soba bacalarının bakımının düzgün yapılması gerektiği olarak belirtti. Bacaların çatıdan en az bir metre yükseklikte olması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Cengizhan Keski, bacaların düzenli bakımının yetkili kişilerce yapılmasını önerdi.

Kaynak: Ali KAMUR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.