Hava Durumu

Bursa'da Şehitler Köyü’nde kahve turizmi

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Şehitler Köyü’nde Hüseyin Demircan isimli şahıs, dededen kalma dükkanında 2 asırlık el değirmeni ile kahve öğütüyor. Demircan’ın öğüttüğü kahveler lezzeti köyün sınırlarını aştı.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2024 13:06
Kaynak: Şule GÜRKAN
Bursa'da Şehitler Köyü’nde kahve turizmi

Şehitler Köyü, adını Kurtuluş Savaşı’nda Rumların köyün tüm askerleri şehit etmesiyle aldı. Köyde yaşayan Hüseyin Demircan, Türk kahvesini dededen kalma dükkanında 2 asırlık el değirmeniyle öğüterek yapıyor. Ayrıca, köy dillere destan kahve lezzetine ev sahipliği yapıyor.

Bursa'nın köklü tarihine sahip olan Şehitler Köyü, 750 yıllık bir geçmişe sahip ve Bektaşi-Alevilik geleneğine bağlı olan önemli köylerden biridir. Son zamanlarda, köyün eşsiz kahvesiyle birlikte farklı şehirlerden gelen misafirleri ağırlamaya başlamasıyla tanınmışlığı artmıştır. Yemyeşil doğasıyla ünlü olan köy, aynı zamanda ay çekirdeği ve birton eriği gibi lezzetlerle de meşhurdur, bu da köyün misafirler için çekici bir durak haline gelmesini sağlamıştır.

KAHVE BURSA SINIRLARINI AŞTI 

Şehitler Köyü, hafta sonları yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Ayrıca Hüseyin Demircan'ın kahvesi Bursa sınırlarını aştı. Demircan, “Bu kahvehane ve bu meslek bana dedemden, babamdan miras kaldı. Ben 60 yıla yakındır bu mesleği yapıyorum. İlkokulda babamın yanında çırak olarak başladım. O gün bu gündür burada çay-kahve yapıyorum. Bu mesleği severek yapıyorum. Kahvemiz meşe ateşinde kavruluyor. Aile mirası olan 2 asırlık el değirmeninde her gün o güne yetecek kadar öğütürüm. Mutlaka kahvelerimi günlük öğütürüm ve kendim alırım. Babam kahve alırken hep ‘Kahveyi alırken sakız gibi eziliyorsa depo malı, yatık mal demektir. Bu bize gelmez. Çiğ kahveyi ele alıp bakmak gerekir ancak öyle anlaşılır iyi kahve’ derdi.” diye konuştu.

“YAPTIĞIM İŞİN KARŞILIĞI”

İstanbul, Kocaeli, Eskişehir gibi civar illerden gelen insanlarla aile gibi olduklarını ifade eden Demircan, “Hafta sonları buralar kalabalık oluyor. Ailecek İstanbul, Kocaeli ve Bursa merkezinden gelen misafirlerim oluyor. Yaptığım işin karşılığını onları görünce alıyorum. Düzenli olarak gelen misafirlerim de var. Aile gibi olduk onlarla buradan ayrılırken hüzünleniyoruz. Eskiden çay ve kahveyi gözde yapardık. Şimdi bizde çağa ayak uydurmak zorunda kaldık. Çayımız semaverde kahvemizi de uzak mesafeli ateşte pişiyoruz” dedi.

Kaynak: Şule GÜRKAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.