Hava Durumu

Bursa'da Asya rüzgarı

Kadın Girişimci ve Aisushi’nin kurucusu Melahat Unutmazlar, “Türkiye’de Asya mutfağına karşı bir pazar açığı olduğunu fark ederek bu alanda bir işletme açtım” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2024 16:08
Kaynak: Sümeyye Kayaaltı Bayraktar
Bursa'da Asya rüzgarı

Bursa’nın Nilüfer ilçesinde geçtiğimiz yıllarda açılan Aisushi, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Ege Üniversitesi’nde biyokimya okuduktan sonra meslek alanını değiştirerek bankacılık sektöründe çalışmaya başlayan Kadın Girişimci ve Aisushi’nin kurucusu Melahat Unutmazlar, bir yatırım proje için Hong Kong’da gören alırken Asya Mutfağıyla ilk olarak o zaman tanıştığını söyledi. Unutmazlar, “Dubai firmasında bir süre çalıştıktan sonra firma sorumlusu oldum. Ardından Malezya, Endonezya, Taylan derken bütün Asya'da bulundum” ifadelerini kullandı.

 “TÜRKİYE’DE BU ALANDA PAZAR AÇIĞI OLDUĞUNU GÖRÜNCE DEĞERLENDİRDİM”

Türkiye’de Asya mutfağının olmadığını fark ederek Antalya’da eski eşi ile birlikte eğitim aldıktan sonra bir işletme devralarak bu yolculuğa başlayan Aisushi’nin kurucusu Melahat Unutmazlar, “Öğrencilik yıllarımda da çeşit çeşit yemek yapıp misafir ağırlamaya bayılırdım. Ardından Asya’da çalışırken mutfaklarına karşı büyük bir sempati duymaya başladım. Türkiye’de de böyle bir pazar açığı olduğunu görünce değerlendirmek istedim. Yemek yapmayı sevdiğim kadar yemeyi de,  yeni tatlar denemeyi de çok seviyorum. Hatta bu işten biraz anlıyorum diyebiliriz” dedi.  

 “BU ALANI TANIMANIZ GEREKİYOR”

Antalya’da devraldıkları dükkanın eski sahibinden bir süre oryantasyon aldıklarını ifade eden Melahat Unutmazlar, “Bu alanda çalışmak için önce bu alanı tanımanız gerekiyor.  Biz bir süre işlerin nasıl yürüdüğüne baktık. Mesela dükkânı devraldığımız kişi bana mutlaka sıcak mutfak eğitimi almam gerektiğini söyledi. Bir gün aniden şefiniz giderse mutfağa geçmek zorunda kalabilirsiniz demişti ki öyle de oldu. Antalya’da mekânın yoğun olduğu bir gün şefim işi bıraktı. Mutfağa ben girmek zorunda kaldım. Girdim o günüde güzel bir şekilde atlattım. Ardından pek çok kez mutfağa girdim. Yani bu alana bodoslama girilmesi doğru değil. Bu alana hâkim birilerinden yardım almak gerekiyor” şeklinde konuştu.

“KENDİ PERSONELİMİ KENDİM YETİŞTİRİYORUM” 

Asya mutfağının Türkiye pazarında giderek daha fazla fark edildiğini, yeni mekânların açıldığını dile getiren Unutmazlar, “Bizden sonra da birkaç tane daha Asya mutfağı açıldı. Bizim ailevi sıkıntılarımız oldu. Eşimle boşanma sürecine girdikten sonra çocuklarımla Bursa’ya memleketime geri döndüm. Sıfırdan Aisushi’yi kurdum. Önce ustalık hemen ardından da usta öğreticilik belgemi aldım. Artık kendi personelimi kendim yetiştiriyorum”  

“DEKORUMUZ BEĞENİLİYOR”

K-pop rüzgârının Asya mutfağının tanınmasında büyük bir katkısı olduğunu vurgulayan Melahat Unutmazlar, “Kapıda anne babasını buraya girmek için ikna eden çocuklar gördük. Bizim müşteri portföyümüz, gençler ve yeni lezzetleri seven herkes diyebiliriz. Dekorumuz, gençler tarafından epey beğenildi. Günümüz gençleri daha bilgili, bizim jenerasyon çok fazla önyargıya sahip. Asya mutfağı denilince aklımıza yalnızca çiğ balık geliyor. Oysaki bu mutfak oldukça zengin, bizim yaş grubumuzun bir kısmı bunun farkında değil.  .  Menümüzde; Çorba, pilav, noodle, tavuk ve et yemekleri, mantı çeşitleri, atıştırmalıklar, börekler ve tatlılarımız var. Tatlı menümüzde yer alan, kızarmış dondurma bizim süt helvamız gibi, Şefin özel tarifiyle yapılıyor. Dondurması da özel yapılıyor. Başka bir yerde yiyemezsiniz. Menümüzde vejateryen ve veganlara göre lezzetlerde bulunuyor.  Hiçbir yemeği hazır almıyoruz. Burada kendimiz yapıyoruz. İçeriğini kendi damak tadımıza uygun hale getirdiğimiz lezzetlerimizde var. Asya mutfağıyla ilk kez tanışanlara genellikler mantı öneriyoruz. Bizim kültürümüze yakın olduğu için ardından tavuk yemeklerimizi tavsiye ediyoruz. Çok da güzel sonuçlar alıyoruz. “ diyerek menü hakkında bilgi verdi.

Sözlerine devam eden Unutmazlar, Türk müşterilerinin yanı sıra çok sayıda turist ağırladıklarını da ifade ederek, “Bu yaz çok fazla Arap, Rus ve Fransız turiste hizmet verdik. Google Maps’de Asya mutfağı alanında arama yapıldığında ilk sırada biz yer alıyoruz. Müşterilerimizin verdiği olumlu geri dönüşler ile Google’da 4.7 puanlar en ön sıradayız” diye konuştu.

“SUSHİ’NİN NASIL YAPILDIĞI ANLATILIYOR”

Mekânda yemek yeme dışında belirli zamanlarda cosplay etkinliğinin de olduğunu söyleyen Unutmazlar, “ İki- üç ayda bir bu alanda kendilerince uzman olan isimlerden oluşan bir jüri üyesiyle çok eğlenceli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. En son 100 kişilik rengârenk bir cosplay organize ettik” dedi.

Cosplay yanı sıra şuşi ve dikiş workshopları düzenleyen Unutmazlar, “ Yaklaşık üç saat süren sushi workshoplarımız oluyor. Genelde anne kız katılıyorlar.  Sushi'nin nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde öğretiyoruz. Workshop’un sonunda herkes kendi yaptığı şuşileri yiyor. Çok eğlenceli saatler geçiriyoruz. Online dikiş workshopları vermeden önce bu alanda usta öğreticilik belgesi aldım. Dikiş workshoplarına çok fazla ilgi oluyordu. Şu anda zamanım olmadığı için workshop yerine ‘Melos is back’ Youtube kanalımdan düzenli aralıklarla video paylaşıyorum. Aynı zamanda çalışanlarımın kıyafetlerini de kendim dikiyorum” diyerek sözlerine son verdi.  

sushi

Kaynak: Sümeyye Kayaaltı Bayraktar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.