Bursa'da 45 yıllık emek: Kalaycılık modern zamanlara direniyor
Bursa'da 45 yıllık emek: Kalaycılık modern zamanlara direniyor
Bursa’da 45 yıldır kalaycılık yapan Yılmaz Erişen, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.
Haber Giriş Tarihi: 05.01.2025 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 05.01.2025 17:45
Kaynak:
İHA
Bursa’da, teknolojinin ve modern alışkanlıkların gölgesinde unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleği, 55 yaşındaki Yılmaz Erişen’in ellerinde yaşamaya devam ediyor. Babasından öğrendiği bu zanaatı 45 yıldır sürdüren Erişen, sabahın erken saatlerinde açtığı dükkânında bakır kaplara hayat vermeyi sürdürüyor. Ancak meslek, yeni neslin ilgisizliği ve bakır kullanımının azalması nedeniyle bitme noktasına gelmiş durumda.
“45 YILDIR AYNI SEVDAYLA ÇALIŞIYORUM”
Erişen, kalaycılık mesleğine ilkokul yıllarında babasının yanında çırak olarak başladığını belirterek, “Daha 8 yaşındaydım. Okuldan çıkar, dükkâna gelirdim. Babam bizi hem iş ahlakıyla hem de sabırla yetiştirdi. O günlerden bugüne, mesleğime duyduğum sevgiyle çalışmaya devam ediyorum,” dedi.
“YENİ NESLİN BU MESLEĞE İLGİSİ YOK”
Zamanla kalaycılığa olan ilginin azaldığını söyleyen Erişen, çırak bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini ifade etti. “Eskiden okullar tatil olunca çocuklar çıraklık için dükkânımıza gelirdi. Şimdi ise gençler daha çok masa başı işler istiyor. Bu yüzden mesleği devam ettirecek kimse kalmadı. Bizim gibi birkaç kişi dışında yapan yok,” dedi.
“YENİ BAKIR ÜRÜNLER AYAKTA KALMAMIZI SAĞLIYOR”
Erişen, kahvaltı salonları ve çay bahçelerinin bakır ürünlere olan ilgisinin, mesleği sürdürebilmelerine yardımcı olduğunu belirtti. “Yeni model bakır çaydanlıklar ve tencereler sayesinde hâlâ işlerimiz var. Ancak bu yeterli değil. 70 yıllık bu dükkânın kapısını açık tutmaya çalışıyoruz ama mesleğimiz eriyor,” ifadelerini kullandı.
“KALAY DOĞRU ELLERDEN YAPILMALI”
Bakır ürünlerin sağlıklı kalaylanması gerektiğine dikkat çeken Erişen, “Sokakta çalışan seyyar kalaycıların kurşun kullanması ciddi tehlikelere yol açabiliyor. Doğru şekilde kalay yapılırsa bakır, hem sağlıklı hem dayanıklı olur. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalı,” dedi.
Kalaycılık mesleği, Yılmaz Erişen gibi ustaların gayretiyle hayatta kalmaya çalışsa da, modern dünyaya yenik düşen diğer zanaatlar gibi geleceği belirsizliğini koruyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa'da 45 yıllık emek: Kalaycılık modern zamanlara direniyor
Bursa’da 45 yıldır kalaycılık yapan Yılmaz Erişen, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.
Bursa’da, teknolojinin ve modern alışkanlıkların gölgesinde unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleği, 55 yaşındaki Yılmaz Erişen’in ellerinde yaşamaya devam ediyor. Babasından öğrendiği bu zanaatı 45 yıldır sürdüren Erişen, sabahın erken saatlerinde açtığı dükkânında bakır kaplara hayat vermeyi sürdürüyor. Ancak meslek, yeni neslin ilgisizliği ve bakır kullanımının azalması nedeniyle bitme noktasına gelmiş durumda.
“45 YILDIR AYNI SEVDAYLA ÇALIŞIYORUM”
Erişen, kalaycılık mesleğine ilkokul yıllarında babasının yanında çırak olarak başladığını belirterek, “Daha 8 yaşındaydım. Okuldan çıkar, dükkâna gelirdim. Babam bizi hem iş ahlakıyla hem de sabırla yetiştirdi. O günlerden bugüne, mesleğime duyduğum sevgiyle çalışmaya devam ediyorum,” dedi.
“YENİ NESLİN BU MESLEĞE İLGİSİ YOK”
Zamanla kalaycılığa olan ilginin azaldığını söyleyen Erişen, çırak bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini ifade etti. “Eskiden okullar tatil olunca çocuklar çıraklık için dükkânımıza gelirdi. Şimdi ise gençler daha çok masa başı işler istiyor. Bu yüzden mesleği devam ettirecek kimse kalmadı. Bizim gibi birkaç kişi dışında yapan yok,” dedi.
“YENİ BAKIR ÜRÜNLER AYAKTA KALMAMIZI SAĞLIYOR”
Erişen, kahvaltı salonları ve çay bahçelerinin bakır ürünlere olan ilgisinin, mesleği sürdürebilmelerine yardımcı olduğunu belirtti. “Yeni model bakır çaydanlıklar ve tencereler sayesinde hâlâ işlerimiz var. Ancak bu yeterli değil. 70 yıllık bu dükkânın kapısını açık tutmaya çalışıyoruz ama mesleğimiz eriyor,” ifadelerini kullandı.
“KALAY DOĞRU ELLERDEN YAPILMALI”
Bakır ürünlerin sağlıklı kalaylanması gerektiğine dikkat çeken Erişen, “Sokakta çalışan seyyar kalaycıların kurşun kullanması ciddi tehlikelere yol açabiliyor. Doğru şekilde kalay yapılırsa bakır, hem sağlıklı hem dayanıklı olur. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalı,” dedi.
Kalaycılık mesleği, Yılmaz Erişen gibi ustaların gayretiyle hayatta kalmaya çalışsa da, modern dünyaya yenik düşen diğer zanaatlar gibi geleceği belirsizliğini koruyor.
Kaynak: İHA
Son Haberler
Bursa'da birçok belediyenin temsilcilerini bir araya getiren toplantı
Basın İlan Kurumu'ndan NACE Kodu değişikliğine ilişkin duyuru!
'Enerji Verimliliği Haftası'nda farkındalık yaratan etkinlik