Anne ve babasının ölümünün ardından, 1925 yılında Bursa'yı ziyaret eden Atatürk tarafından evlat edinilmiştir. Sabiha Gökçen'e "Gökçen" soyadı, henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla Atatürk tarafından verilmiştir.
Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji'nde eğitim gören Sabiha Gökçen, 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi. Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Gökçen 7 erkek öğrenciyle birlikte Kırım Rusya'ya gönderildi ve orada yüksek planörlük eğitimini tamamladı. 1937 yılında Eskişehir'de bulunan 1. Tayyare Alayı'na katıldı. 1938 yılında, 25 yaşındayken, dünyanın ilk kadın savaş pilotu olarak tarihe geçti. 1939 yılında, Polonya'da düzenlenen Uluslararası Sivil Havacılık Fuarı'nda, "Dünya'nın En Genç Kadın Pilotu" unvanını aldı. Sabiha Gökçen, II. Dünya Savaşı sırasında, cepheye asker ve mühimmat taşıyan uçuşlarda görev aldı. Savaşın ardından, 1951 yılında Türk Hava Kurumu'ndan ayrıldı.
1964 yılında, Birleşmiş Milletler'in kuruluşunun 25. yıldönümü için düzenlenen kutlamalarda, Türkiye'yi temsilen New York'a gitti. Burada, Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi olan "Türk Yıldızları"nın gösterisini sundu.
Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001 tarihinde, 88 yaşındayken, İstanbul'da vefat etti.
Sabiha Gökçen, Türkiye'nin çağdaşlaşma ve modernleşme çabalarının önemli simgelerinden biridir. Onun hayatı ve başarıları, Türk kadınının gücünü ve potansiyelini tüm dünyaya göstermiştir.
Sabiha Gökçen'in başarıları arasında şunlar sayılabilir:
Dünyanın ilk kadın savaş pilotu oldu. 1938 yılında, 25 yaşındayken, dünyanın en genç kadın pilotu unvanını aldı. II. Dünya Savaşı sırasında, cepheye asker ve mühimmat taşıyan uçuşlarda görev aldı. 1964 yılında, Birleşmiş Milletler'in kuruluşunun 25. yıldönümü için düzenlenen kutlamalarda, Türkiye'yi temsilen New York'a gitti.