
Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününde idrak edilen, ocaklarda kaynatılan aşurelerin hane halkı, akrabalar ve komşulara ikram edildiği, İslamiyet açısından büyük öneme sahip ve hakkında çok sayıda hadis bulunan aşure günü geldi. Bu anlamlı günde pişirilen Aşureler, komşu, akraba ve aile yakınları ile paylaşılıyor. Aşure yapmak isteyen vatandaşlar da tarif için araştırma yapmaya başladı. En güzel aşure nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir, kıvamında aşure nasıl yapılır? İşte detaylar...
AŞURE MALZEMELERİ
500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
200 g kuru kayısı
200 g kuru üzüm
1 su bardağı fındık
3 lt su
2 su bardağı süt
4 su bardağı toz şeker
çeyrek çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatın)
Süslemek için;
25 g fındık
25 g kuş üzümü
100 g ceviz
1 adet nar
Tarçın
AŞURE TARİFİNİN PÜF NOKTALARI
Daha az şekerli sevenler toz şeker miktarını azaltabilir, kıvamında bir değişiklik olmayacaktır. Az şekerli sevenler yaklaşık 3-3,5 su bardağı toz şeker ekleyebilir.
Aşure tarifinde en önemli noktalardan birisi uzun pişme ve dinlenme sürelerine dikkat etmektir. Sabırlı olup, tarifteki süreleri takip ettiğiniz sürece iyi kıvamlı bir aşure elde edebilirsiniz.
Aşure için hazırladığınız buğday, nohut ve fasulyeleri bir gece önceden mutlaka ılık suda ıslatın.
Ertesi gün ıslanan suyunu dökün ve iyice yıkayın. Daha sonrasında her birini ayrı bir şekilde haşlayın.
Aşure tarifini hazırlarken haşlanmış nohut ve fasulye kullanmanızı öneririz. Böylece daha kısa sürede hazırlamış olursunuz. Eğer önceden hazırlık yapmadıysanız nohutları tencerede 30 dakika, düdüklü tencerede 20 dakika kadar haşlayabilirsiniz.
Aşure buğdayını yeteri kadar pişirmeye özen gösterin. Bol suyla iyice ovalayarak yıkadığınız buğdayın üzerine sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirin. Suyunu çekince tekrar ölçüsüne göre ekleyerek pişirmeye devam edin. Daha kısa sürede pişmesini sağlamak için bir gece önceden ıslatarak bekletebilirsiniz.
Aşure soğudukça ve bekledikçe daha da kıvam alacaktır. Ancak ocaktan aldığınız aşurenin koyu olduğunu düşünüyorsanız kullanacağınız sıcak su miktarını arttırabilirsiniz.
Gül suyu kullanacaksanız aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Oldukça hoş bir aroma veren ve sizin aşurenizi diğerlerinden farklı kılacak olan gül suyu fazla katıldığında baskın gelebilir. Bunun için 1 ya da 2 yemek kaşığı yeterli olacaktır.
AŞURE NASIL YAPILIR?
Bol suyla iyice ovalayarak yıkadığınız 250 gram buğdayı derin ve geniş bir tencereye aktarın.
Üzerine 1 litre sıcak su ekleyin ve kapağını yarım kapatıp kısık ateşte yarım saat pişmeye bırakın.
Suyunu çeken buğdayın üzerine tekrar 1 litre su ekleyin ve 1 saat daha kısık ateşte buğdayı pişirmeye devam edin.
1 saat sonunda 100 gram pirinç, 1'er adet portakal ve limon kabuğu ile birlikte 1,5 litre su daha ekleyin ve ocağın altını kapatıp 3 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
3 saat oda sıcaklığında dinlenmiş olan karışıma 1 litre sıcak su ilave edin ve hemen ardından 2 adet soyulmuş küp doğranmış elma ve 4 yemek kaşığı kuru üzümü ekleyip güzelce karıştırın.
1 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulyeyi de karışıma ekleyin ve koyduğunuz malzemelerden sonra ara ara tahta kaşık ile karıştırmaya özen gösterin.
Yarım su bardağı çiğ badem, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1'er avuç fındık, ceviz ve 10 adet doğranmış kuru kayısıyı tencereye art arda ekleyin ve karıştırın.
Dilerseniz şeker miktarını damak zevkinize göre azaltabilirsiniz.
1 yemek kaşığı gül suyunu ekleyin ve ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın. Tabii bu iki saat içinde aşurenizi ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Aşurenin kıvamı başta sulu olacaktır, bu konuda endişelenmeyin, zaman geçtikçe koyulaşacak ve tam kıvamında olacaktır.
Aşure ılındıktan sonra servis kaselerine kepçe yardımıyla aktarın.
Kaselere bölüştürdüğünüz aşureleri Antep fıstığı, nar, susam, çiğ badem kuru incir gibi dilediğiniz yemiş ve meyvelerle süsleyip, üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz. El emeği göz nuru aşurenizi çevrenizdekiler ve sevdiklerinizle paylaşmayı sakın ihmal etmeyin. Afiyet olsun!