Pazarlarda, marketlerde iri ve parlak çilekleri alıp, evde tatsız ve hemen bozulan bir meyveyle karşılaşmayan yoktur. Oysa bu yararlı ve bir o kadar lezzetli çilek seçmenin de yolları var.
1. Koku
Her şeyden önce, çilek alırken kokuya dikkat etmeniz gerekir.İyi çileğin, güçlü bir aroması vardır. Eğer koku zayıfsa, muhtemelen kimyasal katkılı bir şekilde yetiştirildi.
2. Renk
Çileklerin parlak kırmızı bir rengi olmalıdır. Koyu kırmızı olanlar tercih edilmemeli, çünkü suni olarak renklendirildiği anlamına gelir. Yeşil çilekler ise henüz olgunlaşmadıkları için onları almayın.
3. Şekil ve ebat
Çileklerin şekil ve büyüklüğü, türüne bağlıdır ancak çok büyük çilekleri almayın.Büyük meyvelerin içerisine su doldurularak hacim verilmiş olabilir. Hasarlı çilekleri de almayın çünkü kısa bir süre sonra çürüyeceği anlamına gelir.
4. Yapraklar
Çileğin kökündeki yapraklar, kalitesiyle ilgili çok şey söyler. Öncelikle orda olmalılar. Yapraksı çilekleri almayın. Çok kısa sürede bozulacaklardır. Eğer yapraklar kuru ve sarıysa, bu da çileklerin ömrü tükenmek üzere demektir. Yapraklarla çilek arasında boşluk varsa o çilek muhtemelen tatlıdır.
5. Tohumlar
Bu tavsiyenin bilimsel bir dayanağı yok ancak çileğin üzerindeki tohumlar ne kadar aralıklı ve derinde olursa, daha tatlı bir çilekle karşı karşıyasınız demektir. Denemeye değer!