Kovid-19'un kalp sağlığı üzerindeki uzun süreli etkileri araştırıldı

Kapsamlı bir araştırma, koronavirüs hastalığının geçirilen süreden uzun yıllar sonra bile kalp krizi, felç ve ölüm riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, Kovid-19’a yakalanan kişilerde kalp ve damar hastalıkları riski iki katına çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2024 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2024 15:09

Güney California Üniversitesi, California Üniversitesi (UCLA) ve Ohio eyaletindeki Lerner Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları, Kovid-19'un kalp sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen önemli bir araştırma gerçekleştirdi.

Bulguları "Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology" dergisinde yayımlanan çalışmada, İngiltere'deki Biobank veri tabanındaki yaklaşık 250 bin kişinin sağlık kayıtları değerlendirildi.

Araştırmacılar, 2020 yılında Kovid-19'a yakalanan 11 binden fazla kişi ile hastalığa yakalanmayan 222 binden fazla kişinin sağlık kayıtlarını karşılaştırdı.

Sonuçlar, Kovid-19'a yakalananların, hastalığa yakalanmayanlara kıyasla kalp krizi, felç ve ölüm riskinin iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Hastaneye yatırılan Kovid-19 hastalarının durumu daha da dikkat çekici. Bu grubun, hastalığa yakalanmayan bireylere göre kalp krizi, felç ve ölüm riskinin üç kat daha fazla olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, Kovid-19'u geçiren hastaların kalp sağlığı üzerindeki risklerinin zamanla azalmadığını da vurguladı.

Bilim insanları, Kovid-19'un vücuttaki kardiyovasküler sistem üzerindeki uzun süreli etkilerinin nedenini henüz tam olarak anlayamadıklarını ifade etti. Bu bulgular, Kovid-19 sonrası kalp sağlığının izlenmesinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.