ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul’da yapılması planlanan barış görüşmelerine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Beyaz Saray’da basın mensuplarına konuşan Trump, “İstanbul’da önemli bir toplantı potansiyeli var. Katılmayı düşünebilirim” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 15 Mayıs’ta İstanbul’da Ukrayna ile doğrudan müzakerelere başlama çağrısına, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski de olumlu yanıt vermişti. Zirvenin ev sahipliğini ise Türkiye üstleniyor.
Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a övgüde bulunarak, “Erdoğan çok iyi bir ev sahibi olacak. Bu toplantı kritik önemde. Erdoğan benden Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını istedi, bunu birçok kişi talep etti. Değerlendirebiliriz” ifadelerini kullandı.
“TOPLANTININ OLMASI İÇİN BASKI YAPTIM”
Trump, İstanbul’daki zirvenin gerçekleşmesinde kendisinin de etkili olduğunu iddia ederek, “Bu toplantı aslında olmayacaktı. Taraflar bir türlü uzlaşamıyordu. Ben devreye girdim ve ‘Toplantıyı yapın’ dedim. Şimdi perşembe günü görüşmeler başlayacak” şeklinde konuştu.
"UÇARAK GİDEBİLİRİM"
Toplantıya katılma ihtimaline de değinen Trump, “Perşembe günü çok yoğun bir programım var. Ortadoğu’da olmam gerekebilir. Ancak toplantının faydalı olacağını düşünürsem, uçağa atlayıp İstanbul’a gidebilirim. İki liderin de orada olacağına inanıyorum” dedi.
ZELENSKİ VE PUTİN’DEN NET MESAJLAR
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Putin’in teklifine olumlu yanıt vererek, “Perşembe günü İstanbul’da Putin’i bekliyorum. Pazartesi günü tam ateşkes başlamalı. Bu kez Rus tarafının bahanesi kalmamalı” açıklamasında bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Putin ise, geçtiğimiz gün Moskova’da yaptığı açıklamada, “Ukrayna ile üçüncü kez ateşkes ilan ediyoruz. 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz doğrudan görüşmelere hazırız” demişti.