
Tartların tarihi çok eskilere dayanmaktadır.
İlk tartların Orta Çağ'da Avrupa'da ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Tartlar, o zamanlar genellikle et, peynir ve sebze gibi tuzlu malzemelerle doldurulurdu.
TARTOLETLERİN POPÜLERLEŞMESİTartoletler, 18. yüzyılda Fransa'da popülerleşmeye başladı.
Fransız kraliyet ailesi ve aristokrasisi tarafından sevilen bir tatlı haline geldi.
Tartoletler, o zamanlar genellikle meyve ve krema ile doldurulurdu.
GÜNÜMÜZDE TARTOLETGünümüzde tartoletler, tüm dünyada popüler bir tatlı ve atıştırmalıktır.
Tatlı ve tuzlu olarak hazırlanabilir.
Çeşitli dolgu malzemeleri ile kullanılabilir.
TARTOLET HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLERTartoletler, genellikle özel günlerde ve kutlamalarda servis edilir.
Birçok farklı tartolet çeşidi mevcuttur.
Tartoletler, evlerde ve pastanelerde sıklıkla yapılmaktadır.
TARTOLET HAMURUTart hamuruna benzer şekilde hazırlanır.
Tereyağı, un, pudra şekeri, yumurta ve tuz içerir.
Hamur yoğrulduktan sonra buzdolabında dinlendirilir.
Dinlenen hamur minik tart kalıplarına yerleştirilir ve pişirilir.
TARTOLET DOLGULARITatlı tartoletler için:
Taze meyveler (çilek, ahududu, böğürtlen, üzüm)
Çikolata kreması
Vanilyalı krema
Muhallebi
Karamel sos
TUZLU TARTOLETLER İÇİNPeynir (lor peyniri, krem peynir, ricotta peyniri)
Sebzeler (ıspanak, domates, biber)
Et (pastırma, jambon)
Malzemeler:
Hamuru için:
125 gr tereyağı
50 gr pudra şekeri
1 adet yumurta sarısı
1/4 çay kaşığı tuz
175 gr un
Kreması için:
250 ml süt
1 adet yumurta sarısı
25 gr mısır nişastası
25 gr toz şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı
Süslemek için:
Taze meyveler (çilek, ahududu, böğürtlen, üzüm)
Pudra şekeri
Hazırlanışı:
Hamuru için:
Tereyağı ve pudra şekerini bir kapta krema kıvamına gelene kadar çırpın.
Yumurta sarısı ve tuzu ekleyip karıştırın.
Unu ekleyip spatula ile yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamuru streç filme sarın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
Kreması için:
Sütü bir tencerede ısıtın.
Yumurta sarısı, mısır nişastası ve toz şekerini ayrı bir kapta çırpın.
Sıcak sütten azar azar ekleyip karıştırın.
Tencereye geri dökün ve koyulaşana kadar pişirin.
Ocaktan alıp vanilya ve tereyağını ekleyin ve karıştırın.
Kremayı soğumaya bırakın.
Fırını 180 dereceye ısıtın.
Dinlenen hamuru minik tart kalıplarına yerleştirin ve çatalla delin.
Tartletleri 15-20 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın.
Soğuyan tartoletlerin içini krema ile doldurun.
Taze meyvelerle süsleyin ve pudra şekeri serpin.
Servis edin.
PÜF NOKTALARIHamuru çok fazla yoğurmayın.
Hamuru kalıplara yerleştirirken kenarlarını düzgün bir şekilde bastırın.
Tartletleri önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Dolgu malzemelerini çok fazla doldurmayın.