Raporda umut hakkı var mı? İşte TBMM Komisyonu taslağındaki tüm detaylar

Meclis bünyesinde kurulan Terörsüz Türkiye Komisyonu'nun hazırladığı 60 sayfalık ortak raporun taslak metni ortaya çıktı. Silah bırakma sürecinden yasal düzenleme önerilerine kadar yedi bölümden oluşan raporda, "umut hakkı" ibaresine yer verilmedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2026 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2026 11:08

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yürütülen "Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında kurulan komisyon, ortak rapor çalışmalarında sona yaklaştı. Yedi ana bölümden oluşan ve yaklaşık 60 sayfa olması beklenen taslak metinde, örgütün feshi, silah bırakma aşamaları ve hukuki reform önerileri detaylandırıldı.

RAPORUN YAPISI VE KRONOLOJİK AKIŞ

Taslak metnin ilk dört bölümü, sürecin başlangıcından bugüne kadarki kronolojik işleyişini ele alıyor. Son üç bölüm (5, 6 ve 7. bölümler) ise sürecin geleceğine dair somut adımlar ve yasal önerileri içeriyor.

SİLAH BIRAKMA VE TEYİT MEKANİZMASI

Raporun 5. bölümünde, örgütün feshi ve silah bırakma süreci üzerinde duruluyor. Metinde öne çıkan başlıklar şunlar:

Teyit Mekanizması: İç ve dış güvenlik unsurlarının silah bırakma sürecini teyit etmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kademeli Geçiş: Yasal düzenlemelerin zamana yayılarak, duruma özel ve geçici nitelikte ilerlemesi öneriliyor.

Algı Yönetimi: Yapılacak düzenlemelerin bir "genel af" algısı oluşturmaması gerektiğine dikkat çekiliyor.

HUKUKİ DURUM VE TOPLUMSAL ENTEGRASYON

bölümde, silah bırakma sonrası örgüt üyelerinin hukuki statüsü ve topluma kazandırılmasına yönelik adımlar yer alıyor. Ayrıca süreçte aktif görev alan kişilere yönelik yasal güvence sağlanması da öneriler arasında bulunuyor.

HUKUK REFORMU VE TERÖR TANIMI ÇAĞRISI

Raporun son bölümünde (7. Bölüm), ulusal ve uluslararası hukuk normlarına uyum çağrısı yapılıyor:

Yargı Kararları: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uyulması gerektiği belirtiliyor.

TMK Revizyonu: Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) "belirleyici tanım" üzerinden yeniden düzenlenmesi ve şiddet içermeyen eylemlerin terör kapsamı dışına çıkarılması talep ediliyor.

Temel Haklar: Doğuştan gelen hakların korunması ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması gerektiği ifade ediliyor.

"UMUT HAKKI" TASLAKTA YER ALMADI

Kamuoyunda merakla beklenen, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan mahkumların belirli koşullar altında serbest kalma ihtimalini ifade eden "umut hakkı" kavramı, komisyonun taslak raporunda yer almadı.