
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevinden yolsuzluk soruşturması kapsamında geçici olarak uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’na, İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından diplomasının iptal edildiği tebliğ edildi.
İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarihli toplantısında alınan kararla, İmamoğlu’nun 1990 yılında İşletme Fakültesi İşletme (İngilizce) Lisans Programı’na usulsüz şekilde yatay geçiş yaptığı tespit edildi. Bu nedenle mezuniyetin “yok hükmünde” olduğu belirtilerek, İmamoğlu'nun diploması iptal edildi.
İÜ tarafından Ekrem İmamoğlu'na gönderilen resmi yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Üniversitemiz Yönetim Kurulunun 18.03.2025 tarihli ve 61 No’lu toplantısında alınan 3 sayılı hükmü ile İşletme Fakültesi İşletme (İngilizce) Lisans Programına 1990 yılında usulsüz yatay geçiş yapmanız nedeniyle, yatay geçiş kararınızın ve bu karara dayalı olarak elde ettiğiniz mezuniyetinizin ve diplomanızın 'yokluk' ve 'açık hata' gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edilmesine karar verilmiştir.”
Ayrıca İmamoğlu’nun diploma bilgileri, 6 Mayıs 2025 tarihi itibarıyla üniversitenin dijital veri tabanından da kaldırıldı.
NE OLMUŞTU?İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ekrem İmamoğlu hakkında, “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda da İmamoğlu’nun lisans diplomasının gerçeğe aykırı olduğu yönünde tespitlere yer verilmişti.
Başsavcılık, İstanbul Üniversitesi’ne gönderdiği yazıyla, diplomanın sahte olabileceği ihtimali doğrultusunda kamu yararı gözetilerek gerekli işlemlerin gecikmeden yapılmasını talep etmişti.
Üniversite ise aynı gün yaptığı açıklamada, Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin mezuniyet belgelerinin iptal edildiğini ve diplomanın “hukuken yok” hükmünde olduğunu kamuoyuna duyurmuştu.