Enerji filosunun kalbi Filyos: Yıldırım ve Osman Gazi göreve hazırlanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Filyos Bakım Merkezi'nin "Enerjide Tam Bağımsız Türkiye" hedefindeki kritik rolüne dikkat çekti. Merkezde, filonun yeni üyeleri Yıldırım sondaj gemisi ile Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi’nin göreve hazırlık süreçleri titizlikle yürütülüyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2026 21:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2026 21:06

Türkiye’nin denizlerdeki enerji operasyonlarını sürdürülebilir kılmak amacıyla Zonguldak Filyos Limanı’nda kurulan Filyos Bakım Merkezi, stratejik operasyonlarını genişletiyor. Toplam 60 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren merkez; derin deniz sondaj gemileri, sismik araştırma gemileri ve deniz altı sistemlerinin bakım, onarım ve test süreçlerini üstleniyor.

YILDIRIM VE OSMAN GAZİ SAHAYA ÇIKMAYA HAZIRLANIYOR

Filyos Bakım Merkezi’nde bugünlerde yoğun bir mesai harcanıyor. Boğaz geçişi için kulesi sökülen Yıldırım sondaj gemisinin yeniden kurulum ve sefere hazırlık işlemleri sürdürülürken, nisan ayında Karadeniz’deki ilk görevine uğurlanması planlanıyor. Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu (FPU) Osman Gazi ise Sakarya Gaz Sahası’ndaki görevine hazırlanıyor. Platformun yılın üçüncü çeyreğinde faaliyete geçmesi bekleniyor.

ULUSLARARASI STANDARTLARDA TEKNİK ALTYAPI

Petrol ve doğal gaz endüstrisinde kabul gören API Q1 ve API Spec 7-2 gibi uluslararası kalite standartlarını uygulayan merkez, yüksek katma değerli teknik hizmetleri yerli imkanlarla sunuyor. Bünyesinde talaşlı imalat, hidrolik, elektrik ve tahribatsız muayene birimleri barındıran tesiste; su altı robotları ve kuyu başı kontrol ekipmanları özel test havuzlarında operasyon öncesi kapsamlı denetimlerden geçiriliyor.

BAKAN BAYRAKTAR: "DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTIYORUZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı videolu paylaşımda, karadaki güçlü altyapının denizdeki operasyonel kabiliyeti doğrudan artırdığını vurguladı. Bayraktar açıklamasında, "Filyos Bakım Merkezimizde, Osman Gazi FPU dahil tüm gemilerimizin ve kritik ekipmanlarımızın süreçlerini kendi mühendislik kapasitemizle yürütüyoruz. Bu merkezle dışa bağımlılığı azaltıyor, maliyetleri düşürüyor ve enerjide tam bağımsızlık yolunda kritik bir halkayı daha tamamlıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bakım sürelerini kısaltarak operasyonel verimliliği maksimize eden merkez, Türk enerji filosunun sadece Karadeniz’de değil, Somali açıkları gibi uluslararası sulardaki operasyon kabiliyetinin de lojistik omurgasını oluşturuyor.