
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirilen 3. Dünya İslam Ekonomi Zirvesi’nde katılımcılara hitap etti. Zirvede İslam ekonomisinin geleceği, küresel finans sistemindeki dönüşüm ve katılım finansın rolü ele alındı.
Erdoğan, zirvenin uluslararası düzeyde önemli tartışmalara sahne olduğunu belirterek, dijital dönüşümden İslami bankacılığa kadar birçok başlığın masaya yatırıldığını ifade etti.
“KÜRESEL FİNANS SİSTEMİ KIRILGAN BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR”Konuşmasında küresel ekonomide yaşanan sorunlara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya ekonomisinin ciddi bir kırılma döneminden geçtiğini söyledi. Küresel borçluluğun 350 trilyon dolara ulaştığını belirten Erdoğan, mevcut finans sisteminin sürdürülebilirliği konusunda önemli sorular bulunduğunu vurguladı.
Erdoğan, borca ve faize dayalı sistemin krizleri derinleştirdiğini ifade ederek, “Adalet, ahlak ve üretim merkezli yeni bir ekonomik anlayışa ihtiyaç vardır” değerlendirmesinde bulundu.
KATILIM FİNANS VE “BEREKET” VURGUSUİslam ekonomisinin temel prensiplerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılım finans sisteminin daha adil ve güvenli bir alternatif sunduğunu söyledi.
Erdoğan, “İslam ekonomisinde bereket kavramı vardır. Helal kazanç, yalnızca kâr odaklı sistemlerden çok daha değerlidir” ifadelerini kullandı. Katılım finansın sosyal ve ekonomik dengeyi gözeten bir model olduğunu belirtti.
TÜRKİYE’DE KATILIM FİNANS HIZLA BÜYÜYORCumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de katılım finans sektörünün istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü açıkladı. Katılım bankacılığının aktif büyüklüğünün 4,7 trilyon TL’yi aştığını belirten Erdoğan, sektörün finansal sistem içindeki payının %9,5’e yükseldiğini ifade etti.
Sukuk ihraçlarının 614 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Erdoğan, katılım esaslı yatırım fonları ve emeklilik sistemlerinde de ciddi artış yaşandığını vurguladı. Tasarruf finansman sistemine katılan kişi sayısının 1,2 milyonu aştığı bilgisi paylaşıldı.
EMLAK KATILIM HALKA ARZ EDİLECEKKonuşmasında dikkat çeken bir diğer başlık ise finans sektörüne ilişkin yeni reformlar oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emlak Katılım’ın halka arz edileceğini açıkladı.
Bu adımın vatandaşların ülke büyümesine doğrudan ortak olmasını sağlayacağını belirten Erdoğan, katılım finans sisteminin daha geniş kitlelere açılacağını ifade etti.
BANKALARDA BİRLEŞME HAMLESİErdoğan ayrıca katılım finans alanında yapısal bir değişikliğe gidileceğini belirterek, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Halk Katılım bankalarının birleştirilmesinin planlandığını duyurdu.
Bu birleşme ile sektörün daha güçlü bir yapıya kavuşacağını ifade eden Cumhurbaşkanı, finansal sistemde yeni bir ivme hedeflendiğini söyledi.
TÜRKİYE FİNANSAL MERKEZ OLMA YOLUNDAErdoğan, İstanbul’un uluslararası finans merkezi olma hedefi doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü belirtti. Vergi avantajları, teşvikler ve finansal düzenlemelerle Türkiye’nin yatırım ve üretim üssü haline getirilmesinin amaçlandığını vurguladı.
Katılım finansın küresel sistemde daha güçlü bir yer edinmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin bu dönüşümde öncü rol oynayacağını sözlerine ekledi.