
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hâkimleri Kura Töreni’ne katıldı ve burada önemli açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, Türk yargısının bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesine sıkı sıkıya bağlı olduğunu belirterek, "Türk yargısı sadece ve sadece Türk milleti adına karar verir. Türk milleti adına karar verenlere ise kimse ayar veremez" dedi.
Konuşmasında, yargının kararlarının eleştirilebileceğini, ancak bu eleştirilerin hukuk zemininde yapılması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte mahkemelerin ve yüksek yargı organlarının kararlarını kendilerinin de eleştirdiğini ifade etti. Erdoğan, "Doğru bulmadığımız yönleri kamuoyuyla paylaştık. Hatta şahsımıza ve partimize yönelik aleni hukuksuzluklar karşısında da mücadelemizi hukuk zemininde verdik." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yargıya yönelik baskılar ve tehditlerle ilgili olarak da sert açıklamalarda bulundu. "Yargıyı itibarsız hâle getirme, görevini yapan hukuk insanlarını tehdit etme yoluna asla gitmedik ve gitmeyeceğiz." diyen Erdoğan, yargının görevini doğru şekilde yerine getirebilmesi için tüm tarafların gerekli desteği vermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yargı süreçlerinin siyasi malzeme haline getirilmesinin, hâkim ve savcıların baskı altına alınmasının sorumsuzluk olduğunu belirtti.
Erdoğan, Türk yargısının 15 Temmuz darbe girişimi sırasında büyük bir direniş gösterdiğini hatırlatarak, "Türk yargısı, 15 Temmuz gecesi korku duvarlarını yıkıp atmıştır" ifadelerini kullandı.